today-is-a-good-day
34.6 C
Athens

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού είναι το τιμώμενο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων  γιορτάζεται το ερχόμενο Σάββατο 18 Μαΐου σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας την τιμά με δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία και με επίσης δωρεάν εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στα περισσότερα από αυτά. Το ελληνικό τμήμα του ICOM (Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων) επέλεξε φέτος ως τιμώμενο μουσείο το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα ανανεωμένο, ανακαινισμένο και με νέες εκθέσεις των συλλογών του.

Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΝΕΠ θα χαιρετίσουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ICOM   Τέτη Χατζηνικολάου. Θα μιλήσουν η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου και η διευθύντρια του Μουσείου Ελένη Μελίδη. Θα ακολουθήσει περιήγηση και ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους και μουσική εκδήλωση με το Ωδείο «Σίμων Καράς»- ΚΕΠΕΜ. Το ΜΝΕΠ βρίσκεται στην οδό Αρεως 10, στο Μοναστηράκι.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 13 έως και την Παρασκευή 17 του μηνός, στο τιμώμενο μουσείο θα γίνουν ξεναγήσεις στη νέα μόνιμη έκθεση. Οι υπεύθυνοι μάς καλούν να ανακαλύψουμε «πτυχές του νεότερου ελληνικού πολιτισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα μέσα από τις πολύτιμες συλλογές του μουσείου, σε μια γειτονιά της νεότερης Αθήνας στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στο Μοναστηράκι.»

Ώρες 11.00 – 13.00, 13.30 – 15.30

Δήλωση Συμμετοχής: [email protected] τηλ. 210-3223355

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Από τη Δευτέρα 13 έως και το Σάββατο 18 Μαΐου, θα γίνει ανοικτό Εργαστήριο Συντήρησης Υφασμάτων (Open Lab). Οι διοργανωτές το περιγράφουν ως «καινοτόμο Εργαστήριο Συντήρησης υφασμάτινων αντικειμένων που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου MeltOpenLab και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αντικειμένων από ύφασμα από τις συλλογές του μουσείου. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα Εργαστήρια Συντήρησης ΜΝΕΠ, Ραγκαβά 3-5 στην Πλάκα.

Ώρες 11.00 – 12.00, 12.30 – 13.30, 14.00 – 15.00

Έως 5 άτομα ανά ξενάγηση

Δήλωση Συμμετοχής: τηλ. 210-3223132

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα και από την Πέμπτη 15 έως και το Σάββατο 18 Μαΐου το μουσείο έχει προγραμματίσει Κυνήγι Θησαυρού.  Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη νέα μόνιμη έκθεση για παιδιά Ε’ και ΣΤ ́ τάξης Δημοτικού. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε ποικίλες δράσεις ανακάλυψης, παρατήρησης, δραματοποίησης και εικαστικής δημιουργίας, εξερευνούν τα εκθέματα και τα μνημεία στην αυλή του μουσείου και γνωρίζουν βιωματικά όψεις του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Ώρες 09.30 – 11.00, 11.30-13.00

Έως 25 άτομα ανά πρόγραμμα

Δήλωση Συμμετοχής: τηλ. 210-3249698

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων ολοκληρώνονται το Σάββατο 25 Μαΐου με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Από τη μουσειακή στην εικαστική εμπειρία. Σύγχρονη Ελληνική Κεραμική» στο Λουτρό των Αέρηδων (Παράρτημα του ΜΝΕΠ). Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με τις εξής δράσεις:

Σάββατο 18 Μαΐου 2024:

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα είναι ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα (τηλεφωνικές κρατήσεις 210 9000915).

Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεματική παρουσίαση «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα». Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.
Ώρες: 12:30 π.μ. ελληνικά & 10:30 π.μ. αγγλικά
Κρατήσεις: https://events.theacropolismuseum.gr/

Κυριακή 19 Μαΐου 2024:

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με κανονικό εισιτήριο γενικής εισόδου. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα», οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια περιπέτεια μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους με τίτλο «Ένα μυστήριο… ζητά τη λύση του». Οι μικροί φίλοι του Μουσείου αναλαμβάνουν τον ρόλο ντετέκτιβ και με τη βοήθεια των κηδεμόνων τους και των αρχαιολόγων του Μουσείου αναζητούν τη λύση ενός φανταστικού μυστηρίου που θα σώσει τη γιορτή των Παναθηναίων. Η μάθηση υφαίνεται μέσα από το παιχνίδι, τα Παναθήναια και ο μύθος της Γιγαντομαχίας ‘ζωντανεύουν’ ξεδιπλώνοντας όλες τις διαστάσεις τους και τους συμβολισμούς τους και το Μουσείο γίνεται χώρος ψυχαγωγίας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρες: Κυριακή 19/5 στις 10 π.μ. και στις 1 μ.μ.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Κόστος: Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ημέρας για τους ενηλίκους και μηδενικού εισιτηρίου για τα παιδιά.

Εγγραφή: Μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο events.theacropolismuseum.gr

Οδηγίες συμμετοχής: Συνιστάται εγγραφή στο πρόγραμμα πριν την αγορά εισιτηρίου.

Ομαδικές εγγραφές (άνω των 10 ατόμων) δεν γίνονται. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ