today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Οι υδρογονάνθρακες, η Λάρκο, η επέκταση της Hellas Direct, και η αναμενόμενη έκρηξη του τουρισμού

Στην Ευρώπη επεκτείνεται η Hellas Direct με στόχο να μεγεθυνθεί σημαντικά και να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη την επόμενη πενταετίας. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περίπου 60 εκατ.ευρώ και με αυτά τα κεφάλαια που έχει στα ταμεία της αναμένεται να χρηματοδοτήσει την επέκταση στο εξωτερικό. Η εταιρεία έχει περισσότερους από 250.000 πελάτες, ενώ τα Βαλκάνια βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για την επέκτασή της. Εκτός από τις παραδοσιακές ασφάλειες στόχος της  ασφαλιστικής είναι να ενισχύσει τις ψηφιακές υπηρεσίες της και να εμπλουτίσει την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών προκειμένου να προσελκύσει νέους πελάτες και ιδιαίτερα νέων ηλικιών.

Κύκλος εξαγορών για τις start up έχει ξεκινήσει με παράγοντες του κλάδου να αναμένουν το επόμενο χτύπημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έρχεται είδηση για εξαγορά από την Blue Ground το επόμενο τρίμηνο. Ήδη έχουν προχωρήσει σε εξαγορές άλλες εταιρείες όπως είναι αυτής της ιαπωνικής Breaker από την Orfym. Και όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση από το κράτος, με τα ταμείο Φαιστός και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία να αναμένεται να τρέξουν το προσεχές διάστημα και να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Στο 70% του 2019 φτάνουν οι ενεργές κρατήσεις φέτος στη χώρα μας σύμφωνα με πληροφορίες. Κάτι που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες του τουριστικού κλάδου πως φέτος θα υπάρξει αυξημένη κίνηση και ίσως φτάσουμε το 90% του 2019. Οι περισσότεροι τουρίστες που έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις είναι Αμερικανοί και Γερμανοί, ενώ στη συνέχεια είναι και οι Γάλλοι με τους Βρετανούς που φαίνεται πως ξεπερνούν τους φόβους του κορονοϊού. Ο μόνος πονοκέφαλος για τους ξενοδόχους είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως και η αύξηση των τιμών πρώτων υλών, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε πιέσεις του περιθωρίου κέρδους.

Θα μπορέσει η δημοσίευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να «σώσει» τη ΛΑΡΚΟ; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, με στελέχη να αναφέρουν πως λύθηκε το ένα από τα δύο προβλήματα. Σε πέντε χρόνια πρέπει ο επενδυτής να συμμορφωθεί πλήρως με την περιβαλλοντική νομοθεσία, σε δύο να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του για επενδύσεις και εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα το εργατικό για να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Τα πράγματα πάντως η πιάτσα λέει πως δεν είναι εύκολα για να προχωρήσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από αρκετούς παίκτες. Μόνο ένας φαίνεται πως ενδιαφέρεται από τους αρχικά έξι…

Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, προκειμένου να αντικατασταθεί μέρος των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανακοινώθηκαν τα σχετικά μέτρα από την κυβέρνηση. Τα τρία άμεσα μέτρα είναι: Σύσταση task force, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, Ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών, Αποστολή επιστολής στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ, που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το ερώτημα που πλανάται στην αγορά, είναι κατά πόσον οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες του κλάδου (Total, Exxon) θα μείνουν, προκειμένου να συνεχίσουν να ερευνούν για υδρογονάνθρακες. Η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση ενός εκ των δύο, εξαιτίας των καθυστερήσεων του παρελθόντος.

Το NBA και η Fanatics, μια ψηφιακή αθλητική πλατφόρμα και ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους αδειοδοτημένων αθλητικών εμπορευμάτων παγκοσμίως, ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν το πρώτο NBA Store στο Παρίσι, φέτος το καλοκαίρι. Το νέο κατάστημα, το οποίο θα λειτουργεί από την Lids και θα βρίσκεται στην Λεωφόρο Boulevard Saint- Michel 20, στη
συνοικία του Παρισιού, Καρτιέ Λατέν, θα αποτελέσει το τρίτο NBA Store στην Ευρώπη, μετά από αυτά του Λονδίνου και του Μιλάνου. Το τριώροφο κατάστημα, έκτασης άνω των 300 τ.μ., θα διαθέτει μια μεγάλη γκάμα επίσημων προϊόντων και memorabilia από το NBA και το WNBA, όπως φανέλες, ρούχα, καπέλα και άλλα αξεσουάρ, αθλητικά είδη, παιχνίδια και συλλεκτικά κομμάτια από μεγάλες μάρκες, όπως Nike, Mitchell & Ness , New Era και Wilson. Το κατάστημα θα διαθέτει επίσης, αποκλειστικά ρούχα με την επωνυμία NBA Paris, καθώς και τμήμα, όπου οι φίλαθλοι θα μπορούν να εξατομικεύσουν φανέλες και καπέλα και από τις 30 ομάδες του NBA. Να πούμε επίσης, ότι κατάστημα αθλητικών ειδών ανοίγουν στη χώρα μας και οι Αντετοκούμπο, και μάλιστα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Να επισημάνουμε ότι το κατάστημα θα εγκαινιαστεί αμέσως μετά το Πάσχα και στοχεύει τόσο στους Έλληνες φανατικούς θαυμαστές των αθλητών, όσο και στα εκατομμύρια τουρίστες….

Την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας δύο εργοστασίων στην Σανγκάη και στο Κουσάν, στην Κίνα, ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής iPhone, Pegatron Corp., καθώς τα αυστηρά μέτρα και το lockdown που έχει επιβάλει η χώρα, διαταράσσουν τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Η συνέχιση της παραγωγής στα εργοστάσια θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε η Pegatron. Μέχρι πρόσφατα, η ταϊβανέζικη εταιρεία είχε καταφέρει να διατηρήσει σε λειτουργία τα εργοστάσια, υπό πολύ αυστηρές συνθήκες, με έγκριση από τις τοπικές κυβερνήσεις, όμως αυτή η οδηγία πλέον άλλαξε.

Την απόφαση να αποχωρήσει οριστικά από την αγορά της Ρωσίας έλαβε και η Nokia, στο πλαίσιο των κυρώσεων από επιχειρήσεις χωρών της Δύσης κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία απασχολεί περίπου 2.000 εργαζόμενους στην Ρωσία, με τον CEO της Nokia, Pekka Lundmark, να αναφέρει σε δήλωσή του στο Reuters πως, “δεν βλέπουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα μας στην Ρωσία με τις τρέχουσες συνθήκες”.

Αύξηση πωλήσεων έως 5% (2-5%) αναμένει ο Πρόεδρος της Jumbo, Απόστολο Βακάκης, για το 2022, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2021. Ο ίδιος σημείωσε πως, το οικονομικό περιβάλλον είναι δύσκολο, καθώς ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και η πανδημία, δημιουργούν αρνητικό κλίμα, για αυτό,
“οι εκτιμήσεις πρέπει να είναι συντηρητικές”. Ο κ. Βακάκης τόνισε πως, με στόχο να ενισχυθεί και να στηριχθεί η τιμή της μετοχής, θα προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών, ενώ σε ερώτηση αναλυτή για το ενδεχόμενο πώλησης ακινήτων, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης δόθηκε η εκκίνηση για να ξεκινήσουν οι φετινοί αγώνες, Run Greece. Στο Run Greece Ηράκλειο 2022, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, έδωσαν δυναμικό παρών περισσότεροι από 2.000 δρομείς, που συμμετείχαν στις διαδρομές των 10 και 5 χιλιομέτρων και στον παιδικό αγώνα του 1 χιλιομέτρου. Ο ΟΠΑΠ, Μέγας Χορηγός του ΣΕΓΑΣ, ήταν δίπλα σε όλους τους αθλητές του Run Greece, για να τους εμψυχώσει και να χειροκροτήσει την προσπάθειά τους. Η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού ολοκληρώθηκε με ένα κρητικό γλέντι, που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα ΟΠΑΠ στο κέντρο του Ηρακλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ