today-is-a-good-day
17.7 C
Athens

Το συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, τα μαύρα σύννεφα στη ναυτιλία και η ελληνική απόβαση στη Silicon Valley

Αλλάζει το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες και αυτό γίνεται σαφές όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τι έγινε με τις τράπεζες στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν Morgan Stanley και ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Όπως πληροφορείται η στήλη επενδυτικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης μίλησαν για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την κερδοφορία και την αλλαγή σελίδας με χρηματοδοτήσεις που δίνουν στην ελληνική οικονομία. Οι τραπεζίτες μίλησαν για Ταμείο Ανάκαμψης, μείωση των κόκκινων δανείων, αυξημένη κερδοφορία και χρηματοδοτήσεις επενδύσεων για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στη χώρα εξαιτίας της υπερδεκαετούς κρίσης. Στο επίκεντρο τέθηκαν και οι κινήσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε ανοικτά και σύγχρονα ιδρύματα. Τα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία έδιναν και έπαιρναν με τους οίκους και τις τράπεζες να βλέπουν ανάπτυξη 6% φέτος και αποφυγή της ύφεσης του χρόνου. Όταν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα καταγράφουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Με την περσινή χρονιά να χαρακτηρίζεται ως ρεκόρ για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα και τα ξενοδοχεία να είναι φουλ σε κρατήσεις, οι ξενοδόχοι ήδη ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Στόχος τους να αντιμετωπίσουν την τάση που καταγράφηκε πέρσι, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκαν κενές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία να δουλεύουν διπλοβάρδιες. Όσο περίεργο και αν ακούγεται ήδη σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας και τις ανάγκες τους για την τουριστική σεζόν του 2023. Οι ακάλυπτες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 30.000!

Mεγαλώνει η έκθεση της αγοράς ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι λοιπόν ετοιμάζονται δύο εισαγωγές (της Noval και της Trade Estates) ενώ οι μετοχές real estate πηγαίνουν πολύ καλά. Άλλωστε τα deals ακόμα και στην εκπνοή του 2022 δίνουν και παίρνουν. Η Noval πρόσφατα απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι. Πρόκειται για ακίνητα 1.543 τ.μ. Στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και οικόπεδο 1.093 τ.μ. Επί της συμβολής των οδών Φραγκοκλησιάς και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους αναμένεται οι δύο εταιρείες να ανακοινώσουν τις κινήσεις τους για την είσοδο στο ταμπλό του ΧΑ.

Νέα μαύρα σύννεφα στη ναυτιλία φέρνει η κατακόρυφη πτώση των ναύλων για containerships. O λόγος δεν είναι άλλος από την υπερπροσφορά κοντέινερ στην αγορά και την πτώση της ζήτησης από την Κίνα λόγω πανδημικής κρίσης. Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις τους, πάνε πίσω τις παραγγελίες για νεότευκτα, ενώ παράλληλα αλλάζουν τα δρομολόγιά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση στα ναύλα είναι άνω του 70%.

Μαζική είναι η απόβαση των family offices στη χώρα μας. Η ευνοϊκή φορολογία κάνει Γερμανούς, Γάλλους και Άγγλους να βλέπουν τη χώρα μας ως ευκαιρία επένδυσης του πλούτου τους και τοποθέτησης των κεφαλαίων τους. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους και προϋπόθεση για την ίδρυση family office στη χώρα μας είναι ένα μέλος της οικογένειας να είναι μέτοχος εταιρείας ειδικού σκοπού. Το real estate ξεχωρίζει στις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν.

Οι ισραηλινοί της Brown συνεχίζουν τις επενδύσεις τους στην ελληνική αγορά. Η ανάπτυξη που βλέπουν τους ωθεί σε νέες κινήσεις. Μία από αυτές είναι το άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας στο Πήλιο. Όπως μαθαίνει η στήλη το άνοιγμα θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και ήδη έχουν υπάρξει αρκετές κρατήσεις. Πρόκειται για το Selina Kaminos Evia που στοχεύει μεταξύ άλλων και στους ψηφιακού νομάδες. Παράλληλα τρέχει και άλλα ξενοδοχεία στην Εύβοια, όπως το τετράστερο ξενοδοχείο Brown Beach Hotel στην Χαλκίδα.

Η ελληνική καινοτομία αποκτά εκπροσώπους στη Silicon Valley. Πρόκειται για 13 Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην καινοτομία, στις startups και στην καινοτομία και οι οποίοι ίδρυσαν το Silicon Valley Greek Hub. Στόχος να διασυνδεθούν ελληνικές εταιρείες με το οικοσύστημα στην Αμερική δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν ελληνικά projects και να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών. Σε αυτήν την πρωτοβουλία συνέβαλε και το πρόσφατο ταξίδι Φραγκογιάννη, ο οποίος μίλησε με επενδυτές και την πανεπιστημιακή κοινότητα στις ΗΠΑ.

Συνεχίζει τις επενδύσεις της στα εργοστάσιά της η Megaplast η οποία για το χρόνου στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και στην αύξηση των μεριδίων αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν επενδύσεις 6 εκατ. Ευρώ στο εργοστάσιο στο Ηράκλειο και 9 εκατ. Ευρώ στο εργοστάσιο της Θήβας. Οι επενδύσεις στοχεύουν επίσης στη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων και στην επέκταση των δραστηριοτήτων στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις από τους Έλληνες πλοιοκτήτες για αγορά στόλου, καθώς φέτος έχουν δώσει το αστρονομικό ποσό των 8 δισ. Ευρώ. Από αυτά τα 5 δισ. Αφορούν μεταχειρισμένα πλοία και τα 3 δισ. Νεότευκτα. Ανάμεσα στους εφοπλιστές που έχουν κάνει τις περισσότερες παραγγελίες θα βρει κανείς τον Ευάγγελο Μαρινάκη, τον Νίκο Τσάκο, τον Πάρι Κασσιδόκωστα, την οικογένειας Πηλιού, τον Γιώργο Προκοπίου και τον Ιωάννη Κούστα .
Έδωσε εντολή η Eurobank στις Barclays, BofA, JP Morgan και Morgan Stanley για να τρέξουν την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου. Στις αγορές θα βγει αύριο (29/11) και στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. Ευρώ μέσω του ομολόγου Tier 2, ενώ το ομόλογο θα έχει τη δυνατότητα ανάκλησης μετά τη συμπλήρωση της πρώτης πενταετίας. Το νέο ομόλογο αναμένεται να πάρει αξιολόγηση B2 από τη Moody’s και Β- από την Fitch. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα είχε βγει τον Μάιο στις αγορές με ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας διάρκειας 2,75 ετών ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ