today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Χάος με τις διαρροές για το βιβλίο του Χάρι – Κυκλοφόρησε κατά λάθος στην Ισπανία

Φόβοι ότι οι εκτεταμένες διαρροές θα αδυνατίσουν το ενδιαφέρον του κοινού για κουτσομπολιό

Μια σειρά από διαρροές και αποσπάσματα συνεντεύξεων πριν από την έκδοση του βιβλίου έχει καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο της διαδικασίας κυκλοφορίας από τον εκδότη, αλλά έχει επίσης προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η παραπάνω, είναι μια φωτογραφία της ισπανόφωνης έκδοσης των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι, “Spare”. Ο τίτλος του είναι «En La Sombra» και ο συγγραφέας είναι «Πρίνσιπε Χάρι».  Αντίγραφα του “Spare” πωλήθηκαν κατά λάθος πριν από τη δημοσίευσή τους στην Ισπανία.

Οι λεπτομέρειες που προέρχονται από διαρροές και teasers συνεντεύξεων πριν από τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι, «Spare», ήταν συγκλονιστικές, ακόμη και εκρηκτικές. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο τα έχουν καλύψει με κομμένη την ανάσα.

Υπάρχει η περιγραφή του Χάρι για τον αδερφό του, Γουίλιαμ, που τον χτύπησε στο πάτωμα κατά τη διάρκεια ενός καυγά και η παραδοχή του Χάρι ότι σκότωσε 25 ανθρώπους στο Αφγανιστάν. Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός του ότι ο Γουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ, τον ενθάρρυναν να ντυθεί ναζί, και η ανάμνηση του ότι έχασε την παρθενιά του από μια μεγαλύτερη γυναίκα σε ένα χωράφι πίσω από ένα μπαρ.

Μια αφήγηση ενός μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας θα ήταν αναπόφευκτος εφιάλτης. Τα μεγάλα βιβλία, τα πολυαναμενόμενα βιβλία, συχνά θα διαρρεύσουν, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των εκδοτών να διατηρήσουν τη διαδικασία αυστηρά ενορχηστρωμένη. Αλλά το περιεχόμενο των απομνημονευμάτων του Χάρι έχει ανασκαφεί σε τέτοιο βαθμό που έχει εγείρει το ερώτημα: Θα εξακολουθούν να είναι οι αναγνώστες αρκετά περίεργοι να αγοράσουν το βιβλίο;

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η απάντηση είναι ναι. Η φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον για τα απομνημονεύματα, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Τρίτη. Το “Spare” κατείχε την Νο. 1 θέση στο Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία την Παρασκευή, καθώς και στο Barnes & Noble. Οι βιβλιοπώλες και οι διανομείς είπαν ότι οι προπαραγγελίες είναι μεγάλες και αυξάνονται με τη χιονοστιβάδα της δημοσιογραφικής κάλυψης.

Ωστόσο, ο εξαιρετικός όγκος των διαρροών ανέδειξε τις προκλήσεις, και ίσως την αδυναμία, να χορογραφήσουμε την κυκλοφορία αυτού που μπορεί να είναι τα πιο αναμενόμενα και διχαστικά απομνημονεύματα διασημοτήτων όλων των εποχών.

Πολλές από τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις των απομνημονευμάτων έχουν ήδη διαρρεύσει και μερικές από τις πιο δραματικές στιγμές από τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Χάρι για την προώθηση του βιβλίου έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ως teaser. Είχε προηγηθεί ένα ντοκιμαντέρ έξι μερών του Netflix, “Harry & Meghan”, το οποίο προβλήθηκε τον Δεκέμβριο, και όπου ο Χάρι έκανε εμπρηστικές κατηγορίες κατά της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού ότι οι βοηθοί επικοινωνίας του αδελφού του φύτεψαν αρνητικές ιστορίες για τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ. , στα ταμπλόιντ του Λονδίνου.

Παρά τον κίνδυνο ότι η γενική κάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κόπωση του Χάρι και της Μέγκαν, πολλοί βιβλιοπώλες αναμένουν ότι τα απομνημονεύματα θα είναι μεγάλη  επιτυχία. Η Random House είπε ότι τυπώνει 2,5 εκατομμύρια αντίγραφα με σκληρό εξώφυλλο μόνο για τη Βόρεια Αμερική. Η Ingram, η χονδρέμπορος βιβλίων, έχει 90.000 αντίτυπα στις αποθήκες της για να ανανεώσει τα καταστήματα που εξαντλούνται. Η ReaderLink, η οποία διανέμει βιβλία σε αλυσίδες καταστημάτων όπως η Target και η Walmart, είπε ότι είχε παραγγείλει περίπου 300.000 αντίτυπα. Η Barnes & Noble έχει επίσης παραγγείλει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Ο James Daunt, επικεφαλής της Barnes & Noble και της βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones, είπε ότι ακόμη και οι αρνητικές διαρροές έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των πελατών για το “Spare” και ότι αναμένει να δει “τις πιο μεγάλες πωλήσεις” την πρώτη εβδομάδα.

Αφού ο Guardian απέκτησε ένα αντίγραφο του βιβλίου και αποκάλυψε μερικές από τις μεγαλύτερες βόμβες του, οι κρατήσεις για αγορές του βιβλίου από το κατάστημα αυξήθηκαν  στη Βρετανία, είπε.

“Αυτό έχει πραγματικά πυροδοτήσει ένα επίπεδο υστερίας του Τύπου που πραγματικά δυσκολεύομαι να σκεφτώ κάτι που να είναι συγκρίσιμο”, είπε ο Daunt. «Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί αυτόν τον μεγάλο ενθουσιασμό, που οδηγεί τους ανθρώπους στα βιβλιοπωλεία».

Από τότε που ο Penguin Random House ανακοίνωσε το 2021 ότι απέκτησαν τα απομνημονεύματα του Χάρι – ο οποίος κατέπληξε τον κόσμο όταν αυτός και η σύζυγός του ανακοίνωσαν ότι αποχωρίζονταν από τη βασιλική οικογένεια – το περιεχόμενο του βιβλίου έγινε αντικείμενο έντονης εικασίας στον εκδοτικό κόσμο. , στα βρετανικά ταμπλόιντ και μεταξύ των βασιλικών παρατηρητών.

Οι εκδότες συχνά προφυλάσσονται από διαρροές με αυστηρά εμπάργκο, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτώντας από οποιονδήποτε εργάζεται στο βιβλίο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχειοθετών και των επιμελητών αντιγράφων, να υπογράφει συμφωνίες εχεμύθειας. Οι έμποροι λιανικής συχνά υποχρεούνται να υπογράψουν μια ένορκη δήλωση συμφωνώντας να αποθηκεύουν βιβλία σε έναν ελεγχόμενο, κλειδωμένο και ασφαλή χώρο, εάν λάβουν αντίγραφα πριν από την ημερομηνία πώλησης. Ορισμένα στελέχη εκδόσεων επιλέγουν ακόμη και να μην στέλνουν βιβλία με μεγάλη αναμονή στα βιβλιοπωλεία των αεροδρομίων, επειδή τείνουν να δίνουν λιγότερη προσοχή στα εμπάργκο.

Ο Matt Latimer, ιδρυτής του λογοτεχνικού πρακτορείου Javelin, το οποίο έχει χειριστεί πολλά βιβλία υψηλού προφίλ πολιτικών, είπε ότι δεν έχει δει ποτέ διαρροή βιβλίου με εμπάργκο από εκδοτικό οίκο ή τυπογραφείο. Τις μέρες πριν από τη δημοσίευση, όταν τα βιβλία πρέπει να μπουν σε φορτηγά και να σταλούν στα καταστήματα, ξεκινούν οι αποκαλύψεις.

«Αυτή την ονομάζω επικίνδυνη ζώνη», είπε ο Latimer. «Μία ή δύο εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση, υπάρχει σχεδόν πάντα μια διαρροή».

Μια ταυτόχρονη διεθνής κυκλοφορία περιπλέκει περαιτέρω αυτή τη λεπτή διαδικασία. Το “Spare” θα κυκλοφορήσει σε 16 γλώσσες ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες για διαρροές: Στην Ισπανία, το βιβλίο βγήκε κατά λάθος στην πώληση νωρίς την Πέμπτη, ενώ οι διαρροές στην Ελλάδα, έγιναν σε κυριακάτικη εφημερίδα, μόλις δύο μέρες πριν την κυκλοφορία του βιβλίου.

Τα στελέχη των εκδόσεων λένε ότι οι διαρροές μπορεί να είναι ωφέλιμες εάν οδηγήσουν το σωστό είδος κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και αυξάνουν το ενδιαφέρον για το βιβλίο. Κατά τη διάρκεια της εποχής Τραμπ, μερικές από τις πιο εκρηκτικές πληροφορίες σε ενημερωτικά βιβλία δημοσιογράφων και πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης συχνά διέρρευσαν νωρίς και κυριάρχησαν στην καλωδιακή ειδησεογραφική κάλυψη για μέρες, γεγονός που εκτόξευσε τους τίτλους στην κορυφή των λιστών με τα best seller. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βιβλία που είναι χτισμένα γύρω από ψήγματα ειδήσεων μπορούν να δουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν όταν εξαντληθεί ο κύκλος των ειδήσεων και τα μέσα έχουν προχωρήσει.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η συνολική πορεία πωλήσεων των απομνημονευμάτων του Χάρι θα επηρεαστεί από τη συνεχή ροή των αποκαλύψεων. Πολλοί αναγνώστες στη Βρετανία θα αγοράσουν το βιβλίο για μια οικεία άποψη της ζωής του πρίγκιπα Χάρι από τη δική του οπτική γωνία, όχι μόνο για ειδήσεις. Ο Χάρι έχει συνεργαστεί με έναν πολύ αναγνωρισμένο συγγραφέα που επιμελήθηκε την έκδοσή του, τον JR Moehringer και η διήγησή του του, ενώ είναι τροφή για τα βρετανικά ταμπλόιντ, παράλληλα ασχολείται με παγκόσμια θέματα όπως η φυλή, η τάξη και τις μερικές φορές δύσκολες σχέσεις μεταξύ αδελφών ή μεταξύ πατεράδων και γιων. Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται σε μια φράση που αναφέρεται ότι ο Κάρολος χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στον Χάρι, τον δεύτερο γιο του, ως «εφεδρικό» ή εφεδρικό κληρονόμο του, αφού είχε ήδη εξασφαλίσει έναν κληρονόμο στον μεγαλύτερο αδερφό του Χάρι. Ευελπιστώντας ότι το βιβλίο αυτό δεν θα καταστεί φωτοβολίδα, ο Daunt, διευθύνων σύμβουλος της Barnes & Noble δήλωσε ότι «Είναι αστείο και διασκεδαστικό, αλλά θα είναι επίσης ένα ενδιαφέρον βιβλίο που πιστεύομε ότι θα συνεχίσει να πουλάει και θα συνεχίσει να είναι μέρος της συζήτησης», δήλωσε, συνεχίζοντας ότι “Βάζουμε στοίχημα ότι αυτό το βιβλίο έχει βάσεις και δεν πρόκειται να είναι μια αστραπή”.

Πάντως στην Ελλάδα, τα δικαιώματα εξασφαλίστηκαν με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα που ξεπέρασε τις 20.000 Ευρώ από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, ενώ το βιβλίο στην Ελληνική αγορά κοστίζει 29,90€

*Με πληροφορίες από NYT και Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ