today-is-a-good-day
13 C
Athens

Εμβολιασμός, η αναγκαία συνθήκη για την Ελευθερία – Γράφει ο Δ.Κούβελας

Κοντεύουν δύο χρόνια από τότε που ο πλανήτης μπήκε σε μία πρωτοφανή περιπέτεια αβεβαιότητας. Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την πανδημία του Covid-19 και ποια θα είναι τα αποτελέσματά της. Αρκετοί μιλούσαν για μία υγειονομική κρίση διαρκείας και ήλπιζαν στο εμβόλιο, ως μοναδική ασπίδα προστασίας, όταν με το καλό θα κυκλοφορούσε. Σήμερα δεν υπάρχουν πιά απορίες! Μετά από 7 δις δόσεις εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και 7 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες ήδη εμβολιασμένους και θωρακισμένους, όλοι γνωρίζουμε περισσότερα. Οι «αχρείαστες» απώλειες στην Ελλάδα είναι ήδη πολλές και δεν αξίζει να γίνουν ακόμη περισσότερες.

Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας*

Το τελευταίο δίμηνο, η χώρα μας βρίσκεται υπό τη βαριά σκιά του 4ου κύματος που απειλεί την κοινωνία και την οικονομία μας στο πέρασμά του. Το καλοκαίρι της ανεμελιάς έδωσε τη θέση του στο φθινόπωρο της αβεβαιότητας. Η πρωτοφανής υπέρ-μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», η νέα επιθετικότερη μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα, η μη τήρηση των μέτρων από τους κοινωνικά ανεύθυνους, η διστακτικότητα των άνω των 60 ετών συμπολιτών μας να εμβολιαστούν και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της μάχης με τον ιό, συνεπώς όλοι οι δρόμοι πρέπει να οδηγούν στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. Το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά και τα νοσοκομεία φτάνουν και πάλι στα όριά τους. Στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, κάθε εφημερία είναι και ένας πραγματικός πόλεμος, ενώ γιατροί και νοσηλευτές απευθύνουν καθημερινή έκκληση προς όλους για άμεσο εμβολιασμό. Όλα αυτά με τους διασωληνωμένους να έχουν σπάσει ήδη το φράγμα των 600 και την πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια, να έχει φτάσει στο 90% και στη Θεσσαλονίκη στο 100%. Παρόλα αυτά αντέχει ακόμα διότι το στηρίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Όμως, σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που δοκιμάζονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ όσοι νοσούν σοβαρά είτε δεν εμβολιάστηκαν καθόλου, είτε δεν ενίσχυσαν την άμυνα του οργανισμού τους με την τρίτη δόση. Πρόκειται λοιπόν για μία πανδημία ανεμβολίαστων, που επιβάλλεται να αναχαιτίσουμε.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, καθιστώντας τον κίνδυνο ακόμη πιο έντονο, λόγω της κινητικότητας και των γιορτινών δραστηριοτήτων. Οι αριθμοί «φωνάζουν» και η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έφτασε. Η επιμονή της πολιτείας για περισσότερους εμβολιασμούς είναι κοινωνικά επιβεβλημένη, ηθικά αναγκαία και συνταγματικά επιτρεπτή, με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει κοινωνικούς διχασμούς. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είπε την αλήθεια στους πολίτες από την πρώτη στιγμή, για τον μόνο τρόπο που θα μας δώσει τις απαραίτητες ανάσες. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε διαρκώς να πατάει σε δύο βάρκες, να κλείνει το μάτι αριστερά και δεξιά, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο και τα προσωπικά δράματα.

Το δώρο της επιστήμης είναι πλέον εδώ, ενώ η εκστρατεία «Ελευθερία» αποτελεί ένα ξεχωριστό για τα συνήθη ελληνικά δεδομένα project μεθοδικότητας, ακρίβειας και τάξης. Στο χέρι μας είναι να ανακόψουμε την πανδημία, με το ταξίδι προς την Ιθάκη, δηλαδή τη νέα καθημερινότητά μας, να έχει ως ενδιάμεση στάση τον εμβολιασμό. Μία μόνο ρεαλιστική επιλογή οδηγεί στην αισιόδοξη επόμενη μέρα: Γυρίζουμε την πλάτη στο φόβο και την άγνοια, σηκώνουμε μανίκια, εμβολιαζόμαστε τώρα!

*Δικηγόρος – Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ