today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Επιτέλους, ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού!

Η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, υπάρχει ήδη από το 1975, από τότε που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Η σχετική διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος αναθεωρήθηκε το 2001, οπότε τέθηκε και η προϋπόθεση της ψήφισης του σχετικού νόμου με πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε να απαιτείται ευρύτερη συναίνεση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων και να μη μπορεί μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε ένα τέτοιο, κορυφαίο ζήτημα Δημοκρατίας, να αποφασίσει μόνη της.

Γράφει ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης

Παρόλα αυτά, είτε πριν από το 2001 είτε μετά, επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, αυτή η συνταγματική πρόβλεψη παρέμενε ανεφάρμοστη, με αποτέλεσμα οι Έλληνες του εξωτερικού να στερούνταν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες από τον τόπο κατοικίας τους.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, η Νέα Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόλμησε το αυτονόητο, δηλαδή να δώσει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, υπό ίσους όρους με τους Έλληνες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Σαφώς και δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την τελική μορφή του νομοσχεδίου γιατί εμείς θέλαμε να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, με επιστολική ψήφο, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Όμως, αν εμμέναμε στην αρχική μας θέση, δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται για την ενεργοποίηση της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης. Εφόσον λοιπόν η πρότασή μας να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε το αποτέλεσμα θα ήταν να μην ψηφίζει κανείς, προτιμήσαμε να δεχτούμε προϋποθέσεις που επιθυμούσαν άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ώστε να πετύχουμε τελικά την ψήφιση αυτού του ιστορικής σημασίας νόμου για την εμβάθυνση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Και το πετύχαμε!

Γιατί, πολιτική σημαίνει πάνω απ’ όλα συναίνεση. Και η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει πάντα τη συναίνεση, που συμβάλλει όχι μόνο στην επίτευξη ευρύτερα αποδεκτών λύσεων, αλλά και στη βέλτιστη δυνατή εφαρμογή τους στην πράξη.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά αντιθέτως, ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ψήφο των αποδήμων είναι πλέον ο κανόνας μεταξύ των αντιπροσωπευτικών δημοκρατιών.

Το ελληνικό Έθνος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ποτέ δεν περιορίστηκε στα σύνορα ενός Κράτους. Από τον απόδημο Ελληνισμό μπορούμε μόνο να ωφεληθούμε. Εθνικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Ας μεριμνήσουμε ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, και πρωτίστως όλοι όσοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, να διατηρήσουν ή να ανακτήσουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.

 

Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο νόμος που ψηφίσαμε, ώστε οι απόδημοι Έλληνες να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή της Χώρας και να έχουν επιτέλους τη δυνατότητα, ως ισότιμοι πολίτες, να ασκούν στην πράξη τα πολιτικά τους δικαιώματα.

*O  Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ