today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Οι επιστολές Εμφιετζόγλου, η έξοδος της Forthnet από το ταμπλό, η αμκ των τραπεζών και οι βλέψεις του Ν.Γιατρομανωλάκη

Με περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να «προικίσει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών επιχειρήσεων προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως στήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία. Αν και το νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόγραμμα θα τρέξει από τον…Μάρτιο και αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος.

Παλεύουν οι τράπεζες κόντρα στους καιρούς. Δεν είναι μόνον η Τράπεζα Πειραιώς που

σχεδιάζει αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1 δις. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως έρχονται εκδόσεις ομολόγων και για την Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και AlphaBank. Συνολικά οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να αντλήσουν από την αγορά 3 δις. ευρώ περίπου, με ομόλογα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Πειραιώς. Στόχος των διοικήσεων των τραπεζών δεν είναι άλλος, από το να εκμεταλλευτούν το momentum με τα χαμηλά επιτόκια και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές πως περιβάλλουν την ελληνική οικονομία. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και η θωράκιση της ρευστότητας για τη στήριξη της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.

 

Σε γεφύρι της Άρτας έχουν μετατραπεί οι διαγωνισμοί των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να τρέξουν και πάλι οι δύο νέοι διαγωνισμοί για τα Ναυπηγεία. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην προσπάθεια του υπουργείου οικονομικών που «τρέχει» τον διαγωνισμό να κάνει πιο ελκυστικούς τους όρους για τους ενδιαφερομένους, εξετάζεται και η παράταση της περιόδου αποπληρωμής της προσφοράς που θα θεωρηθεί πιο πρόσφορη. Στόχος δεν είναι άλλος από το να μην κηρυχθούν και πάλι άγονοι οι διαγωνισμοί, ενώ σε περίπτωση που κηρυχθούν πάλι άγονοι οι διαγωνισμοί, οι ενδιαφερόμενοι βλέπουν με θετικό μάτι να γίνει ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Άλλωστε χαμηλότερο τίμημα ισούται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον… Αντε να δούμε…

Εκτός ταμπλό αναμένεται να τεθεί η Forthnet. Το σχέδιο της BCPartners μέσω της UnitedGroup για τη νέα εποχή της εταιρείας είναι μεγαλεπήβολο και φέρνει ανακατατάξεις στην εσωτερική αγορά τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο μια αποχώρηση από το ταμπλό έρχεται να προστεθεί στις εξόδους μεγάλων επιχειρήσεων από το ΧΑ, κάτι που αποδεικνύει τη ρηχότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων funds.

 

Πυρ και μανία ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου που στέλνει επιστολές-«φωτιά» στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού. Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο θέτει ερωτήματα και σημειώνει πως δίνονται αναθέσεις χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ολοκλήρωση του άξονα Ε-65, ενώ σημειώνει πως σε περίπτωση που υπήρξε μειοδοτικός διαγωνισμός τότε θα είχε έκπτωση το ελληνικό δημόσιο 50%. Επίσης κάνει λόγο για κακοτεχνίες στον Κορίνθου –Πατρών και αναφέρεται σε “καρτέλ” στον κατασκευαστικό κλάδο. Με την κίνησή του αυτή ο κ.  Εμφιετζόγλου θέλει να πυροδοτήσει εξελίξεις.

 

Κάτι δεν πάει καλά με τον εμβολιασμό, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, ότι το

EUROKINISSI

πρόγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα. Οι ευπαθείς ομάδες ακόμη δεν έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας, ενώ την Τρίτη δύο τουλάχιστον εμβολιαστικά κέντρα ξέμειναν από δόσεις. Την ίδια ώρα Κάποιοι “έξυπνοι” κυκλοφορούν  ήδη στα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου διαφημίζοντας ότι έχουν ήδη κάνει και και τις δυο δόσεις του εμβολίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές οι οποίες τσεκάρουν ξανά τις λίστες των δικαιούχων προκειμένου να εντοπίσουν αυτούς που “χώθηκαν” εμβόλιμα στη σειρά.

Η στήλη είχε έγκαιρα ενημερώσει ότι ο Νίκος Γιατρομανωλάκης θα αναβαθμιζόταν σε υφυπουργό από γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως μαθαίνουμε όμως, ο Γιατρομανωλάκης ήρθε για να μείνει στη ΝΔ  και όπως φαίνεται θα διεκδικήσει την είσοδό του στην επόμενη Βουλή. Και αν αναρωτιέστε σε ποια εκλογική περιφέρεια θα πολιτευθεί, σας λέμε ότι παίζει γερά για τη Α Αθηνών όπου η πολιτική τράπουλα θα ανακατευθεί με πολλά νέα πρόσωπα και κάποια παλαιότερα, όπως ο πρ. Επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος ο οποίος ήδη νοίκιασε γραφείο και αρχίζει να κινείται…
Τώρα όσον αφορά την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι πληροφορίες λένε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια, ούτε φέρεται να είναι γοητευμένη από την ενεργό πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ