today-is-a-good-day
20 C
Athens

Η γκρίνια για τις τράπεζες, η νέα εποχή της Intrakat και η επέκταση της Nova

Γκρίνια υπάρχει στην κυβέρνηση για τις τράπεζες. Και αυτό γιατί όπως πληροφορείται η στήλη τα επιτόκια δανείων αυξάνονται -πολύ- περισσότερο και πιο γρήγορα από τα επιτόκια καταθέσεων. Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης έχει ήδη εκφραστεί αρμοδίως και η απάντηση από τις τράπεζες είναι πως σε περιόδους επιτοκιακών αυξήσεων, τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονται τελευταία. Το ερώτημα βέβαια είναι η ταχύτητα με τα οποία (δεν) αυξάνονται και αναμένονται από τις τράπεζες νέα καταθετικά προϊόντα το προσεχές διάστημα.

Συνεχίζοντας στα τραπεζικά η κυβέρνηση και στελέχη των συστημικών βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μαθαίνει η στήλη, οι τράπεζες ψάχνουν τρόπους να περάσουν επιδοτήσεις σε δόσεις δανείων ευάλωτων νοικοκυριών. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να προχωρήσει στην κατεύθυνση ανακούφισης των πιο ευάλωτων από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αισιόδοξοι βλέπουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι έως το τέλος Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα ήθελε να παρουσιάσει καλό αποτέλεσμα πριν τις εκλογές…

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς των κατασκευών με ανεκτέλεστο 4,5 δισ. ευρώ δημιουργείται από την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat. Όλα δείχνουν πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα με επίσημες ανακοινώσεις, καθώς το deal φαίνεται πως έχει κλείσει. Η αγορά των κατασκευών, όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα, βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης. Σε αυτό το πλαίσιο ας μην μας παραξενέψει να δούμε προσεγγίσεις μικρότερων εταιρειών από μεγαλύτερες, καθώς επίσης και σε μη εισηγμένες κατασκευαστικές, εξαγορές από τις μεσαίες των μικρότερων.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση από τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ήδη έχουν εγκριθεί επτά στις δέκα αιτήσεις και πλέον γίνεται και κούρεμα 30% στις οφειλές σε δημόσιο και ταμεία. Η ζήτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό δημιουργούν αισιοδοξία στην κυβέρνηση πως θα αυξηθούν τα έσοδα από χρέη που μέχρι σήμερα δεν ικανοποιούνταν, ενώ πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως έρχονται νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ουρά αναμένεται να σχηματίζουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για τη δράση Smart Readiness, σύμφωνα με την οποία θα επιδοτηθούν πάνω από 110.000 κτήρια για να γίνουν έξυπνα. Στην ουσία πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κτηρίων, τα οποία θα συνδέονται, εκτός των άλλων, και με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας. Θα υπάρχει διαδίκτυο παντού, αισθητήρες για ασφάλεια και τήρηση περιβαλλοντικών προτύπων. Οι περιοχές που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι σε όσες περάσει έως το 2026 ή ήδη υπάρχει οπτική ίνα ταχύτητας 1Gbps.

Η τραπεζική κρίση κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη. Η βουτιά της μετοχής της Deutsche Bank μόνο αθώα δεν είναι καθώς τα swaps για πτώχευση και τα CDS αυξήθηκαν. Οι επενδυτές ψάχνουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο και οι φόβοι για την επάρκεια του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη επανέρχονται μετά την κατάρρευση της Credit Suisse. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στη στήλη πως δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες καθώς είναι θωρακισμένες και έχουν επαρκή κεφάλαια, κερδοφορία και μειωμένα κόκκινα δάνεια. Η άμεση επίπτωση πάντως είναι η πτώση του χρηματιστηρίου Αθηνών και των τραπεζικών μετοχών και το ερώτημα παραμένει: Σε περίπτωση γενικευμένης τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αντέξει; Οι απόψεις διίστανται.

Θετικό είναι το guidance που δίνει ο Ευτύχης Βασιλάκης για την Autohellas όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών. Όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης το τρίμηνο κινείται σε θετικούς ρυθμούς, ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ και το 2022 κύλησε με εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη. Αναφέρθηκε επίσης στις διεθνείς ελλείψεις αυτοκινήτων εξαιτίας της κρίσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τονίζοντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές παραγγελίες που δεν έχουν εκτελεστεί, ωστόσο συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης δεν καταγράφονται οι ίδιες καθυστερήσεις και ελλείψεις.

Σε νέα επένδυση προχωρά το «Φαιστός» καθώς μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως από την Ευρώπη, συμμετείχε στο νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+) της ελληνικής εταιρείας SafeSize. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων. Τα νέα κεφάλαια θα επενδυθούν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον retail και εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες των προηγμένων δικτύων 5G, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της SafeSize στις διεθνείς αγορές.

Επεκτείνεται η NOVA στο 5G και αυξάνει την πληθυσμιακή της κάλυψη. Έτσι λοιπόν στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει το 2023 η κάλυψη πανελλαδικά στο 5G να φτάσει το 74% και έως το τέλος του 2024 το 98%. Στην ουσία η επέκταση της Nova σηματοδοτεί την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων και τη δυναμική επέκταση της εταιρείας στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ