13.3 C
Athens

Το ομόλογο της Πειραιώς, το RoadShow του Πρωθυπουργού και το ρεκόρ της Aegean

Τη μεταφορά της έδρας από την Κρήτη στην Αθήνα εξετάζει η Δομική Κρήτης. Στόχος της εταιρείας είναι να διεκδικήσει περισσότερα έργα και ήδη το ανεκτέλεστό της ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. ‘Ηδη η εταιρεία διεκδικεί οδικό έργο 45 εκατ. ευρώ ,και ένα φράγμα προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τη μεταφορά έδρας και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται και εξαγορές μικρότερων εταιρειών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει (προς ώρας) σχεδιασμός για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Στο εξάμηνο η εταιρεία σημείωσε αύξηση στον κύκλο εργασιών στα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2022, ενώ μέχρι και σήμερα η κατασκευαστική καταγράφει αυξημένα οικονομικά μεγέθη και σε επίπεδο κερδοφορίας και κύκλου εργασιών.

Στην έκδοση senior ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ (6NC5) προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς. Ειδικότερα, η τράπεζα έδωσε εντολή να τρέξουν την έκδοση οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley και UBS. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν αναμένεται να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, MREL (Minimum Required Eligible Liabilities).

Αυξάνεται η πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στο Δημόσιου. Δίνει περιθώριο ενός έτους προκειμένου να εξοφλήσει οφειλές ύψους 1 δις. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί από απλήρωτες εγγυήσεις στεγαστικών δανείων, τα οποία χορηγούν οι τράπεζες σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, οι αγρότες κλπ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τις ρυθμιστικές αρχές και το Δημόσιο πλέον καλείται να δώσει λύση άμεσα και εντός ενός έτους.

Στις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά και το στόχο της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ επενδυτών, που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στο Λονδίνο όπου βρίσκεται για επίσημη τριήμερη επίσκεψη. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε για δημοσιονομική ισορροπία. Το κλίμα για τη χώρα μας και τις εισηγμένες ήταν πολύ θετικό, όπως μαθαίνουμε.

Μεταξύ των 24 μετοχών που προτείνει προς τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, εντάσσει η HSBC, τη μετοχή της Alpha Bank, θέτοντας σύσταση «buy» με τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ (ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς μετοχών μέσω της σύστασης «overweight» που διατηρεί). Όπως αναφέρει ο βρετανικός οίκος, ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης σχεδόν έχει φτάσει σε τριπλάσια επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια, εν μέσω της σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και των υψηλότερων επιτοκίων που διαμόρφωσαν ένα άκρως υποστηρικτικό σκηνικό.

Μεγάλες οι προσδοκίες για τα έσοδα από την BlackFriday (24/11) με την αγορά να περιμένει να καταγράψει τις πωλήσεις από αυτήν την εβδομάδα. Στην ουσία οι εταιρείες ξεκίνησαν τις εκπτώσεις έως και μια βδομάδα πριν με στόχο να προετοιμάσουν τους καταναλωτές για την ημέρα. Στόχος είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από τις πωλήσεις του Οκτωβρίου, οι οποίες ήταν υποτονικές. Ωστόσο, από παράγοντες της αγοράς εκφράζονται φόβοι πως ο πληθωρισμός θα φέρει λιγότερες πωλήσεις συγκριτικά με πέρυσι, καθώς τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν ροκανιστεί. Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί στο ταμείο που θα κάνουν οι εταιρείες με περισσότερα να γίνονται γνωστά αυτήν την εβδομάδα.

Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία με την Societe Generale να τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα στις κορυφαίες επενδυτικές της προτάσεις για το 2024. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές τα καλά νούμερα της ελληνικής οικονομίας, το γεγονός πως το τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η επενδυτική βαθμίδα έχει επιστρέψει, κάνει ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα. Ειδικά σε σχέση με τα ομόλογα του Νότου, αλλά ακόμα και από αυτά των χωρών στον πυρήνα της ευρωζώνης.

«Η νέα δυναμική της INTRALOT είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή σε Καθαρά κέρδη, τη σημαντική αύξηση του EBITDA και τη δημιουργία ταμειακών ροών, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλους τους στόχους που έχουμε θέσει», καταδεικνύουν σύμφωνα με τον πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Intralot Σωκράτη Κόκκαλη τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2023, στα οποία τα κέρδη EBT ανήλθαν σε €32,1 εκατ., έναντι €19,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
«Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια σημαντική Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσω δικαιωμάτων προτίμησης ύψους €135 εκατ. η οποία προσέλκυσε ευρεία υποστήριξη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η INTRALOT αποτελεί μια πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επενδυτές που συμμετείχαν και εμπιστεύτηκαν το όραμα και την ικανότητά μας να επιτύχουμε ακόμη ισχυρότερα αποτελέσματα στο μέλλον», όπως σχολιάζει ο ίδιος.

Η Edison εκτιμά πως η μετοχή της Helleniq Energyθα φτάσει τα 9,7 ευρώ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η εταιρεία αναπτύσσει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμό με κεντρικό ρόλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς επίσης και έχει αναδιαρθρώσει την εταιρική της δομή. Τα περιθώρια διύλισης είναι αυξημένα και οι προοπτικές για την εταιρεία είναι θετικές σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Χρονιά-ρεκόρ χαρακτήρισε το 2023 ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου της εταιρείας. Ο επικεφαλής της Αegean τόνισε πως το 2023 αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο για την εταιρεία, η οποία «αφήνει πίσω της την πανδημία του κορωνοϊού», καθώς αφενός ολοκληρώνεται το ζήτημα των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) της Αegean που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο με την εξαγορά των warrants και αφετέρου, μετά την αποπληρωμή των warrants, οι μέτοχοι της εταιρείας, μετά από 4 χρόνια, θα λάβουν μέρισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ