today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα ως μοχλός ανάπτυξης. Γράφει ο Χρ.Μπουτσικάκης

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη, στην ενδυνάμωση και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιπροσωπεύουν σχετικά χαμηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων. Στις χώρες του εξωτερικού η αναφορά και η συζήτηση γύρω από το τομέα αυτό έχει σημειώσει ιδιαίτερη ανάπτυξη ενώ και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η συζήτηση έχει γίνει πυκνότερη. Είναι δεδομένο ότι η συμβολή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται διαρκώς στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μελέτες και έρευνες καταδεικνύουν ότι σταδιακά ενδυναμώνεται η διείσδυση των γυναικών σε ανώτερες βαθμίδες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Παρά ταύτα όμως τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα εκμηδενιστεί.

Γράφει ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης*

Οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες και η πρόκληση να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλούνται να ανταποκριθούν είναι αντικειμενικές. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύουμε με κάθε τρόπο ιδίως τις γυναίκες που έχουν ή σκέπτονται να αποκτήσουν παιδιά, ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να μπορούν παράλληλα να εργάζονται. Πολιτικές και δράσεις που διαμορφώνονται έχουν στο επίκεντρό του ενδιαφέροντος τους την δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης και βιωσιμότητας για τις γυναικείες επιχειρήσεις, την εξάλειψη κάθε ανισότητας και τελικώς την διασφάλιση ότι η επιλογή  να συνδυαστεί η προσωπική  και η επαγγελματική ζωή επιτυχημένα δεν αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Οι ευαίσθητες ισορροπίες στο συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η έμφυλη ανισότητα, η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίου για την χρηματοδότησης της επιχείρηση, η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών είναι μερικές από τις σύγχρονες προκλήσεις και ζητήματα που αντιμετωπίζει το γυναικείο επιχειρείν. Τις προκλήσεις αυτές έχουν κατά το παρελθόν επιτείνει το ασταθές εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον ως απόρροια της γενικότερης πολιτικής αβεβαιότητας, η υψηλή φορολογική πολιτική των επιχειρήσεων, η γραφειοκρατία, η έλλειψη υποδομών, η απουσία δομών στήριξης και ενημέρωσης κ.α.

Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αναφερόμαστε σε πραγματική και ρεαλιστική στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας λόγω των επιτυχημένων πολιτικών πρωτοβουλιών της Ελληνικής Κυβέρνησης οι οποίες εντάσσονται στη γενικότερη χάραξη πολιτικών σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η στήριξη αυτή αποτυπώνεται στην ενίσχυση δομών στήριξης και ενημέρωσης των γυναικών που διευκολύνουν διαρκώς την πρόσβαση αυτών, τόσο σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης αλλά και δικτύωση, στη μείωση τη γραφειοκρατίας και στην ψηφιοποίηση του κρατικών υπηρεσιών και των συναλλαγών κράτους-πολίτη, στην απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, στη διευκόλυνση μετάβασης σε νέο ψηφιακό περιβάλλον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις, στη δημιουργία νέων γυναικείων κοινωνικών προτύπων, βελτιώνοντας έτσι τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και διευρύνοντας την εκπροσώπηση και παρουσία των γυναικών-στελεχών, τη θεσμοθέτηση σύγχρονων και περισσότερο παραγωγικών και ταχύτερων εργαλείων απορρόφησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων, τη προσφορά εντατικής σεμιναριακής εκπαίδευσης γύρω από την επιχειρηματικότητα, τη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών δικτύωσης, την δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την τηλεργασία η οποία αφενός αποτελεί απόρροια των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού αφετέρου αποδεικνύεται ότι εργαζόμενες- επιχειρηματίες μητέρες την αγκάλιασαν αφού έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται χωρίς να παραμελούν τα οικογενειακά τους καθήκοντα, τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης και τέλος της εξασφάλισης εύκολης πρόσβασης για όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς

Η Γυναίκα έχει τη δύναμη να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Είναι άλλωστε επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες διαθέτουν συναισθηματική ευφυΐα, πρακτικό μυαλό και οργανωτικότητα.

Η πυγμή και η δυναμική της είναι αυτά που ξεχωρίζουν και συμβάλλουν στη δημιουργία προτύπων πρωτοπορίας και επιχειρηματικότητας.

*Ο κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ