Τσαρλς Κινγκ: Μεσάνυχτα στο Πέρα Πάλας – Ένα εξαιρετικό ιστορικό αφήγημα

Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το βιβλίο του ιστορικού Charles King «Midnight at the Pera Palace» έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές. Γνώρισε εκδοτική επιτυχία όχι μόνο στο αγγλόφωνο κοινό αλλά και στις άλλες γλώσσες που μεταφράστηκε όπως στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά.  Σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, το 2015, ο   Αναστάσης Βιστωνίτης  είχε διατυπώσει θετικά σχόλια για το βιβλίο και είχε εκφράσει την ευχή να εκδοθεί και στα ελληνικά.  

Τελικά, έστω με καθυστέρηση, οι εκδόσεις ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ (διανομή ΠΑΠΑΖΗΣΗ) μας χαρίζουν αυτό το ιδιαίτερα απολαυστικό αφήγημα σε εξαιρετική μετάφραση της Βίβιαν Ματσούκα. Το βιβλίο «Μεσάνυχτα στο Πέρα Πάλας» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Έλληνα αναγνώστη. Στις σελίδες του ζωντανεύει η πορεία του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη του μεσοπολέμου με πάρα πολλές άγνωστες πληροφορίες για έναν κόσμο που χάθηκε αλλά παραμένει ζωντανός στη μνήμη όσων τον γνώρισαν ή όσων άκουσαν διηγήσεις για τη μυθική εκείνη εποχή.

Το ιστορικό αφήγημα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν Τσάρλς Κίνγκ  ζωντανεύει την εποχή των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, όταν η Κωνσταντινούπολη μεταμορφωνόταν από πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Εκτός από τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Εβραίους η μητρόπολη του Βοσπόρου υποδέχεται τους Λευκορώσους που προσπαθούν να διαφύγουν από την μπολσεβίκικη επανάσταση και κάθε λογής κατασκόπους, διπλωμάτες και επιχειρηματίες που φθάνουν στην Πόλη με το θρυλικό «Όριαν Εξπρές» που ξεκινούσε από το Λονδίνο και διέσχιζε την Ευρώπη. Το ξενοδοχείο Πέρα Πάλας, το πρώτο από τα μεγάλα ξενοδοχεία πολυτελείας της Πόλης,  χτίστηκε τη δεκαετία του 1890 από την εταιρεία η οποία κατασκεύαζε τα βαγόνια του Οριάν Εξπρές για να φιλοξενεί τους διάσημους επιβάτες του.

Μετά την ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται υπό αγγλογαλλική κατοχή και ο Πρόδρομος Μποδοσάκης είναι ο ιδιοκτήτης του Πέρα Πάλας. Πολλές διασημότητες φιλοξενούνται στα δωμάτιά του : ο εξόριστος Τρότσκυ, η Αγκάθα Κρίστι, ο Χέμινγουεϊ, ο Γκαίμπελς  και ο Μουσταφά Κεμάλ.

Πλήθος συναρπαστικές ιστορίες ξεδιπλώνονται στην κοσμοπολίτικη Πόλη: ιστορίες κατασκόπων, ιστορίες διπλωματικών ραδιουργιών, ιστορίες της πλούσιας νυκτερινής ζωής της Πόλης με αναφορές στην Ρόζα Εσκενάζυ αλλά και στις αλλαγές που επέφερε στο κύκλωμα της πορνείας η έλευση των Ρώσων προσφύγων μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.

Η γλαφυρή αφήγηση του συγγραφέα δημιουργεί πολλές φορές την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για ιστορικό αφήγημα αλλά για μυθιστόρημα γραμμένο με μαεστρία. Δεν είναι τυχαίο ότι το NETFLIX θα το προβάλει σε τηλεοπτική σειρά στις αρχές του 2021.

ΤΣΑΡΛΣ ΚΙΝΓΚ

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑ ΠΑΛΑΣ

Μετάφραση:  Βίβιαν Ματσούκα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ

Κεντρική Διάθεση Εκδόσεις Παπαζήση

Νικηταρά 2-4, 10678 Αθήνα,

210 3838020