today-is-a-good-day
22.5 C
Athens

Στον καθρέπτη του σήμερα βλέπουμε τα πρόσωπα του χθες – Γράφει η Μίκα Πανάγου

Ζούμε σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται καθημερινά, από τεχνολογία, επιστήμη, ανθρώπινες σχέσεις, αρχές και αξίες. Όλοι προβληματίζονται για το τι φταίει και δυσκολευόμαστε με την διαφορετικότητα, ζοριζόμαστε να δεσμευτούμε και να επενδύσουμε, παραμένουμε παθητικοί δέκτες συχνά σημαντικών αλλαγών στις ζωές μας. Υπάρχει λοιπόν μια βαθιά σύνδεση των προτύπων μας με αυτό που είμαστε σήμερα και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν οι νέοι.

Της Μίκας Πανάγου *

Έχει μεγάλη επιρροή το περιβάλλον μέσα στο οποίο γνωρίσαμε για πρώτη φορά την αγάπη, την συντροφικότητα, την ενσυναίσθηση. Συχνά πολλά ζευγάρια επιλέγουν να συμβιβαστούν και να παραμείνουν σε νεκρούς γάμους, επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά γιατί τους αρέσει καλύτερα, επιλέγουν να μην συναντιούνται πολύ γιατί πλέον νιώθουν ανυπόφορη την παρουσία του άλλου. Αν κάποιος τους ρωτήσει πώς ήταν οι δικοί τους γονείς πιθανών να απαντήσουν ότι δεν είχαν καλές σχέσεις ή ότι υπήρχαν συχνές συγκρούσεις. Αυτόματα λοιπόν αναπαράγεται ένα ίδιο μοτίβο το οποίο θα σπάσει όταν κάποιος αποφασίσει να δουλέψει με τον εαυτό του και να μετακινήσει όλα όσα τον απογοητεύουν.

Μέσα σε τόσους συμβιβασμούς θα έρθει το πρώτο παιδί μπορεί και το δεύτερο, μέσα από τα οποία επιθυμούμε να πετύχουμε όσα δεν μπορέσαμε εμείς. Θα προσπαθήσουμε συχνά να καλύψουμε συναισθηματικά κενά και το ότι δεν περνάμε χρόνο μαζί τους μέσα από υλικά αγαθά. Όταν το παιδί όμως θα αρχίσει να μην συνεργάζεται μαζί μας ή να υιοθετεί συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν τότε θα αναλογιστούμε γιατί το κάνει αυτό αφού εγώ του τα είχα όλα. Δεν του χαλούσα κανένα χατήρι, μα για αυτό ακριβώς το παιδί πλέον επειδή τα έχει αποκτήσει όλα ψάχνει μέσα να τον εξιτάρουν και να του δώσουν ικανοποίηση.

Το μέτρο λοιπόν είναι σημαντικό, ζούμε σε μια εποχή της υπέρ κατανάλωσης και δεν προλαβαίνουμε να απολαύσουμε κάτι αφού ήδη έχουμε αγοράσει κάτι άλλο. Όποτε πως θα διδαχθούμε να επενδύουμε και να αφοσιωνόσαστε σε κάτι όταν όλα γύρω μας είναι γρήγορα και εύκολα;

Τα ερωτήματα ίδια, τα ερεθίσματα πολλά, οι ηλικίες ποικίλες, άντρες και γυναίκες ποσοστιαία το ίδιο αναρωτιούνται γιατί έγιναν έτσι οι σχέσεις. Γιατί οι άνθρωποι εξαφανίζονται χωρίς εξηγήσεις, γιατί δεν λένε την αλήθεια, γιατί δεν δεσμεύονται, γιατί απιστούνε τόσο εύκολα και πολλές τέτοιες ερωτήσεις. Τις απαντήσεις τις παίρνει κανείς διαβάζοντας όλα τα παραπάνω.

Όταν μεγαλώνουμε σε μια εποχή με τρελούς ρυθμούς εναλλαγών και επιλογών, όταν η δέσμευση στην πραγματικότητα είναι συμβιβασμός, μιζέρια και σκληρή αγάπη, όταν η λέξη ευτυχία φαντάζει όνειρο απατηλό γιατί δεν μας το ρωτάει κανείς, όταν ονειρεύομαι όλα να γίνονται εύκολα στη ζωή μου, δουλειά, χρήματα, καριέρα χωρίς να κοπιάζω γιατί έτσι μου το περνάνε τα πρότυπα γύρω μου, στην πρώτη δυσκολία θα φύγω. Θα απορρίψω κάθε τι ξένο από αυτά που είμαι εξοικειωμένος. Θα κυνηγάω αυτό που είχα γύρω μου από παιδί και ότι διαφορετικό έρθει στη ζωή μου θα με πνίξει ή δεν θα ξέρω τι να το κάνω όποτε θα το αφήσω.

Προτιμάμε να μένουμε σε ασφαλή ζώνη για να μην χρειαστεί να προσπαθήσουμε, προτιμάμε το μόνοι από το μαζί αλλά βαθιά μέσα μας το μαζί θα θέλαμε. Δεν αντέχουμε άλλες πληγές γιατί κουβαλάμε και των γονιών μας που τις επένδυσαν σε εμάς, έχουμε και τις δικές μας μάχες όποτε θωρακιζόμαστε μέσα σε γυάλες και δεν μπορεί κανείς να μας αγγίξει.

Τελικά όταν συναντάμε κάποιο διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο από την μάζα θυμώνουμε τόσο πολύ που θέλουμε να το καταστρέψουμε. Δεν αντέχουμε να είναι ευτυχισμένος ο διπλανός μας γιατί δεν είμαστε ούτε εμείς. Έχουμε άποψη και παραβιάζουμε τα προσωπικά όρια του άλλου γιατί κάποιος μας έχει αφήσει να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Οι αλυσίδες σπάνε όμως αν το θελήσουμε. Μπορούμε να μετακινηθούμε και να μεταμορφωθούμε σε κάτι άλλο. Για να συγχρονιστείς με την εξέλιξη της εποχής χρειάζεται και προσωπική εξέλιξη της ψυχής.

Αξιοποιήστε τον θυμό θετικά και όχι εις βάρος των άλλων. Για το τι ζωή θα επιλέξουμε το επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι, σκαλιστέ βαθιά μέσα σας και δώστε χώρο σε ότι ρίζα υπάρχει να φυτρώσει και να ανθίσει.

* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία – FacebookInstagram

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ