today-is-a-good-day
21.6 C
Athens

Το Μετρό Θεσσαλονίκης, η πρώτη της Optima, και η επέκταση της Jysk

Τη σύμβαση ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, με ανάδοχο την «Κοινοπραξία THEMA» υπέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και της Ελληνικό Μετρό. Το έργο προβλέπει τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης σε δύο φάσεις, ενώ το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Αρχικά θα αρχίσει η λειτουργία της βασικής γραμμής, που ξεκινά από την βορειοδυτική πλευρά της πόλης με τον σταθμό “Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός”, ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον σταθμό του ΟΣΕ και συνεχίζει έως τον τερματικό σταθμό “Νέα Ελβετία” στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, καταλήγοντας στο αμαξοστάσιο Πυλαίας. Η γραμμή ακολουθεί κυρίως τις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δελφών και Σόλωνος. Ένα μεγάλο έργο φαίνεται πως ξεμπλοκάρει και αναμένεται να φανεί κατά πόσο θα προχωρήσει όπως θέλει η κυβέρνηση, ή οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα γίνουν μάρτυρες και νέων καθυστερήσεων. Ποντάρουμε στο πρώτο ενδεχόμενο.

Χθες (4/10) ήταν σημαντική μέρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και αυτό γιατί μια τράπεζα, η Optima Bank, έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό. Η πρώτη ελληνική τράπεζα στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια. Πάντως η πρεμιέρα είχε σασπένς. Μεγάλη η μεταβλητότητα, αλλά και οι όγκοι που έκανε η μετοχή. Κάτι που μεταφράζεται από τους αναλυτές ως θετική ένδειξη για το επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην αρχή η μετοχή σημείωσε πτώση και μετά μπήκαν οι πωλητές. Το ισοζύγιο γέρνει προς ένα θετικό ξεκίνημα, λαμβανομένου υπόψη της κατάστασης στις διεθνείς αγορές που μόνο καλή δεν είναι.

Να και μια θετική είδηση για τη ΣΙΔΜΑ, η οποία ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια στην προσπάθειά της να αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό της. Σε συνέχεις της πρόσφατης μεταβίβασης δανείων ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Attica από την DoValue, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επιστροφή των «πράσινων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα, όλα τα δάνεια της εταιρίας πλέον βρίσκονται στα χέρια τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δανεισμού της εταιρείας και την επανάκαμψή της.

Δύο συν και ένα πλην από τα οικονομικά μεγέθη της Tbi bank για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πρώτον, η εταιρεία προχώρησε σε δυναμικές εμπορικές συνεργασίες σε πολλούς κλάδους και είναι παρούσα σε περισσότερα από 21.000 σημεία πωλήσεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία. Δεύτερον τα καθαρά κέρδη φτάνουν τα 18,4 εκατ. ευρώ. Το αρνητικό; Τα ενοποιημένα μεγέθη είναι μη ελεγμένα.

Tον Αύγουστο τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,39% και 6,33% αντίστοιχα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,94 εκατοστιαίες μονάδες από 5,86 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,43%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 6,28%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να φτάσει τις 5,85 εκατοστιαίες μονάδες (από 5,83 τον Ιούλιο).Kατατοπιστικά τα στοιχεία της ΤτΕ για δάνεια και καταθέσεις.

Επεκτείνεται στην ελληνική αγορά η γνωστή αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού Jysk. Ανοίγει το νέο κατάστημά της σήμερα (5/10) και αριθμεί 57 φυσικά καταστήματα. Στόχος της εταιρείας είναι στην επόμενη διετία τα καταστήματα να ξεπεράσουν τα 70 και στο τραπέζι του business plan είναι τα νέα αυτά καταστήματα να ανοίξουν σε περιοχές, δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που δεν διαθέτουν ήδη κατάστημα. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία το έτος που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 18% στα 97,5 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ