today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

«Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης» – Γράφει η Αγγελική Κώττη

«Τι είπε ο Μητσοτάκης; Οι άριστοι. Δεν είναι μόνο ταξικό είναι η Άρια φυλή. Κρύβεται πολύς φασισμός κάτω από την πολιτική αντίληψη των αρίστων. Ούτε η αριστερά είχε τα αντανακλαστικά να απαντήσει ιδεολογικά σε αυτή την ιστορία. Απάντησε φοβικά.

» Μα είναι ένα ναζιστικό κομμάτι που κρύβεται πίσω από την ιστορία των αρίστων της Άριας φυλής. Αυτός είναι ο Μητσοτάκης και η παρέα του.

» Ο Μητσοτάκης είναι πολιτικός απατεών, τυχοδιώκτης. Μπορεί σήμερα να το παίζει φιλελεύθερος, να είναι με τους γκέι και αύριο να σκοτώσει τους γκέι να παίξει με τα συμφέροντά του ως εταιρεία Μητσοτάκης».

Αντιπαρέρχομαι τα ομοφοβικά του Κώστα Αρβανίτη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στέκομαι μονάχα στα γλωσσικά, καθώς αυτός είναι ο χαρακτήρας της στήλης.

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Αριστος: υπέρθετικός βαθμός του αγαθός. Αρχικά, στην ομηρική γλώσσα, είχε την έννοια του ευγενικής καταγωγής. Στα κλασικά χρόνια, σημαίνει ο καλύτερος. Η προέλευσή του ίσως να είναι ακόμα και ινδοευρωπαϊκή, δέχεται ο κύριος Γεώργιος Μπαμπινιώτης μας, εκ του ρήματος αραρίσκω, που σημαίνει ταιριάζω.

Παλιά, καλή, λέξη δηλαδή. Θυμίζουμε, μάλιστα, τον θαυμάσιο στίχο του Ομήρου: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης». Δηλαδή, «Ένας είναι ο καλύτερος οιωνός, ν’ αγωνιζόμαστε για την πατρίδα».

Παραινετική φράση στην Ιλιάδα, Μ 243, που έχει καταστεί σπουδαίο απόφθεγμα φιλοπατρίας.

Έτσι απάντησε τον καιρό του Τρωικού πολέμου ο Έκτορας στον Πολυδάμα, που από τους οιωνούς πρόβλεπε κακό τέλος της μάχης και συμβούλευε να την αποφύγουν: «Ξέρεις να πεις και πιο σωστά λόγια από τούτα…. Πρέπει να υπακούει κανείς στην προσταγή του Δία. Ένας είναι ο καλύτερος οιωνός, ν’ αγωνιζόμαστε για την πατρίδα…».

Πάμε και στη λέξη άριος. Είναι μια λέξη που που αναφέρεται στους Αριους, της Λευκής Φυλής. Επίσης αρχαία ελληνική λέξη, η οποία, όμως καμία σχέση δεν έχει με το αραρίσκω, το αγαθός και το άριστος. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε κυρίως από οπαδούς ρατσιστικών αντιλήψεων και το ναζισμό.

Καταφανές πως ο κ. Αρβανίτης έκανε μια γλωσσική ακροβασία και έπεσε από το μονόζυγο. Αν δεν υπήρχαν τα δίχτυα των φίλιων προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσων ενημέρωσης, θα είχε στραπατσαριστεί. Εκείνα όμως, προσπάθησαν να τον βγάλουν αθώα περιστερά. Είναι οι ίδιοι που συδαυλίζουν το πλήθος να φωνάζει «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» επειδή κάποιοι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και δεν υιοθετούμε άκριτα απόψεις, πολύ δε περισσότερο θέσεις.

Εδώ έρχεται το σύνθημα που φωνάζει η κοινωνία: «Δεν θα γίνεις άριστος ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέεεεε». Αριστος, όπως λέμε Ομηρος, όπως λέμε Ηρόδοτος και Θουκυδίδης, και Περικλής, και Μέγας Αλέξανδρος, όπως λέμε Σόλων, Σαπφώ και Λεωνίδας. Όπως λέμε Κοραής, Καραθεοδωρή, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης και Διονύσιος Σολωμός.

Εκατοντάδες αρίστους μπορώ να αραδιάσω, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής μας. Λαμπερούς επιστήμονες, εμπνευσμένους καλλιτέχνες, μαχητές της ζωής, του αγώνα και της καθημερινότητας. Αυτό το ταμπού με τη λέξη άριστος πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Αν θέλουν κάποιοι να χαρακτηρίζουν με άλλη λέξη τη Μαρία Κάλλας, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Γεώργιο Παπανικολάου, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, την Κοτοπούλη και την Κυβέλη, ας τη χρησιμοποιούν. Για τους πολλούς, πάντως, αυτοί όλοι και άλλοι πολλοί, είναι άριστοι. Οι δικοί μας άριστοι. Και όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

Επίσης, γέρνει προς φασιστική συμπεριφορά. Και να το προσέξει.

«Ξέρουμε πόσα μουσεία είναι απογραφημένα;» ρώτησε από βήματος Βουλής βουλευτίνα (αυτό το βουλεύτρια, στο στομάχι μου κάθεται. Τόσο κακόηχο). Ηθελε να πει αν έχουν γίνει απογραφές σε μουσεία. Αλλά το είπε τερατωδώς…

«Δίνουνε μια ηρωική αντίσταση» πρόσθεσε άλλη κοτσάνα άλλος βουλευτής. Οι ηρωικές αντιστάσεις δεν «δίνονται», το πολύ να δοθεί καμιά μάχη. Ή και να γίνει καμιά τρύπα στο νερό, όπως εν προκειμένω. Πέρασε το νομοσχέδιο για τα 5 μουσεία που γίνονται ΝΠΔΔ, τέρμα της συγκεκριμένης συζήτησης. Αν θα πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αρχαιολόγοι; Μάγοι είστε;

«Εχολεύει κινδύνους» είπε για τον νέο νόμο ευρωβουλευτής, που λίγο παρακάτω το διέπραξε ξανά: «η απεργία είναι αναυθαίρετο δικαίωμα».

Τι έγινε νέε μου; Ξεχάσαμε τα ελληνικά μας στις Βρυξέλλες; (#not. Δεν ξέραμε ποτέ).

Δύσκολη η ζωή των ανταποκριτών στην Τουρκία. Να πω ότι ο Μανόλης Κωστίδης θριαμβεύει και σε ρεπορτάζ και σε ανθρωπιά. Και άλλοι συνάδελφοι, κάνουν ό,τι μπορούν και μάς δίνουν εξαιρετική ενημέρωση. Μπράβο τους.

Εχουμε όμως και παρατράγουδα: ανταποκριτής κάνει οδοιπορικό στην Αλεξανδρέττα και μιλά για όσα κτήρια «επιβίωσαν τον σεισμό». Για να υπάρξει επιβίωση, πρέπει να έχει προϋπάρξει ζωή. Αλλά σού λέει, μήπως επιβιώνουν και άψυχα σε ακραίες καταστάσεις; Πώς να του κόψεις την ελπίδα;

Κάποιος που μίλησε σε μεγάλο κανάλι, από την Αντιόχεια: «η δυσοσμία έκανε αισθητή την παρουσία της». Ασχολίαστο, σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, παραδινόμαστε και προχωράμε.

«Η μητέρα και η κόρη της Kanaan ήταν κρυμμένες σε ένα χώρο στη ντουλάπα πλάτους όχι μεγαλύτερο από ένα μέτρο, ενώ η μεγαλύτερη κόρη και ο τρίτος γιος της βρίσκονταν σε μια γωνία.» Γραπτό αυτό. Δεν το είπε δηλαδή κάποιος που βιαζόταν, υπό δυσκολία. Το έγραψε ρεπόρτερ. Πλάτους όχι μεγαλύτερου από ένα μέτρο, εν πρώτοις. Εν δεύτεροις, η γυναίκα είχε δύο κόρες και έναν γιο. Πώς της φόρτωσαν άλλα δυο αγόρια; Γέννησε περιμένοντας;

«Ευχομαι να είναι καλά στην υγεία του ο άνθρωπος, για να ολοκληρωθεί και η ταλαιπωρία των επιβατών». Φράση σε ρεπορτάζ για άνθρωπο που είχε πέσει στις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Τεράστια ενσυναίσθηση (τα γλωσσικά, θα τα αφήσω στην πάντα).

Σταρ του θεάτρου έχει «πολύ άποψη». Ετσι το έβγαζαν στην τηλεοπτική οθόνη. Και που το διόρθωσαν μετά, σε «πολλή άποψη», δεν το πέτυχαν και πάλι. Τι σημαίνει πολλή άποψη; Υπάρχει και λίγη;

«Οι δυο χώρες απεργάζονται σχέδια για τα μάρμαρα του Παρθενώνα» ακούστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων μάλιστα. Απεργάζομαι, σημαίνει σχεδιάζω κάτι εναντίον, κάτι κακό, καλή μου. Επεξεργάζονται, αν δεν έχουμε καταλάβει τη λέξη.

«Η επιτροπή θα πάει στην Κρήτη, προκειμένου να διεξάγει την έρευνά της». Μια φορά θα το κάνει. Επομένως, προκειμένου να διεξαγάγει την έρευνά της. Αυτά τα κατ’ εξακολούθησιν γλωσσικά αμαρτήματα, τσακίζουν νευρικά συστήματα.

«Υπάρχει πιθανότητα αφαίρεσης αμυγδάλων» λέει ο συνάδελφος. Και εννοεί αμυγδαλών. Δίστασες στον τονισμό της γενικής πληθυντικού; Πάρ’ το αλλιώς παιδάκι μου. Πες ίσως αφαιρέσουν τις αμυγδαλές. Γι’ αυτές πρόκειται. Να συνεννοούμαστε.

«Ποτέ δεν θα κληρονομήσω στην κόρη μου αυτή τη ρετσινιά» λέει τηλεπαρουσιαστής από τους μεγάλους. Κληροδοτείς εσύ όταν αφήνεις κάτι σε άλλον, κληρονομείς όταν παίρνεις κάτι από άλλον. Στοιχειώδες.

Γειά σου Μίλτο Τεντόγλου. Τέλεια όσα έκανες. Και το ρεκόρ και η αντίδραση και το νέο ρεκόρ.

Εσείς να βλέπετε ριαλιτοπαίχνιδα, όχι τον Τεντόγλου. Και να σας νοιάζει περισσότερο τι είπε η Ασημίνα, η Κατερίνα και η Βιλελμίνα. Πώς; Ναι, Βιλελμίνα δεν υπάρχει. Ούτε οι άλλοι/ ες θα έπρεπε να υπάρχουν στο κάδρο σας.

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ