today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Η φύλαξη των vip, οι κόντρες στην αγορά βιβλίου, και η επέκταση της ΔΕΣΦΑ

Μπελάδες στο κεφάλι του έχει βάλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με τους διάφορους “παράγοντες” που ζητούν ή απαιτούν αστυνομική φύλαξη. Ήδη οι εκκρεμότητες που βρήκε από το παρελθόν είναι πολλές και επιχειρεί να τις διευθετήσει χωρίς να προκαλέσει παρεξηγήσεις. Μου λένε για παράδειγμα ότι ανάμεσα σε εκείνους που φυλάσσονται είναι και ο Γιάννης Μασούτης, με την ιδιότητα του επικεφαλής σούπερ μάρκετ, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από κανένα πρωτόκολλο, ούτε εφαρμόζεται σε κάποιον από τους ανταγωνιστές του. Μου λένε επίσης ότι 24ωρη φύλαξη στο σπίτι του απολαμβάνει ακόμα και σήμερα ο τέως ΓΓ του υπουργείου Προ.Πο. Κ. Τσουβάλας, ο οποίος καρατομήθηκε μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, κάτι που επίσης δεν προβλέπεται. Μαθαίνω επίσης ότι παρατηρείται κατάχρηση στη διάθεση φύλαξης σε VIP πρόσωπα, με τη επιλογή να έχει περισσότερο πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια παρά επιχειρησιακά. Άραγε ο Τ.Θεοδωρικάκος θα τολμήσει να αποδεσμεύσει τους αστυνομικούς από τέτοια καθήκοντα και να τους διαθέσει στο πεδίο;

Στο χώρο του βιβλίου τώρα. Μαθαίνω ότι η επεκτατική εμπορική πολιτική των εκδόσεων “Ψυχογιός” έχει κινητοποιήσει πολλούς από τους παλαιούς παραδοσιακούς εκδότες. Αφορμή που φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι είναι η “αποκλειστική” συνεργασία του εκδοτικού οίκου με την αεροπορική εταιρία Aegean προκειμένου οι επιβάτες της εταιρίας να έχουν πρόσβαση κατά τη διάρκεια της πτήσης μόνον στα βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός. Μαθαίνω μάλιστα ότι η γκρίνια έχει φτάσει και στα αρμόδια υπουργεία, με το επιχείρημα που ακούγεται περισσότερο να είναι ότι η εταιρία που απολαμβάνει τα προνόμια αυτά έχει ενσωματώσει στον κατάλογό της τους “εμβληματικότερους αντιεμβολιαστές όπως η Δημουλίδου και ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης”.  Τώρα αν η κόντρα αυτή θα καταλήξει στην επιτροπή ανταγωνισμού, όπως ακούγεται, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα…

Πού θα κάτσει η τιμή του φυσικού αερίου; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να δώσουν οι κυβερνητικοί, καθώς από την τιμή του φυσικού αερίου θα επηρεαστεί και η μορφή στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να ανάψει το πράσινο φως για να δοθούν κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου. Αυτά στα τέλη Αυγούστου με την τιμή του φυσικού αερίου στα 300 ευρώ και το πετρέλαιο κάτω από τα 90. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική με το πετρέλαιο στα 90 δολάρια + και το φυσικό αέριο να κυμαίνεται μεταξύ 100-130 ευρώ.

Η ενεργειακή κρίση πάντως ταρακουνά και τις ελληνικές βιομηχανίες. Κάτι που είναι λογικό με το ενεργειακό κόστος να έχει υπερδιπλαστιαστεί και την τιμή των πρώτων υλών να αυξάνεται μέρα με την μέρα. Έτσι λοιπόν στον ΣΕΒ ζητούν συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η συμμετοχή στη διακοψιμότητα και μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας. Κάτω από αυτήν την φράση κρύβεται στην ουσία η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, η οποία πρέπει να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβάσεων και να μην ανατρέπει στην πράξη τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Παράλληλα ζητούν καλύτερες υποδομές διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση, κάτι που είναι λογικό καθώς οι αιτήσεις υποβάλλονται έως και έξι μήνες πριν την έγκρισή τους. Τέλος ζητούν πολυετείς διασυνοριακές συνδέσεις , καθώς το υφιστάμενο καθεστώς με διασυνοριακές διασυνδέσεις μικρής χρονικής διάρκειας λειτουργεί αποτρεπτικά.

Νέα αναμένεται να φέρει το προσεχές διάστημα η Epsilon Net με τον Ιωάννη Μίχο να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε πως είναι πολύ κοντά η είσοδος σε νέα αγορά του εξωτερικού, καθώς στόχος της εισηγμένης είναι να επεκταθεί εκτός Ελλάδας το προσεχές διάστημα. Σήμερα η εταιρεία έχει πάνω από 120.000 πελάτες και 1.000 εργαζομένους, ενώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις με εξαγορά μικρότερης εταιρείας.

Η Ρεβυθούσα πάει πολύ καλά , όπως έχετε διαβάσει ήδη σε ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση εκτός Ελλάδας. Πώς; Με την εξαγωγή LNG από τη Ρεβυθούσα σε χώρες του εξωτερικού. Σε πρώτο πλάνο , μαθαίνουμε, πως βρίσκονται η Ρουμανία και η Μολδαβία. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή της ασφάλεια και στη διασφάλιση ποσοτήτων αερίου.

Με στόχο την προσέλκυση ξένων τουριστών κινείται η TKC. Ο λόγος για τις ιαματικές πηγές στη δυτική Λέσβο όπου στοχεύει να φέρει τουρίστες κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη. Γενικότερα ο τουρισμός αναψυχής και ευεξίας είναι ένας κλάδος που «σηκώνει» ανάπτυξη και θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα, καθώς κυοφορούνται επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ