today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι νέοι είναι το μέλλον μας – Γράφει ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης 

Οι μνήμες από την μεγάλη και μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό είναι ακόμη νωπές. Χαμηλές απολαβές, περιορισμένες δυνατότητες εξέλιξης, αναξιοκρατία, γραφειοκρατία, δυσκολίες στα πρώτα βήματα της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής οδήγησαν πολλές και πολλούς στην αναζήτηση καλύτερης προοπτικής και ευκαιριών μακριά από την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τα καίρια ζητήματα των νέων και το brain regain στο επίκεντρο της πολιτικής της. Μία σειρά από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές από τις πολλές που εφαρμόστηκαν την τελευταία τριετία αφορούν το μέλλον της χώρας, τη νεολαία.

Του Χριστόφορου Μπουτσικάκη *

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες για πρώτη φορά γίνονται πράξη. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθετεί βάσει συγκεκριμένων πολιτικών, θεσπίζοντας τα κατάλληλα εργαλεία και εφόδια για πραγματική και ρεαλιστική στήριξη των νέων. Για εκείνους που έφυγαν και επιθυμούν να επιστρέψουν, αλλά και όσους έμειναν εδώ στα δύσκολα χρόνια. Που πάλεψαν και πίστεψαν στις δυνατότητες της πατρίδας μας. Με σχέδιο και ένα στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων, με μέτρα που αγγίζουν κάθε νέο, τον επαγγελματία και επιχειρηματία, τον φοιτητή, τον νέο αγρότη, τους νέους γονείς.

Είναι γεγονός ότι έγιναν πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Μέτρα που αφορούν όλη την κοινωνία αλλά πρωτίστως απευθύνονται στους νέους. Η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα που τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, η τόσο σημαντική ψηφιακή κάρτα εργασίας που καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και διασφαλίζει ωράρια και υπερωρίες. Το πρωτοποριακό «πρώτο ένσημο», το πρόγραμμα δηλαδή που στοχεύει στη διευκόλυνση της πρώτης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας και στη δημιουργία νέων θέσεων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Προσφάτως μάλιστα δόθηκε ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Το ποσόν που θα λαμβάνουν για έξι μήνες, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από το κράτος τριπλασιάστηκε. Από την άλλη, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο «ατομικός κουμπαράς» θα δώσει υψηλότερες συντάξεις στη νέα γενιά.

Στους νέους απευθύνονται, κατά κύριο λόγο, μία σειρά από πολιτικές, όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.  Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνονται περισσότερες άδειες και στους δύο γονείς ενώ το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» παρέχει σημαντική βοήθεια με τη φύλαξη βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων – κυρίως – γονέων, μονογονέων και αναδόχων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στην Παιδεία. Με το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τίθενται οι βάσεις για σύγχρονα πανεπιστήμια. Ενθαρρύνονται οι startups των φοιτητών και παράλληλα ενισχύεται η διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Δίνεται η δυνατότητα για ξενόγλωσσα τμήματα, το Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται ενώ ο τίτλος σπουδών έχει πραγματική αξία και απόδοση. Επιπλέον, ενισχύθηκε η δημόσια Παιδεία με προσωπικό, αφού προσελήφθησαν περισσότεροι από 16.000 νέοι εκπαιδευτικοί, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας.

Το πολύπλευρο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Νεολαία δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση των δικαιωμάτων και την προστασία των ταχυμεταφορέων καθώς και την ψηφιακή μέριμνα που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους, ώστε να αποκτήσουν δικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ήδη, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες σχέδιο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των νέων ζευγαριών με την στεγαστική πολιτική που είχε παγώσει λόγω μνημονίων και την αξιοποίηση εκτάσεων, μέσα από πρωτοποριακές σκέψεις, εκμεταλλευόμενη κάθε μέσο που διαθέτει.

Οι εξελίξεις, ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών, διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα διεθνώς. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πολιτεία οφείλει να είναι σύμμαχος και αρωγός των νέων, στηρίζοντας τα όνειρα και την προσπάθεια που καταβάλλουν, χορηγώντας τους κίνητρα και εργαλεία. Το οραματιστήκαμε, το υλοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε προσαρμόζοντας το στις συνθήκες της εποχής.

* Ο κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ