today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

«Αγγελος» ένας τόμος για τον χαρισματικό Αγγελο Δεληβορριά

Κορυφαίος επιστήμονας, δημιουργικός και ανεπανάληπτος διευθυντής, με απίστευτες γνώσεις και θέληση για δημιουργία, θαυμάσιος άνθρωπος, υπέροχος φίλος, ο Αγγελος Δεληβορριάς έχει αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην ψυχή της πατρίδας. Γνωστός με το μικρό του όνομα σε όσους είχαν την τύχη να τον συναναστραφούν και να συνεργαστούν μαζί του, απλός, προσηνής και ωστόσο εμπνέοντας απέραντο σεβασμό, ο Αγγελος της Ελλάδας, αυτός ο χαρισματικός ευπατρίδης, δεν ξεχνιέται- και δεν θα μπορούσε να ξεχαστεί.

Εκπληρώνοντας ένα μικρό μόνο μερίδιο του χρέους του προς τον Άγγελο Δεληβορριά (1937-2018), το Μουσείο Μπενάκη δημοσίευσε πρόσφατα μια συλλογική έκδοση στη μνήμη του.

Πρόκειται για τον τόμο Άγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, στον οποίο δημοσιεύονται άρθρα του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου, το οποίο εργάστηκε κάτω από την καθοδήγηση του τιμώμενου. Το βιβλίο περιλαμβάνει 25 συμμετοχές: ένα φωτογραφικό δοκίμιο και 24 πρωτότυπες μελέτες σημερινών, αλλά και παλαιότερων μόνιμων συνεργατών του Μουσείου.

Τα κείμενα εστιάζουν σε αντικείμενα ή αρχεία από τις συλλογές του Ιδρύματος, καθώς και σε σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί συστηματικά το Μουσείο, προσφέροντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα των συλλογών και των δράσεών του. Στον τόμο διασταυρώνονται διαφορετικά γνωστικά πεδία, όπως, λόγου χάρη, η αρχαιολογία και η ιστορία της τέχνης ή η πληροφορική και η φιλολογία· συνομιλούν έργα διαφόρων εποχών και ποικίλων πολιτισμικών προελεύσεων· συνδιαλέγονται τέχνες, όπως το θέατρο και η φωτογραφία, η θρησκευτική ζωγραφική και η παραδοσιακή κεντητική κ.ά.

Το βιβλίο αυτό των 500 σελίδων και των 362 φωτογραφιών, που κυκλοφορεί στη σειρά του επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζει το Ίδρυμα στο ιστορικό και πολιτισμικό του ανάπτυγμα, όπως το είχε οραματιστεί ο παλαιός του διευθυντής Άγγελος Δεληβορριάς. Χάρη ακριβώς στην ποικιλία των θεμάτων του και των επιστημονικών προσεγγίσεων, απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό με τρόπο γοητευτικό και σύγχρονο.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη καθώς και στο benakishop.gr.

Τη δαπάνη της έκδοσης ανέλαβε η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη.

Με λαμπρές σπουδές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και μετά από σύντομη θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Άγγελος Δεληβορριάς ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη το 1973. Στα σχεδόν πενήντα χρόνια της διεύθυνσής του, ο τιμώμενος μεταμόρφωσε το ίδρυμα σε ένα πολυδύναμο μουσείο με παραρτήματα ανοιχτά στους πολιτισμούς του κόσμου, σε ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο με πλούσια επιστημονική παραγωγή, σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα εφάμιλλο των μεγάλων αντίστοιχων διεθνών ιδρυμάτων. Ο Άγγελος Δεληβορριάς, επίσης, υπήρξε καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και υπεύθυνος των ανασκαφών στις Αμύκλες της Λακωνίας. Τιμήθηκε με ύψιστες διακρίσεις από ανώτατα πνευματικά ιδρύματα διεθνώς και από την Ακαδημία Αθηνών. Η εκδημία του συνέβη την ημέρα που θα κατελάμβανε και επίσημα τη θέση του ανάμεσα στα μέλη της Ακαδημίας, και δυστυχώς το ανώτατο πνευματικό μας ίδρυμα έχασε πολλά από την μελλοντική του παρουσία και συμμετοχή.

Στοιχεία της έκδοσης

Ειδική έκδοση στη σειρά του Περιοδικού Μουσείο Μπενάκη

Υπεύθυνη σύνταξης: Μάρια Διαμάντη

Συντακτική επιτροπή: Ειρήνη Γερουλάνου, Γιώργης Μαγγίνης, Μάρια Διαμάντη

19 μελέτες στα ελληνικά, 5 μελέτες στα αγγλικά

500 σελίδες

362 φωτογραφίες

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ