today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Η χαρμολύπη της αγοράς για τις εκλογές, η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο πόλεμος για την Αττική Οδό

Χαρμολύπη είναι το συναίσθημα που έφεραν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών στην επιχειρηματική αγορά. Λύπη σε αρκετούς γνωστούς και μη εξαιρετέους κυρίως κατασκευαστές, που είχαν ανοιχτές δουλειές με τους (απρόσμενα) ηττημένους, λύπη επίσης σε άλλους που είχαν κλείσει πρόωρα τα ντιλ τους με τους “σίγουρους” νικητές. Αντίστροφα συναισθήματα διαπιστώσαμε σε επιχειρηματικούς και κατασκευαστικούς ομίλους που είχαν επενδύσει πολλά στην αποτυχία κάποιων υποψηφίων, μιας και είχαν βρεθεί εκτός μοιρασιάς… Σε κάθε περίπτωση η αγορά αντιμετώπισε το αποτέλεσμα με ανησυχία, αφού φαντάζει ως το πρώτο ρήγμα στην κυβερνητική παντοδυναμία, με το Χρηματιστήριο να ξεκινά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του με πτώση….

Αρνητική εξέλιξη για το ΤΑΙΠΕΔ και τα έσοδα του δημοσίου η ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που τελούσε υπό αναστολή από τις 19 Μαρτίου 2021, αν και η αλήθεια είναι πως είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, οι οποίες φαίνεται πως ήταν φρούδες. Το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου. Εν ολίγοις, ένα ακόμα asset που δεν αξιοποιείται και δεν δείχνουν ενδιαφέρον οι επενδυτές.

Στην κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος που αναφέρεται σε δήθεν άρνηση τράπεζας να της παράσχει εγγυητική επιστολή προχώρησε με ανακοίνωσή της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Όπως αναφέρει η εταιρεία έχει εξαιρετικές σχέσεις με το σύνολο των ελληνικών και πλήθος διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κι εξασφαλίζει απρόσκοπτα τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές για το σύνολο των έργων που διεκδικεί και αναλαμβάνει.

Η ΕΛΕΜΚΑ, θυγατρική της Mytilineos, ανέλαβε την ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου της Alpha Bank στη γωνία Σταδίου και Πεσματζόγλου. Πρόκειται για το κτήριο που στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας και στόχος είναι το προσεχές διάστημα να ανακαινιστεί πλήρως προκειμένου να μετατραπεί σε πράσινο, τεχνολογικά προηγμένο κτήριο, όπου θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της πράσινης μετάβασης, με συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου απόδοσης των εγκαταστάσεων.

Επενδύσεις που θα φτάσουν τα 5,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, με στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων και των εγχώριων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπονται στο επικαιροποιημένο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2024-2033 του ΑΔΜΗΕ που υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης του προκαταρκτικού σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, στο επικαιροποιημένο ΔΠΑ εξειδικεύονται οι τεχνικές παράμετροι των νέων διασυνοριακών διασυνδέσεων με την Ιταλία και την Αλβανία, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξαγωγική δυνατότητα της χώρας μας για πράσινη ενέργεια. Εντάσσονται επίσης και νέα έργα που προωθούν την ενίσχυση του Συστήματος Μεταφοράς στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και την ασφαλή μεταφορά ενέργειας και την κάλυψη των φορτίων των Ιόνιων Νησιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την απόκτηση του κοινού ελέγχου της Enel Green Power HellasSA, με έδρα στην Ελλάδα, από τη Macquarie GIG Renewable Energy Fund 2 SCSp, με έδρα στο Λουξεμβούργο, και την Enel Green Power S.p.A., με έδρα στην Ιταλία. Η συναλλαγή αφορά κυρίως την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων και την παραγωγή και επακόλουθη πώληση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στον αστερισμό του ψηφιακού μετασχηματισμού κινούνται οι ελληνικές τράπεζες. Το πρώτο βήμα γίνεται από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ήδη έχουν γίνει ανάλογες κινήσεις και από τις άλλες τράπεζες. Στόχος είναι η δημιουργία καταστημάτων, τα οποία θα έχουν προσωποποιημένη εξυπηρέτηση σε κτήρια που θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και θα χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία. Ο χάρτης των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά στη λειτουργία τους και τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών αλλάζει σταδιακά.

Έσπασε το θετικό σερί την Παρασκευή (13/10) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους πωλητές να επιστρέφουν στο ταμπλό. Πρόκειται για μια εξέλιξη που περίμεναν οι αναλυτές, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν και ο πόλεμος στο Ισραήλ δείχνει ότι θα έχει διάρκεια. Στο εξής η συσχέτιση της εγχώριας αγοράς με τα χρηματιστήρια του εξωτερικού θα είναι άμεση και η μεταβλητότητα αναμένεται να κυριαρχήσει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εξελίξεις υπάρχουν και στην Αττική Οδό, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση αναστολής της κοινοπραξίας Vinci – Μυτιληναίος προς την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών απορρίφθηκε. Η κύρια προσφυγή της κοινοπραξίας αναμένεται να συζητηθεί τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ και το σχήμα Vinci – Mytilineos ακολούθησε με προσφορά 3,106 δισ. ευρώ ως επιλαχών επενδυτής. Το ΤΑΙΠΕΔ μετά τον έλεγχο του φακέλου ανέδειξε ως προσωρινό ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ