today-is-a-good-day
17 C
Athens

Comfort zone: Πόσο εύκολο είναι τελικά να βγει κανείς από τη Ζώνη Άνεσης του; – Γράφει η Μίκα Πανάγου

Για κάποιους η έννοια της ζώνης άνεσης (comfort zone) είναι οικεία και γνωρίζουν ήδη τα όρια αυτής, για άλλους όμως όχι αν και όλοι φλερτάρουμε τελικά μέσω των αποφάσεων μας με αυτή. Αφορά λοιπόν μια κατάσταση στην οποία τα πράγματα μας είναι ελεγχόμενα, γνωστά, οικεία. Έχουμε σταθερότητα με χαμηλά επίπεδα άγχους, με άνεση και νιώθουμε ικανοί να ανταποκριθούμε στη ρουτίνα που έχουμε φτιάξει. Ποιος δεν έχει σκεφτεί τι να ρισκάρω τώρα και να αλλάξω δουλειά, καλά είμαι εδώ. Δεν θέλω να κάνω σχέση και να χάσω την ηρεμία μου. Δεν φεύγω από τον τόπο μου γιατί εδώ είναι οι δικοί μου.

Της Μίκας Πανάγου *

Σε μια πρώτη φάση ακούγεται ωραίο, ασφαλές και χωρίς ρίσκο. Δημιουργείς μια ζώνη ασφαλείας με τόσα όσα αντέχεις χωρίς να προκαλείς τον εαυτό σου. Έχεις βολευτεί σε μια θέση και τίποτα δεν σε πείθει να την αλλάξεις. Βασικά υπάρχουν σκέψεις και συναισθήματα που σε συντηρούν εκεί. Κυρίαρχο είναι ο φόβος για το άγνωστο, όταν κάτι το γνωρίζεις καλά από άνθρωπο μέχρι δουλειά, πηγαίνεις με αυτοπεποίθηση ότι θα κυλήσουν όλα ομαλά. Όταν βλέπεις τις δυνατότητες σου μέχρι εκεί που σου έχουν επιτρέψει , το θεωρείς αδιανόητο να το εξελίξεις. Όταν η λέξη αλλαγή και μετακίνηση σου δημιουργεί πονοκέφαλο και πίεση δεν θα τολμήσεις ποτέ να βγεις από την ζώνη σου. Έχεις πείσει πρώτο τον εαυτό σου ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι και το μεταδίδεις στο περιβάλλον σου.

Όμως πως μπορώ να ξέρω ότι δεν μου ταιριάζει το κόκκινο αν δεν το δοκιμάσω, πως ξέρω ότι η σχέση που έχω είναι η ιδανική για μένα όταν λέω βαριέμαι να γνωρίσω άλλον από την αρχή όποτε μένω σε αυτήν, πως ξέρω ότι δεν θέλω σχέση όταν μένω μόνος γιατί δεν θέλω να ταραχτεί η ηρεμία μου, πως ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω άλλη δουλειά όταν δεν έχω δοκιμάσει άλλη δουλειά. Κάπως έτσι λοιπόν μένω στη συντήρηση και περιμένω απλά να γεράσω και να πω μπράβο καλά τα πηγές. Είχες δουλειά, σπίτι και μια ήρεμη ζωή. Ερχόμαστε στη ζωή για το βόλεμα όμως ή για να δοκιμάσουμε εμπειρίες, να γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους, να δοκιμάσουμε δραστηριότητες, να κάνουμε ταξίδια, να δοκιμάσουμε πως είναι να ξεπερνάμε τα όρια μας;

Η επιτυχία φέρνει συχνά ικανοποίηση, για να υπάρξει επιτυχία προϋποθέτει στόχους και οι στόχοι κρύβουν εξέλιξη. Κάθε βήμα μας έξω από τη ζώνη άνεσης θα έχει θετικά και αρνητικά συναισθήματα όμως τα βήματα από μόνα τους σημαίνουν τόλμη και θάρρος της γνώμης μου και των σκέψεων μου. Ας προσπαθήσουμε να ξεβολευτούμε από την ρουτίνα μας γιατί οι μικρές αλλαγές μπορεί να φέρουν τις μεγάλες. Για τον καθένα το comfort Zone είναι μοναδικό και διαφορετικό και απαιτεί εσωτερική αναζήτησή και όχι μια αντιγραφή του διπλανού μας. Πάντα με φροντίδα και σεβασμό του εαυτού μας.

* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ