today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Η υποδοχή του πρώτου προυπολογισμού Χατζηδάκη, η εικόνα της αγοράς και τα πρώτα χαμόγελα για τον πληθωρισμό

Θετικά αποτιμάται από την αγορά το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή. Στόχος είναι η επίτευξη ανάπτυξης 3% όπως αναφέρει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023- 2-026, ενώ αναμένεται πτώση του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή αναμένεται αύξηση των επενδύσεων κατά 12,1% έναντι 8,3% που αναμένεται φέτος, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα φτάσει το 1,6%. Σύμφωνα με το προσχέδιο το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσθέσει 2,5% το 2025, ενώ ο μέσος πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,4%. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα φτάσει τα 12,1 δις. ευρώ. Ερωτηματικό παραμένει η επίπτωση από τις φυσικές καταστροφές και κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι για το 2024, ενώ η ευρωζώνη αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση της οικονομίας. Μερικοί κρίνουν τον στόχο για ανάπτυξη 3% ως … φιλόδοξο.

Με την πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζεται η έκθεση της Deutsche Bank έρχεται να μας δώσει μια αρνητική πρωτιά. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε τη χειρότερη επίδοση τον Σεπτέμβριο, αν και εξακολουθεί να δίνει καλές αποδόσεις από την αρχή του έτους. Έχει κέρδη 32,8% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση διεθνώς μετά τον ρωσικό MOEX. Σε ό,τι αφορά στην ευρωζώνη οι αναλυτές δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Ειδικότερα περιμένουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και πτώση της ζήτησης. Πάντως, μακροπρόθεσμα οι προοπτικές του ΧΑ είναι θετικές με το ΤΧΣ να τρέχει την αποεπένδυση από τις τράπεζες, την Optima Bank να μπαίνει στο ταμπλό και την επενδυτική βαθμίδα να αναμένεται να φέρει πιο ποιοτικά και μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

Πάντως, η συνολική εικόνα των εισηγμένων εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου δείχνει μείωση κατά 4,5% του κύκλου εργασιών στα 44,5 δις ευρώ, μείωση στα λειτουργικά κέρδη κατά 7,9% στα 6,38 δις ευρώ και μείωση 11,8% στα μετά από φόρους κέρδη στα 4,86 δις ευρώ. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως τα αποτελέσματα αυτά είναι κατώτερα του αντίστοιχου εξαμήνου του 2022, το οποίο όμως είχε έκτακτες καταστάσεις, όπως η εκτίναξη των περιθωρίων διύλισης. Επομένως αν και μειωμένα τα μεγέθη κρίνονται ικανοποιητικά.

Νέο έργο στη Mevaco η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης κάνει συνεχείς συναντήσεις στο εξωτερικό για να κλείσει συμφωνίες στον αμυντικό κλάδο. Η πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου Belharra, H/S Κίμων (HN1), στην κατασκευή της οποίας συμμετείχε η MevacoΜεταλλουργική, πρόκειται να καθελκυστεί στα Ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient της Γαλλίας στις 4 Οκτωβρίου. Στην τελετή καθέλκυσης, θα παραστούν κατόπιν ειδικής προσκλήσεως, στελέχη της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αναλάβει μεγάλο αριθμό παραγγελιών για εξειδικευμένο εξοπλισμό επί του σκάφους βάσει των σχεδίων / προδιαγραφών που χορήγησε η Naval Group για το σύνολο του προγράμματος που αφορά τις ελληνικές ναυπηγήσεις.

Θετικά τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Δομική Κρήτης. Και αυτό γιατί κατέγραψε αύξηση κερδών και τζίρου. Το σημαντικό όμως είναι το ανεκτέλεστο που έφτασε στο εξάμηνο στα 89 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική επιλέγει πλέον τα έργα που διεκδικεί με βάση το περιθώριο κέρδους, αναπτύσσεται στην πράσινη ενέργεια και στοχεύει στη διεκδίκηση νέων έργων. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να ρίξει στην αγορά περίπου 40 δις. ευρώ και πολλά από αυτά τα έργα θέλει να χτυπήσει ως υπεργολάβος η Δομική Κρήτης. Ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο έφτασε στα €8,5 εκατ. έναντι €4,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022, και τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €1,56 εκατ. έναντι €1,14 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Χαμόγελα στην κυβέρνηση από τις μετρήσεις για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα  η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν από τον Αύγουστο με ρυθμό 1,9%, τον υψηλότερος στην Ευρωζώνη (ακολουθεί η Ιταλία με 1,7% και η Αυστρία με 1%). Σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε επίσης σημαντικά στο 4,3% ετησίως από το 5,2% του Αυγούστου, κινούμενος αρκετά καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε λιγότερο στο 4,5%. Πρόκειται επίσης για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη εδώ και 2 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2021).

Συνεχίζονται τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία. Μετά την Unicredit, η DBRS (η οποία έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας) αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα περιμένει πλέον ανάπτυξη 1,9% από 1,5% πριν και κρατά αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% το 2024. Αναφέρει τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση της αγοράς, τις μεταρρυθμίσεις, την αλλαγή σελίδας στις τράπεζες και την αλλαγή του προφίλ της ελληνικής οικονομίας. Γενικά πάντως είναι επιφυλακτική για την ευρωζώνη καθώς βλέπει συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στην αγορά ιδίων ομολογιών του από 28.02.2019 Κοινού Ομολογιακού Δανείου που διαπραγματεύονται στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χ.Α., εφόσον η τιμή αγοράς είναι συμφέρουσα (ήτοι κατώτερη της ονομαστικής αξίας πλέον δεδουλευμένων τόκων – below par) και δεν επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργική ρευστότητα της εταιρείας, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Aegean. Το μέγιστο ποσό που δύναται να διατεθεί για τον σκοπό αυτό ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ το διάστημα εντός του οποίου δύνανται να γίνουν οι αγορές λήγει στις 28/09/2024.

Αύξηση του κύκλου εργασιών και των χρηματοοικονομικών εσόδων κατά 1,4 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το α΄εξάμηνο 2022, επενδύσεις στα 6 εκατ. ευρώ, συγκράτηση του κόστους ενέργειας στα 11,8 εκατ. ευρώ και συνολικά του κόστους πωληθέντων στα 39 εκατ. ευρώ και θετικό αποτέλεσμα έναντι των ζημιών της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζουν οι οικονομικές καταστάσεις του α΄ εξαμήνου της ΕΥΑΘ. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου, ανήλθε στο ποσό των 34.785 χιλ. ευρώ έναντι 33.826 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης οικονομικής περιόδου, σημειώνοντας αύξηση κατά 959 χιλ. ευρώ ή κατά 2,83%. Θετικά αποτελέσματα σε μια περίοδο που τα κόστη αυξάνονται, τα περιθώρια κέρδους πιέζονται και ας κρατήσουμε πως το κόστος που έχει μετακυλιστεί στους καταναλωτές είναι ελάχιστο.

Σε σημαντική αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Jumbo προχώρησε η Eurobank Equities, καθώς από τα 26,40 ευρώ τη στέλνει στα 30,10 ευρώ, με σύσταση «buy». Η χρηματιστηριακή μειώνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις τη Jumbo, κυρίως λόγω αλλαγών στη σταδιακή εισαγωγή της επιπλέον χωρητικότητας, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερα από το guidance της διοίκησης που προβλέπει αύξηση κατά 13% φέτος. Παράλληλα, αναμένει ότι η Jumbo θα επιτύχει αύξηση στα EBITDA κατά 9,6% το 2024, ακολουθούμενη από 3-4% στη συνέχεια, με παρόμοια απόδοση, καθώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους υποχωρούν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα (53-54%). Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equitiesείναι κατά 4% – 6% υψηλότερα από το consensus σε επίπεδο EPS.

Η σημαντική ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων, η βελτίωση της απόδοσης των έργων και της συνολικής κερδοφορίας και η ολοκλήρωση μιας σειράς μεγάλων συμβάσεων, κυρίως στο εξωτερικό, ήταν τα στοιχεία που σηματοδότησαν την πορεία του Ομίλου ΑΒΑΞ κατά το α’ εξάμηνο του 2023.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο Όμιλος ανέλαβε σημαντικά νέα έργα, τα οποία αύξησαν εκ νέου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων.

Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε €192,2 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι €194,3 εκατ. κατά τη συγκρίσιμη περίοδο του 2022. Αντίστοιχα, το μεικτό αποτέλεσμα ανήλθε σε €9,8 εκατ. έναντι ζημίας €3,3 εκατ. στη συγκρίσιμη περίοδο του 2022, λόγω της καλύτερης απόδοσης στα νέα κατασκευαστικά έργα τα οποία περνούν στη φάση υλοποίησης. Τα ανωτέρω αποτελέσματα αποτυπώνουν τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου.

Σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων και της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου ΤΙΤΑΝ προβλέπει η διοίκηση κατά την περίοδο 2023-2026, στο πλαίσιο του σχετικού στρατηγικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί και φέρει τον τίτλο «Πράσινη ανάπτυξη και στρατηγική κατεύθυνση 2023-2026». Βάσει αυτού, οι πωλήσεις θα αυξηθούν σε 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%. Ταυτόχρονα, αναμένονται κέρδη 3 ευρώ/μετοχή, ενώ στους στόχους προβλέπεται και η διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε επίπεδο όχι χαμηλότερο του BB+.

Δύσκολες στιγμές για την Μαθιός Πυρίμαχα. Και αυτό γιατί καταγράφει μεγάλες ζημιές και ταλανίζεται από την αύξηση επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών που αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και τη χρηματοδότηση. Επίσης «κόπηκαν» οι επιχορηγήσεις που έδινε το κράτος για τη στήριξη των επιχειρήσεων από τον Covid και τον πληθωρισμό. Σε αυτό προσθέστε τις αυξημένες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και έχετε όλη την εικόνα για την πορεία του 2023. Η εταιρεία βλέπει συνέχιση λειτουργίας το επόμενο 12μηνο.

Εξαγορά και εκκίνηση διαδικασιών για μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτά τα δύο βρίσκονται στο μενού για το 2023 της Real Consulting. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης οι διαδικασίες για τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά ξεκινούν το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου και η μετάταξη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Σε αυτό προσθέστε και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και ψηφιοποίησης του ιδιωτικού τομέα και καταλαβαίνουμε γιατί σημείωσε πολύ θετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο και το guidanceγια το σύνολο της χρήσης είναι θετικό.

Θετικά αποτιμά η αγορά τα αποτελέσματα της Lamda Development με την εταιρεία να πετυχαίνει ανάπτυξη των μεγεθών της. Τον Ιούλιο ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό του οικιστικού έργου στο Ελληνικό που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke IngelsGroup (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων (High-Rise, περίπου 12 όροφοι). Αναφορικά με τις κρατήσεις για τα διαμερίσματα έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 12 διαμερίσματα από τα 25 διαμερίσματα που έχουν διατεθεί, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το α’ τρίμηνο 2024. Σχετικά με τις οικιστικές αναπτύξεις οι συνολικές εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων και από τις προκαταβολές για μελλοντική απόκτηση ακινήτων φτάνουν τα 366 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ. Και αυτό γιατί παρά τη μικρή μείωση του κύκλου εργασιών τα προσαρμοσμένα EBITDAπαρουσίασαν αύξηση 5% στα 21,5 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 21,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 51,5% σε σύγκριση με την απορρόφηση του πρώτου εξάμηνου του 2022 η οποία είχε ανέλθει σε 13,9 εκατ. ευρώ και αυξημένη κατά 122,7% από την απορρόφηση της αντίστοιχης περιόδου του 2021 που ανερχόταν σε 9,5 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματος αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).

Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της Folli Follie. Και αυτό γιατί αποδεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την εξυγίανση που περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε δύο εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο και τη μετατροπή της Folli Follie σε εταιρεία συμμετοχών. Πρόκειται για καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα της εταιρείας ύψους 28 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αποδεσμεύτηκαν και 3 εκατ. ευρώ που ήταν δεσμευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Επομένως η εταιρεία στο εξής μπορεί να αξιοποιήσει τα ακίνητα, να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της και να συνεχίσει με την ολοκλήρωση του πλάνου εξυγίανσης. Στη χθεσινή δίκη των Κουτσολιούτσων απορρίφθηκε το αίτημα παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ