today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Ο διαγωνισμός για την Κωτσόβολος, οι μετοχές της Prodea, η έκθεση του ΔΝΤ και ο προβληματισμός για την ακρίβεια

Έως το τέλος του έτους αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναδειχθεί πλειοδότης στο διαγωνισμό για την απόκτηση της Κωτσόβολος. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρονται Quest, όμιλος Μαρινάκη και ΔΕΗ. Ενώ παράλληλα ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από το εξωτερικό. Η αυξημένη συμμετοχή προϊδεάζει για αυξημένο τίμημα, με τους αναλυτές να το τοποθετούν πέριξ των 250 εκατ. ευρώ και τους πιο αισιόδοξους να μιλούν για τίμημα 300 εκατ. ευρώ. Το due diligence προχωρά, τα οικονομικά μεγέθη σκανάρονται, το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας έχει βρεθεί σε πρώτο πλάνο και οι διεκδικητές έχουν πάρει θέσεις μάχης.

Tην υποβολή υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης για τις μετοχές της Prodea στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Invel RE Holdings (Cyprus) Limited, η οποία ελέγχεται από τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου. Η κίνηση γίνεται καθώς η εταιρεία απέκτησε, άμεσα, το σύνολο (100%) των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εταιρείας InvelReal Estate Partners Greece SAS και συνακόλουθα απέκτησε τον έλεγχο της τελευταίας. Κατά συνέπεια, η Invel RE Holdings (Cyprus) Limitedαπέκτησε έμμεσο έλεγχο συνολικά 222.288.779 μετοχών της Εταιρείας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 87% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και οι οποίες κατέχονται από οντότητες ελεγχόμενες από την Invel Real Estate PartnersGreece SAS, περιλαμβανομένων 204.975.700 μετοχών της εταιρείας που κατέχονται, άμεσα και έμμεσα, από τον Προτείνοντα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 80,22% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Σε ρυθμούς ΔΝΤ κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου. Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί και περιμένουν τον χρόνο να δείξει κατά πόσο πρόκειται για μια περιορισμένη χρονικά αντίδραση ή ανάκτηση των χαμένων εδαφών. Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει φέτος για την Ελλάδα το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι το 2024 η οικονομία θα τρέξει με 2%. Στην έκθεση World Economic Outlook εκτιμά παράλληλα ότι θα περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 4,1% τη φετινή χρονιά και θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση την επόμενη, στο 2,8%.Σε πτωτική τροχιά θα βρεθεί και η ανεργία, η οποία αναμένεται από το 10,8% φέτος να περιοριστεί το 2024 στο 9,3%. Η έκθεση του Ταμείου προβλέπει πάντως χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις για τη χώρα σε βάθος χρόνου, καθώς υποστηρίζει ότι το 2028 ο ρυθμός επέκτασης θα είναι 1,1%. Ενθαρρυντικό ότι το ίδιο περιμένει και για τον πληθωρισμό, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονιά αναμένεται να είναι μόλις 1,9%. Αδύναμη ανάπτυξη αναμένεται στην ευρωζώνη, της τάξεως του 0,7% φέτος και στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024, με τη Γερμανία να αναδεικνύεται σε μεγάλο ασθενή, με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος και άνοδο μόλις 0,9% το 2024. Στις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,5% του χρόνου, με την παγκόσμια ανάπτυξη να εκτιμάται στο 3% το 2023 από 3,5% πέρυσι, ενώ το 2024 αναμένεται να κινηθεί στο 2,9%.

Πάντως όπως μαθαίνει ο Mr. President στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός. Και αυτό γιατί η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει με τους οικονομολόγους, συμβούλους του πρωθυπουργού, να του έχουν μεταφέρει πως η ακρίβεια στα τρόφιμα θα υποχωρήσει τελευταία. Κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει να δει, καθώς το σούπερ μάρκετ αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για την κυβέρνηση. Σε ετήσια βάση η αύξηση της τιμής των τροφίμων ξεπερνά το 9% μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το στοίχημα είναι τους πρώτους μήνες του 2024 να καταγραφεί, επιτέλους, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων.

Το ΔΝΤ βλέπει πάντως για την ελληνική οικονομία ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο για την επόμενη πενταετία. Έως το 2028 η χώρα, αναφέρει το ΔΝΤ, θα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία σε μέση ετήσια βάση ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους κατά 32,8% του ΑΕΠ. Φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται στο 1% , ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και ταυτόχρονα ο πληθωρισμός θα αποσυμπιεστεί.

To ηλεκτρονικό σφυρί χτυπά για την οικογένεια Εμφιετζόγλου. Πρόκειται για δύο κατοικίες στη Μύκονο το ένα είναι αγροτεμάχιο στην περιοχή Αγράρι συνολικής έκτασης 6,27 χιλ. τ.μ. και το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και έχει έκταση 4,79 χιλ. τ.μ. Οι δύο πλειστηριασμοί για τα ακίνητα στη Μύκονο έχουν προγραμματιστεί το Νοέμβριο και επισπεύδουσα είναι η Cepal, ενώ τα ακίνητα ανήκαν στη σύζυγο του γνωστού επιχειρηματία.

Τρία μεγάλα πακέτα δανείων πουλάει η PQH. Πρόκειται για δάνεια υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων συνολικής αξίας 4,8 δις. ευρώ και η πώληση θα γίνει σε τρία πακέτα. Στόχος είναι έως το καλοκαίρι του 2024 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε ένα διαγωνισμό που δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα έχει αίσια κατάληξη. Και αυτό γιατί το πακέτο έσπασε στα τρία, όπως αναφέρεται παραπάνω, καθώς ως ενιαίο πακέτο το 2022 ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Το Smart Park απέκτησε η Trade Estates σε ένα σημαντικό deal. Έτσι λοιπόν βάζει πλώρη για το Χρηματιστήριο Αθηνών με αυξημένο χαρτοφυλάκιο, ισχυρή επενδυτική βάση. Νεότερα προσεχώς. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, το ακίνητο αποτιμήθηκε σε 110 εκατ. ευρώ (ελεύθερο βαρών), κάτι που σημαίνει ότι με την εξαγορά του η μεικτή αξία του χαρτοφυλακίου της Trade Estates θα ανέλθει σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, από περίπου 330-340 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Ως απόδειξη επιστροφής στην κανονικότητα ερμηνεύουν οι διοικήσεις των τραπεζών την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Eurobank. Kάτι άλλωστε που αποδεικνύει και η επιστολή του CΕΟ της Eurobank, Φωκίων Καραβία. Πρόκειται για την πρώτη απολύτως ιδιωτική τράπεζα, η οποία όπως μαθαίνουμε βάζει σε πρώτο πλάνο την επέκταση σε ξένες αγορές και την ψηφιοποίηση. Μετά την Eurobank ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, όπου το project απομετοχοποίησης είναι πιο περίπλοκο, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ. Άλλωστε το χθεσινό (10/10) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτός από την θετική έκθεση του ΤΧΣ, οφείλεται και στην αποεπένδυσητου ΤΧΣ που εμπεδώνει την άποψη πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αλλάξει σελίδα.

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 5,6%, συγκριτικά με το 2021, παρουσίασε το 2022 η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), με τα EBITDA να ανέρχονται σε € 8,5 εκατ. Έχοντας καταγράψει αύξηση 129% στον κύκλο εργασιών και 240% στον κύκλο εργασιών του εξωτερικού σε επίπεδο δεκαετίας, η ΚΕΒΕ διατηρεί την ηγετική της θέση και το 2022 στον κλάδο των δομικών υλικών, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά και συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου. Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται στην συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική της ΚΕΒΕ στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στη διατήρηση των μακροχρόνιων σχέσεων με τους υπάρχοντες πελάτες που ανέρχονται σε περισσότερους από 1.400, καθώς και στην ανεύρεση νέων πελατών για την περεταίρω διεύρυνση του πελατολογίου της.

Τη δυσαρμονία στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και την ανασφάλεια που δημιουργεί η πρόσφατη απόρριψη του σχεδίου green pool για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον βρετανικό, οικονομικό, τηλεοπτικό σταθμό CNBC και συγκεκριμένα στην εκπομπή Squawk Box και στους δημοσιογράφους Steve Sedgwick και Karen Tso. Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε ακόμη στην αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, και οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της Γηραιάς Ηπείρου, που ήδη βλέπει μεγάλη μείωση της παραγωγής.Πρότεινε δε, όλα τα κράτη μέλη να συζητήσουν από κοινού ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τον κλάδο.

Το χτύπημα της Χαμάς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εντείνει τους φόβους των επενδυτών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε βουτιά χθες (9/10), ενώ στις διεθνείς αγορές κυριαρχούν πτωτικές τάσεις. Το μεγάλο πρόβλημα των επενδυτών είναι η τιμή του πετρελαίου που σημειώνει μεγάλο ράλι, καθώς σε περίπτωση που οι υψηλές τιμές επιμείνουν, τότε ο πληθωρισμός θα πάρει την ανιούσα. Κάτι που ίσως οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες θα συρρικνώσουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το κόστος χρηματοδότησης των εταιρειών και εξυπηρέτησης του δανεισμού τους. Το κλειδί σε όλη την υπόθεση είναι το Ιράν καθώς σε περίπτωση που αποδειχθεί άμεση ή έμμεση εμπλοκή του στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν νέες κυρώσεις, που θα φέρουν τις τιμές πετρελαίου σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Με επιτυχία έγινε η μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής του στην Eurobank από το ΤΧΣ. Η Eurobank αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των ένα ευρώ και ογδόντα λεπτά (€ 1,80) € ανά μετοχή, η οποία αντιπροσωπεύει μια προσαύξηση (premium) 18,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 22 Σεπτεμβρίου πριν την ανακοίνωση και 27,3% προσαύξηση (premium) σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 6 Οκτωβρίου. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε €93,7 εκατομμύρια.

Eυθύνες και στις ίδιες τις τράπεζες για τις περιπτώσεις που δεν «εντόπισαν» τον κίνδυνο υπερχρέωσης καταναλωτών οι οποίοι δεν διαθέτουν τα «αντικειμενικά» προσόντα, δίνει νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωση η οποία αφορά την καταναλωτική πίστη και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, η οδηγία, που εγκρίθηκε χθες, απαιτεί από τις τράπεζες να αξιολογούν κατά πόσον οι καταναλωτές μπορούν να αποπληρώσουν την πίστωσή τους, ώστε να προστατεύονται από την υπερχρέωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ