13.8 C
Athens

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι επενδύσεις της Trade Estate και τα κέρδη της MYTILINEOS

Αμετάβλητα άφησε η ΕΚΤ τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Αθήνας, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων σε διάστημα 15 μηνών. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό και οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν ισχυρές. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων λόγω των ισχυρών επιδράσεων της βάσης, και τα περισσότερα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να χαλαρώνουν. Σε κάθε περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει ότι παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία τής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι θετικές για τις εταιρείες και την οικονομία, καθώς μετά από μεγάλες αυξήσεις στο κόστος χρήματος, φαίνεται πως η κατάσταση ισορροπεί. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ στο μέλλον, αν δηλαδή θα αυξήσει ή όχι ξανά τα επιτόκια. Όλα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Αυτοί που πιστεύουν πως θα αυξηθούν γιατί ο πληθωρισμός θα επανέλθει με φόντο το μεσανατολικό και αυτοί που εκτιμούν πως απλώς θα διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αν ποντάραμε κάπου θα ήταν στους δεύτερους, ενώ άλλοι εκτιμούν πως θα γίνουν μειώσει επιτοκίων το 2024. Η εκτίμησή μας; Δύσκολα, μάλλον από το 2025 και ύστερα.

Με την Trade Estates να έχει ήδη βάλει πλώρη για το Χρηματιστήριο Αθηνών σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επενδύσεις που δρομολογεί ή ήδη τρέχει η εταιρεία. Οι επενδύσεις της εταιρείας για κάθε έργο στα logistics είναι στοχευμένες και χαρακτηρίζονται από χαμηλό επίπεδο κινδύνου. Ειδικότερα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και το business plan περιλαμβάνονται:
• 4 εξασφαλισμένα/ υπό ανάπτυξη έργα περίπου €160 εκατ.
• 2 έργα βελτιστοποίησης σε υφιστάμενα ακίνητα ύψους €20 εκατ.
• Συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) για την 100% εξαγορά του “Smart Park” από την R.E.D.S.
• Περαιτέρω ευκαιρίες ακινήτων οι οποίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση/DD
• Το 60% της Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας των εξασφαλισμένων/ υπό ανάπτυξη έργων έχει ήδη προ-συμφωνηθεί με αξιόπιστους μισθωτές
• Το 100% των εξασφαλισμένων/ υπό ανάπτυξη έργων θα χρηματοδοτηθεί
Oι συνολικές επενδύσεις έως το 2027 θα φτάσουν τα 292 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 48% κατέγραψε η Mytilineos στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €462 εκατ. έναντι €312 εκατ. το εννεάμηνο του 2022.Επιίσης καταγράφηκε 36% αύξηση των EBITDA που ανήλθαν σε €723 εκατ., έναντι €533 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Γενικότερα η εικόνα της εταιρείας είναι καλύτερη από το consensus των αναλυτών. Αξίζει αναφοράς το γεγονός πως μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της εταιρείας από τις Fitch και S&P, η εταιρεία βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της επίτευξης του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες με την Alpha Bank να τίθεται στο επίκεντρο των αναφορών. Ήρθε η σειρά της Moody’s να χαρακτηρίσει ως ιδιαιτέρως θετικό γεγονός το dealμε την UniCredit. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές μέσω της συμφωνίας ενισχύονται τα κεφάλαια, η κερδοφορία της τράπεζας και την ίδια στιγμή μειώνονται οι ανάγκες για έκδοση τίτλων στο πλαίσιο των MREL. Η Moody’s είναι θετική για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει ως συνεχώς αναπτυσσόμενη την ελληνική οικονομία.

H Παντελάκης Χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τη δίκαιη τιμή για την IDEAL Holdings (IDH) κατά 52%, από €5,3 σε €8,1 ανά μετοχή μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της attica Department Stores. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η εξαγορά (η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο) οδηγεί σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2023 (EPS) κατά 31% σε proforma βάση και ότι είναι απολύτως λογική καθώς διαφοροποιεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της IDH στην κορυφαία κατηγορία επιχείρηση πολυκαταστημάτων (ειδικό λιανικό εμπόριο), με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και μεγαλώνει ουσιαστικά τα μεγέθη της εισηγμένης τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και κερδοφορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ