today-is-a-good-day
15.3 C
Athens

Οι επενδύσεις σε real estate, οι πιέσεις για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τα μεγάλα έργα του ΟΛΘ

Στις Βρυξέλλες διεξάγεται ένας άτυπος πόλεμος που αφορά και στη χώρα μας. Υπάρχουν πιέσει στην ΕΚΤ από χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΚΤ να περιορίσει τις αγορές ομολόγων λόγω πανδημίας, καθώς οι απόψεις έχουν αρχίσει και διίστανται διεθνώς για το αν πρέπει να συνεχιστούν οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές. Η Ελλάδα δεν θέλει ούτε να ακούει μια διαφορετική προοπτική, αν και της έχει διαμηνυθεί αρμοδίως πως νέο μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Το γεγονός δε πως η Μέρκελ φεύγει, οι Πράσινοι ή όποιος άλλος έρχεται, θεωρείται ως κάτι θετικό για τη χώρα μας.


Μαξίμου και συναρμόδια υπουργείο έχουν ως στόχο να αναθερμάνουν την αγορά real estate στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα ακούγεται πως μέχρι και από…Καναδά συζητείται η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, μεγάλου ομίλου στο real estate. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα αναπτερώσουν όχι μόνο το εμπορικό πεδίο, αλλά και το οικιστικό. Εκτός από τα γνωστά που ακούγονται θα υπάρξει δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους, δημιουργία μουσείων, παρεμβάσεις στον ορεινό τουρισμό, στον τουρισμό υγείας και ευεξίας μέσω της αξιοποίησης ακινήτων που βρίσκονται σε ιαματικές πηγές και προγράμματα αναδασώσεων. Την ίδια στιγμή προωθείται η κατασκευή οδικών αξόνων, η δημιουργία εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας και βεβαίως έργα αναπλάσεων.


Έως αρχές Ιουλίου η Ναυτεμπορική περνάει και επίσημα στα χέρια του Δ. Μελισσανίδη. Οι επαφές με δημοσιογράφους είναι σημαντικές και αυτό που ακούγεται ότι ψάχνουν ρεπόρτερ και αρθρογράφους στο οικονομικό-επιχειρηματικό ρεπορτάζ. Μαθαίνουμε πως η δυσκολία της νέας διοίκησης έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός πως δεν έχει ακόμα καταλήξει στα   επιτελικά στελέχη καθώς η διαθεσιμότητα φαίνεται να είναι περιορισμένη.


Κορυφώνεται η μάχη για τα έργα ύψους 130 εκατ.ευρώ στον ΟΛΘ καθώς η ανάδειξη αναδόχου για το project των 130 εκατ.ευρώ, δηλαδή για την επέκταση του έκτου προβλήτα του λιμανιού, αναμένεται να γίνει άμεσα. Μαθαίνουμε πως ορισμένοι παίχτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν ήδη αποκλειστεί, ενώ η ολοκλήρωση του διαγωνιστικού σκέλους θα οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης μέσα στην επόμενη τριετία. Την ίδια ώρα φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την εκκίνηση των έργων της σύνδεσης του λιμένα με τους μεγάλους οδικούς άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατία.


Έντονη κινητικότητα στη ΔΕΗ. Στο μυαλό του Στάσση ως στρατηγική επιλογή η διείσδυση  στην αγορά των Σκοπίων. Σε συζήτηση, μάλιστα που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Σκρέκα το είπε ξεκάθαρα. Απαραίτητος όρος είναι όμως η απολιγνιτοποίηση και η στροφή στην πράσινη ενέργεια με στόχο να δεκαπλασιαστεί η δυναμική σε ΑΠΕ έως το 2024. Μέσω της απολιγνιτοποίησης θα απαλλαγεί από ζημιές στο μέλλον, ενώ μέσω ΑΠΕ θα παράγει φθηνή ενέργεια. Ο συνδυασμός των δύο οδηγεί στον δρόμο των Σκοπίων τόνιζαν στο ThePresident πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ