today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Aegean, οι προβλέψεις Στουρνάρα και οι πλειστηριασμοί των τραπεζών μετά την απόφαση του Α.Πάγου

Eν αναμονή των αποτελεσμάτων της Aegean στις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται η αγορά με την εισηγμένη να αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη, μετά από καιρό, και σημαντικά αυξημένο τζίρο. Ο λόγος που απασχολεί τόσο πολύ την αγορά το εννεάμηνο της Aegean έχει να κάνει με το γεγονός πως θα φανεί κατά πόσο ο τουρισμός ανέκαμψε, με τις πληροφορίες της στήλης να αναφέρουν πως οι κρατήσεις θέσεων και η επιβατική κίνηση πιστοποιούν πως φέτος ο τουρισμός ανέκαμψε πλήρως.

Όπου σταθεί και βρεθεί ο κεντρικός τραπεζίτης και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνει πως η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας είναι εφικτή το 2023. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατούν μικρό καλάθι, παρά τα όσα διαρρέουν. Και αυτό γιατί τα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την ελληνική οικονομία πυκνώνουν για το 2023. Από την άλλη το χρέος αναμένεται να συρρικνωθεί, δίνοντας πάτημα στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν στην επενδυτική βαθμίδα. Σε κάθε περίπτωση η αισιοδοξία που υπήρχε στο παρελθόν για την επενδυτική βαθμίδα το 2023 δεν υφίσταται πλέον.

Δεν έχουν τέλος οι πλειστηριασμοί για την οικογένεια Γλου. Για τρίτη φορά βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί το ακίνητο του Γιώργου Γλου στην Καστέλλα, ενώ η προηγούμενη προσπάθεια για την εκποίηση του ακινήτου είχε γίνει στις 28 Ιουνίου. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 3,3 εκατ. Ευρώ. Στις 19 Οκτωβρίου θα χτυπήσει ξανά το ηλεκτρονικό σφυρί και η προσφορά έχει πέσει πλέον στα 2,64 εκατ. Ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τον πλειστηριασμό επισπεύδει η Probank,η υποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση και η οφειλή είναι150 χιλ. Ευρώ. Το ακίνητο είναι τεσσάρων επιπέδων και έχει επιφάνεια 619 τ.μ.

Έως τον Ιούνιο του 2023 με στόχο να προλάβει τους τουρίστες που αναμένεται να έρθουν μαζικά στην Ελλάδα του χρόνου, κινείται η ολοκλήρωση της επέκτασης του Grand Hyatt. Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2020, ωστόσο η πανδημική κρίση έβαλε εμπόδια στην ολοκλήρωσή της. Η επένδυση αφορά την ανάπλαση του χώρου και την προσθήκη 227 νέων δωματίων με σουίτες και μετά από την επέκταση η δυναμικότητα θα ξεπεράσει τα 540 δωμάτια.

Μαζική στροφή στα ακίνητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες το 2023. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στη στήλη οι ευκαιρίες για την αξιοποίηση των ακινήτων είναι μεγάλες, ενώ το χαρτοφυλάκιό τους συνεχώς αυξάνεται. Έτσι λοιπόν πάνω από 50 χιλ. Πλειστηριασμοί σχεδιάζονται, ωστόσο περισσότερα θα γίνουν γνωστά μετά τη νομοθετική ρύθμιση που θα παρακάμπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου που βάζει σημαντικά εμπόδια στους πλειστηριασμούς και βάζει επίσης τροχοπέδη στη δραστηριότητα των servicers στη χώρα μας. Εντός Νοεμβρίου αναμένονται εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ