today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ελληνική οικονομία, οι νέες αναβαθμίσεις που έρχονται και η ανατροπή στο θρίλερ της Folli Follie

Έτοιμη να διεκδικήσει αποζημίωση για την απόφαση του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα για τα στρέμματα στα Τουρκοβούνια του Ψυχικού, είναι η ΚΕΚΡΟΨ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγωγή έχει γίνει κατ’ αρχήν παραδεκτή, χωρίς όμως να είναι βέβαιη η έκβαση της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία αναμένεται να αξιοποιήσει εμπορικά δύο ακίνητα που έχει στο Ψυχικό, ωστόσο οι αντιδράσεις του δήμου ίσως οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση η βούληση των βασικών μετόχων είναι να αναπτύξουν την εταιρεία, όχι μόνο με την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και με νέα projects.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ μαίνεται και οι πρώτες επιπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, αναμένεται πλήγμα στον τουρισμό, καθώς ήδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων. Οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν στη χώρα μας όλη την σεζόν, χειμερινή και θερινή, επομένως η επίπτωση θα γίνει αισθητή. Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Επτάνησα, Δωδεκάνησα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Ισραηλινών και αναμένεται να βιώσουν πιο έντονα τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να σταματήσει πρόωρα τις αγορές ομολόγων, διότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη να ηρεμήσει τις νευρικές αγορές, αλλά εναπόκειται στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, να κρατήσουν τους ομολογιούχους στο πλευρό τους, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γιάννης Στουρνάρας.O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού από έναν παρατεταμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε κατά της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.

Νέα θετική έκθεση ξένου οίκου για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Ειδικότερα η Moody’s εκτιμά πως στο ταμείο του ΤΧΣ μπορούν να εισρεύσουν μέχρι και 4 δις. ευρώ από την απομετοχοποίηση από τις ελληνικές τράπεζες. Η Moody’s αναφέρει τις προοπτικές των τραπεζών ως «θετικές», τονίζει πως τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών είναι ποιοτικά και σημειώνει ότι η πρόσφατη αναβάθμιση των τραπεζών (στην οποία προέβη) αντανακλά την αλλαγή σελίδας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, με αποζημίωση η οποία μπορεί να φθάσει τις 180.000 ευρώ, ή και τις 220.000 ευρώ στην επιλογή της μακροχρόνιας άδειας (sabbatical), τρέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εργαζομένους του δικτύου καταστημάτων, έχει σχεδιαστεί με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και περιλαμβάνει σημαντικές παροχές για τον εργαζόμενο που θα το επιλέξει και την οικογένειά του, ώστε να τους προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Το πρόγραμμα αφορά κατά κύριο λόγο εργαζομένους στο δίκτυο καταστημάτων, σε ρόλους που επηρεάζονται από τον μετασχηματισμό του στο νέο μοντέλο.

Άλλαξε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών η Motor Oil. Ενέκρινε, πλέον, την αγορά μέχρι 5 εκατ. μετοχών της εταιρείας με ανώτατη τιμή τα 31 ευρώ ανά μετοχή, κατώτατη τα 8 ευρώ και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι από τις 20 Οκτωβρίου 2023 έως τις 30 Mαϊου 2025.

Νέα ανατροπή στην υπόθεση της Folli Follie καθώς ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης άσκησε αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο είχαν αποδεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie. Κακή εξέλιξη για την εταιρεία που πόνταρε στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ύψους 31 εκατ. ευρώ για να μπει σε φάση ανάπτυξης και να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ