Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε η στήλη η οποία μετέφερε εγκαίρως το κλίμα που θα αποτύπωναν οι μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ μαζεύει τα ποσοστά της και συσπειρώνεται ενώ η Πλεύση Ελευθερίας υποχωρεί ελαφρώς. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες στην οικονομία και την καθημερινότητα να καθορίσει το πολιτικό παιχνίδι. Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι η δημοσκοπική υποχώρηση των μικρών δεξιόστροφων κομμάτων, όπως της Φωνής Λογικής, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης, με τα δύο πρώτα να εμφανίζονται εκτός Βουλής στην πρόθεση ψήφου.
Ως εκ τούτου, η προσοχή της κυβέρνησης επικεντρώνεται πλέον στη διαχείριση της παραπομπής του πρ. Υπουργού Κ.Καραμανλή σε προανακριτική επιτροπή. Οποιοσδήποτε λανθασμένος χειρισμός θα μπορούσε εκ νέου να επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου. Μαθαίνω ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης έχει συγκαλέσει προκαταβολικά συσκέψεις προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες με τους συνομιλητές του να επισημαίνουν την πολιτική επικινδυνότητα που έχει οποιαδήποτε απόφαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται έτοιμη να παραπέμψει τον υπουργό για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και όχι για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, όπως επιθυμεί η αντιπολίτευση και για το οποίο ελέγχονται οι υφιστάμενοι του. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιζητά το μικρότερο δυνατό κόστος στον χειρισμό που θα κάνει, δεδομένου το γεγονότος ότι ο ελεγχόμενος υπουργός της έχει και “βαρύ” όνομα. Από την άλλη υπάρχουν φωνές και εντός της κυβέρνησης που αναφέρουν ότι ενδεχόμενη παραπομπή του υπουργού τους μόνον για πλημμέλημα μπορεί να αναζωπυρώσει την κριτική της αντιπολίτευσης που μιλά για “απόπειρα συγκάλυψης” των πολιτικών ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών.
Μαθαίνω επίσης ότι η νομική διερεύνηση της τραγωδίας έχει και ποινικές προεκτάσεις που αφορούν και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση της σύμβασης 717, όπου CEO μεγάλων εταιριών, κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι και υπόλογοι για κακουργηματικές ευθύνες. Ήδη στις εμπλεκόμενες εταιρίες παρατηρείται μια υψηλή κινητικότητα με συσκέψεις νομικού χαρακτήρα, ενώ είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει μεγάλες πολιτικές και επιχειρηματικές αναταράξεις αφού οι εταιρίες αυτές επιχειρούν και σε άλλους τομείς πέραν των κατασκευών.
Στα ευχάριστα τώρα, στο παραπολιτικό παρασκήνιο, τα 50α της γενέθλια γιόρτασε χθες βράδυ με δεκάδες φίλους της η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Αίγλη του Ζαππείου, σε μια γιορτή όπου η ίδια ήταν εξόχως χαμογελαστή. Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία και οι αγκαλιές στα παιδιά της και η αναφορά της κας Κεφαλογιάννη στην μητέρα της. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους (από τους οποίους έλειπαν κατά το πλείστον οι πολιτικοί, εκτός του Γιάννη και Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη) ξεχωρίσαμε τους αδερφούς Παύλο και Νικόλαο Ντε Γκρες, τη σύζυγο του πρ. πρωθυπουργού Νατάσσα Καραμανλή με τον γιό της Αλέξανδρο, και εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά ευχάριστη για τους προσκεκλημένους, με την εορτάζουσα να φωτογραφίζεται με όλους, μια εκδήλωση από την οποία έλειψαν οι ομιλίες και το βαρετό κλίμα, καμία σχέση δηλαδή με τις κλασικές παλαιές πολιτικές εκδηλώσεις άλλων πολιτικών.
Στα επιχειρηματικά νέα τώρα: Οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των επιχειρήσεων, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 158 εκατ. ευρώ, γεγονός που χαροποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και κινητοποιεί τις τράπεζες προκειμένου να ανοίξουν περισσότερο τη χορήγηση δανείων προς τα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, Αίτημα για Εξαίρεση Αμυντικών Δαπανών από τους Δημοσιονομικούς Κανόνες της ΕΕ κατέθεσε η Ελλάδα στο πλαίσιο της λεγόμενης ρήτρας διαφυγής, ένα αίτημα που είναι ικανό να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση εν όψει της επόμενης κρίσιμης διετίας που έχει μπροστά της.
Ενδιαφέρουσα πρόταση για Σύσταση «Δικαστηρίου Οικονομικών Δραστηριοτήτων» από τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης σε επιχειρηματικές διαφορές. Είναι μια πρόταση που είναι ικανή να περιορίσει τη γραφειοκρατία και τα χαμένα επενδυτικά κεφάλαια που προκαλεί η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης στο επιχειρείν.
Η Coca-Cola ανακοίνωσε οργανική αύξηση εσόδων κατά 10,6% το πρώτο τρίμηνο του 2025, με σημαντική συμβολή από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η Visa ανακοίνωσε αύξηση κερδών για το δεύτερο τρίμηνο και σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους 30 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε μέρισμα με τις μετοχές του να διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο μέρισμα από τις 7 Μαΐου, με πληρωμή στις 14 Μαΐου 2025. Η BSH Οικιακές Συσκευές ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 174,9 εκατ. ευρώ για το 2024, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς ενώ τέλος η PwC παρουσίασε τη νέα εταιρική της ταυτότητα μέσω της διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας “So You Can.
Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από τη ΔΥΠΑ η οποία ανακοίνωσε την επανέναρξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων, με επιχορήγηση 14.800 ευρώ για τη δημιουργία 850 νέων επιχειρήσεων.
Στα διεθνή νέα, είχαμε την προειδοποίηση του Ray Dalio για Κατάρρευση της Παγκόσμιας Τάξης. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια τάξη είναι κοντά στην κατάρρευση, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις των δασμών του πρώην Προέδρου Τραμπ. Ταυτόχρονα η Mercedes-Benz ανέστειλε την καθοδήγηση κερδών για το 2025, επικαλούμενη αβεβαιότητα λόγω των δασμών και των εμπορικών εντάσεων, ενώ η UPS ανακοίνωσε την πρόθεση να απολύσει 20.000 εργαζομένους παγκοσμίως το 2025, λόγω μείωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Παρά το βαρύ διεθνές κλίμα, παρατηρήθηκε χθες Άνοδος των Χρηματιστηρίων με Οδηγό τις Τεχνολογικές Μετοχές. Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο, με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται της ανόδου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις. Παράλληλα παρατηρήθηκε και ανοδος της Αξίας του Bitcoin με την κεφαλαιοποίησή τουνα ξεπερνά αυτή της Amazon, φτάνοντας τα 1,857 τρισ. δολάρια, καθιστώντας το το έκτο πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο παγκοσμίως.