today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Οι αναταράξεις των υποκλοπών, η μετοχή της Mytilineos, ο προβληματισμός στις κατασκευαστικές και η ανάπτυξη της ΔΕΗ

Η στήλη αποχαιρετά τον Αντώνη Σκυλλάκο, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ο οποίος έφυγε την Παρασκευή ξαφνικά, αφήνοντας πίσω του την αγαπημένη κόρη του Χριστιάννα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σύζυγό του και συνοδοιπόρο της ζωής του στα δύσκολα και τα εύκολα. Οι φίλοι του και οι συνάδερφοί του που τον εκτιμούσαν απεριόριστα τον συνόδεψαν το Σάββατο το πρωί στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο Μελισσίων. Τέσσερις λέξεις τον χαρακτήριζαν πάντα: Ήθος, αξιοπρέπεια, ικανότητα, ακεραιότητα, λέξεις που επισήμανε και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου στον αποχαιρετιστήριο λόγο της κατά τη διάρκεια της κηδείας. Πάντως, αν κανείς εξαιρέσει τον Θόδωρο Ρουσσόπουλο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Χρήστο Παπουτσή, εντύπωση μας έκανε η απουσία άλλων πολιτικών από την κηδεία του Αντώνη ο οποίος, μέσα από τις θέσεις ευθύνης όπου βρέθηκε,  βοήθησε πολλούς από αυτούς. Φαίνεται ότι το ρητό περί ευεργεσίας και αγνωμοσύνης στην πολιτική και εδώ επιβεβαιώνεται…

Μεγάλες πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει η δημοσίευση της εφημερίδας του κ. Βαξεβάνη σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση ανησυχούσαν για την επίθεση αυτή, την οποία προκαταβολικά χρέωναν στον ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας ανακουφίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι τα ΜΜΕ που στήριξαν τις καταγγελίες αυτές ήταν οι εφημερίδες του κ. Χίου και του κ. Βαξεβάνη, δηλαδή μέσα περιορισμένης πολιτικής αξιοπιστίας. Γι αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η δημοσίευση αντί να κάνει κακό, επί της ουσίας “έκαψε” οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αποκαλύψεις. Αυτό που πράγματι ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η ενδεχόμενη υιοθέτηση των δημοσιευμάτων από τα συστημικά ΜΜΕ όπως η Καθημερινή και Τα Νέα. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα…

Και ας περάσουμε στα επιχειρηματικά θέματα: Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στις κατασκευαστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα τμήματα μεγάλων κατασκευαστικών, και μικρότερων, ασχολούνται με τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στα κατασκευαστικά έργα. Και αυτό γιατί μετά την εκτίναξη της τιμής πρώτων υλών και ενέργειας, πλέον αυξάνεται και το κόστος χρηματοδότησης των έργων, από τη στιγμή που τα επιτόκια έχουν πάρει ήδη την ανιούσα. Η «απάντηση» του κλάδου στις νέες προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί είναι άγνωστη προς το παρόν, όμως μεταφέρουμε πως υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Tι δουλειά έχει ο CEO της Energean στην πλατφόρμα της εταιρείας στο Ισραήλ; Να στείλει μήνυμα στην Χεζμπολάχ και σε όσους αντιδρούσαν πως η επένδυση της ελληνικής εταιρείας στο Καρίς θα συνεχιστεί. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Η εταιρεία είχε να εκμεταλλευθεί το Καρίς. Ο Λίβανος αντιδρούσε και θεωρούσε ότι τα νερά είναι δικά του, ενώ ανήκαν στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει να μην ξεκινήσουν οι έρευνες. Η ελληνική εταιρεία συνέχισε το επενδυτικό της πλάνο και όταν η ένταση κλιμακώθηκε, τότε πήγε στο Ισραήλ ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου. Η συνέχεια γνωστή με το Λίβανο και το Ισραήλ να υπογράφουν ιστορική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Αντιδρούν οι ηλεκτροπαραγωγοί στην αναδρομική φορολόγηση με 90% των υπερκερδών της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022. Μιλούν για δήμευση και κυρίως αυτοί που αντιδρούν είναι οι καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση κινείται πολύ συναισθηματικά έναντι του ζητήματος αυτού, καθώς πλησιάζουν εκλογές. Και θέλει, αδίκως, να δώσει την εντύπωση πως δεν φοβάται να συγκρουστεί με συμφέροντα.

Και μιας και πιάσαμε τα της αγοράς ενέργειας να μεταφέρουμε πως έως τέλος του έτους, αρχές του επόμενου το αργότερο, θα ανακοινωθεί εξαγορά από τη ΔΕΗ. Οι διαπραγματεύσεις για εξαγορά σε Ρουμανία ή/και Βουλγαρία βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο και απομένουν οι τελευταίες πινελιές. Ίδωμεν.

Ξεκίνησε από το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας η διοικητική διαδικασία επανεξέτασης του δασμού εισαγωγής προϊόντων σωλήνων χαλκού από την Ελλάδα. Κάτι που αφορά την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και αφορά στο δασμό που έχει επιβληθεί το 2017. Πάντως το αίτημα το υπέβαλε εγχώριος παραγωγός στην Τουρκία.

Αυξάνει την τιμή στόχο της Mytilineos στα 28 ευρώ από 27 ευρώ προηγουμένως η Edison σε έκθεση που δημοσιοποίησε. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει αυξημένα έσοδα και κέρδη, όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα, κάτι που οφείλεται στον κλάδο μεταλλουργίας και στην πράσινη στροφή της εισηγμένης. Αυτό που αξίζει να «κρατηθεί» από την έκθεση είναι πως η εταιρεία έχει επαρκή χρηματοδότηση, στο 1 δισ. Ευρώ την υπολογίζει η Edison, προκειμένου να συνεχίσει την επενδυτική της στρατηγική και τα έργα ΑΠΕ.

Σημαντική αύξηση των κερδών και του τζίρου της εμφάνισε η Autohellas στο εννεάμηνο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία κατέγραψε τζίρο στα 569 εκατ. Ευρώ ενισχυμένο κατά 17% και κέρδη κατά 54% στα 71,5 εκατ. Ευρώ. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο στόχος της εταιρείας είναι διττός για το προσεχές διάστημα. Αφενός να επιταχύνει την ηλεκτροκίνηση με στόχο την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του στόλου της και αφετέρου δεν αποκλείονται νέα deals από εξωτερικό μεριά…Πάντως ο κλάδος του τουρισμού σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη φέτος, κάτι που οφείλεται στις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού. Πέρυσι με τον κόβιντ και κυρίως το 2020 αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς οι παραγγελίες αυτοκινήτων και οι ενοικιάσεις έπιασαν ιστορικό χαμηλό.

Τρέχει το project rebranding των καταστημάτων της Eurobank. Mόνο το καλοκαίρι πάνω από 30 καταστήματα στην Αττική παρουσίασαν νέα εταιρική ταυτότητα. Κάτι που δεν είναι απλό, καθώς απαιτούνται ηλεκτρολογικές εργασίες και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα κινείται στην κατεύθυνση ολικής αναμόρφωσης του προφίλ της με στόχο να συμβαδίζει με τη σύγχρονη, ψηφιακή, εποχή.

Με στόχο την τόνωση του θαλάσσιου τουρισμού κινούνται στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Και αυτό γιατί στον εν λόγω κλάδο υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης,με τη συνεισφορά του κλάδου στην πλήρη ανάπτυξή του να μπορεί να προσφέρει έως 1% του ΑΕΠ. Έτσι λοιπόν υπήρχαν βελτιώσεις στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων. Έτσι λοιπόν με τις αλλαγές αυξάνεται η ευελιξία καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς, δημιουργείται νέο ολοκληρωμένο σύστημα πληροφοριακό Άσκησης και Δραστηριότητας ελέγχου και αυξάνεται υπό προϋποθέσεις ο συντελεστής δόμησης εντός των χωροθετημένων τουριστικών λιμένων.

Με γοργά βήματα προχωρά η σύνδεση της Αττικής με την Κρήτη. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια του νησιού και μάλιστα, όπως αναφέρουν στην αγορά, θα φέρει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα στο έτος θα προχωρήσει η πόντιση του δεύτερου καλωδίου και θα τρέξουν και οι διαγωνισμοί του ΑΔΗΜΕ για τις συνδέσεις Σαντορίνης – Νάξου και Μήλου , Σερίφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ