today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Πολιτεία Καινοτομίας – Μια εμβληματική επένδυση για τον Πειραιά. Γράφει ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που είχα αναδείξει ως νεοεκλεγείς βουλευτής τον Ιούλιο του 2019 είναι η ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα του Πειραιά για την οικονομική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας. Συγχρόνως, είχα τονίσει εξαρχής ότι προτεραιότητά μου είναι να υπάρξει για τον Πειραιά μας ένα δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν πολλές, σταθερές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Του Χριστόφορου Μπουτσικάκη *

Τους στόχους αυτούς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας» στην Ελλάδα, με ανάπλαση των εγκαταλειμμένου κτηριακού συγκροτήματος της Χρωματουργίας Πειραιά (ΧΡΩ.ΠΕΙ.).

Ο χώρος αυτός παρέμενε ανεκμετάλλευτος επί τέσσερις δεκαετίες, από τις αρχές του 1980, οπότε η ιστορική βιομηχανία σταμάτησε να λειτουργεί. Κι όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κίνησαν με μεγάλη ταχύτητα όλες τις διαδικασίες και σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, κατήρτισαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΧΡΩ.ΠΕΙ., που αναμένεται να υλοποιηθεί σε διάστημα μόλις δύο ετών!

Η σχετική επένδυση υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία άνω των 40.000 τ.μ. νέων υποδομών, με γραφεία, εργαστήρια, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, χώρους κίνησης και στάθμευσης.

Τα οφέλη για τον Πειραιά θα είναι πολλαπλάσια, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Άμεσα, από το ίδιο το έργο, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την πόλη μας.

Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η Πολιτεία Καινοτομίας θα αναβαθμίσει τον Πειραιά μας σε κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό, σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη του λιμανιού, θα συμβάλει στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συνολική ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Πειραιωτών.

Σε εθνικό επίπεδο, η Πολιτεία Καινοτομίας θα συμβάλει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, με ενθάρρυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να παράγουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, ενίσχυση της απασχόλησης σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, αναστροφή του brain drain και ανάδειξη της Χώρας μας σε διεθνή προορισμό για την επιχειρηματική έρευνα και την καινοτομία. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩ.ΠΕΙ., πρόκειται για μια εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας, η οποία θα αποτελέσει τη γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η Πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον.

Αυτός είναι ο Πειραιάς που ονειρεύομαι. Πόλη – πρωτοπόρος στην καινοτομία και την ανάπτυξη, πόλη – πρότυπο για την Ελλάδα και την Ευρώπη! Μια πόλη που εφαρμόζει στην πράξη το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της Τετραπλής Έλικας, με τη συμπόρευση και τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου, της Διοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών!

Ως βουλευτής της Περιφέρειας Α΄ Πειραιώς και Νήσων θα συνεχίσω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της πόλης μας ώστε, με προσέλκυση νέων επενδύσεων και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, να εξελιχθεί ο Πειραιάς μας σε ένα σύγχρονο, διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, με υψηλό επίπεδο ζωής για όλους τους συμπολίτες μας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με λίγα λόγια και πολλή δουλειά,  κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα!

* Ο κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ