today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Αλλάξαμε την Ελλάδα μαζί με τους πολίτες και συνεχίζουμε! – Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τις εκλογές του 2019, με την αναγκαία πολιτική σταθερότητα να έχει πλέον εδραιωθεί και την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας, να αποτελεί αδιαμφισβήτητη παραδοχή. Μέσα από πολλές αντιξοότητες, η Κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε δίπλα στον πολίτη με μία σειρά γενναίων κοινωνικών πολιτικών, οδηγώντας την Ελλάδα σε μία νέα εποχή. Αυτή της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας, των εμβληματικών επενδύσεων.

Του Δημήτρη Κούβελα *

Στον αντίποδα, η «γκρίζα» πολιτική παρένθεση που προηγήθηκε υπήρξε τραυματική, αλλά και διδακτική. Τέτοιες μέρες ήταν, όταν το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό, θύμα ενός τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Οι ίδιοι που ήθελαν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας, ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να εργαλειοποιήσουν ακόμη και κορυφαίους Συνταγματικούς θεσμούς. Θυμίζω το δημοψήφισμα του 2015, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls, ζημία 100 δις ευρώ και τελικά ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας.

Ευτυχώς όλα αυτά είναι και θα παραμείνουν παρελθόν. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Ποιος αλήθεια θα πίστευε πριν από μερικά χρόνια, ότι η χώρα μας που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη; Ποιος θα πίστευε τις πρώρες αποπληρωμές των υποχρεώσεων της χώρας στο ΔΝΤ, παράλληλα με αύξηση του κατώτατου μισθού, μειώσεις φόρων και εισφορών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα; Ποιος θα προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο, το οποίο υπήρξε «σύμβολο» της γραφειοκρατίας, θα ήταν σήμερα πολύ πιο ψηφιακό και φιλικό προς τον πολίτη;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Από τις μεγάλες εθνικές εντάσεις κατά μήκος των ανατολικών μας συνόρων και την ακραία Τουρκική ρητορική, μέχρι την τεράστια υγειονομική κρίση και το εκρηκτικό κύμα ακρίβειας, συνέπεια των διεθνών τιμών φυσικού αέριου. Παρόλ’ αυτά, προχώρησε σε μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και φόρο-ελαφρύνσεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς αγορές, ότι στόχος ήταν και παραμένει η απελευθέρωση των δυνάμεων της επιχειρηματικότητας, η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής..

Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση, με σοβαρότητα και συνέπεια από την πρώτη στιγμή, χάραξε τις απαραίτητες εθνικές γραμμές. Ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να θέσει σε υψηλούς τόνους το ζήτημα των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, από τις Συνόδους κορυφής, μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο. Η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ, είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ανά πάσα στιγμή.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, το εθνικό σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η χώρα μας είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ισχυρότερα συστήματα υγείας.

Τέλος, μέσα στη δίνη μίας παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας που έφερε η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων.  Εφαρμόζουμε ήδη μέτρα στήριξης που θα ξεπεράσουν τα 8 δις ευρώ μέχρι το φθινόπωρο, επιδοτώντας σημαντικά κάθε μήνα λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, ενώ προβλέφθηκε ήδη νομοθετικά η έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Φυσικά, δεν έγιναν όλα στην εντέλεια, όμως δεν υπάρχουν εύκολες και «μαγικές» λύσεις. Η διαχείριση των δημοσιονομικών διαθεσίμων είναι απαραίτητο να γίνεται σοφά!

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Άλλαξε, και αυτό το βλέπουν καθημερινά οι πολίτες, που δεν πιστεύουν πλέον στα ψεύτικα συνθήματα αλλά στα αποτελέσματα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Φύγαμε από τις λαϊκίστικες κορώνες και περάσαμε σ’ ένα υγιές πολιτικό και οικονομικό κλίμα που έφερε η σταθερή διακυβέρνηση της Ν.Δ. Το μεγάλο, λαϊκό κόμμα που αποδεικνύει μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, ότι έχει βαθιά ριζωμένο στο πολιτικό DNA του, το «εμείς» και όχι το «εγώ». Ο Πρωθυπουργός υπεύθυνα αναλαμβάνει να οδηγήσει τη χώρα από τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται στην άνοιξη, προσπερνώντας την εκλογική ευκαιρία του φθινοπώρου. Γιατί η Ν.Δ., απολύτως ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις μεγάλες κοινωνικές τομές, πάντα βάζει την Ελλάδα πάνω από τα κόμματα!

* Ο κ. Δημήτρης Κούβελας είναι Δικηγόρος – Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ