today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Φως στο τούνελ του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης – Γράφει ο Δ.Κούβελας

Έπρεπε να περάσουν 34 χρόνια για να μην αποτελεί πλέον το «ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης» ανέκδοτο. Ήταν το 1987 όταν η «τρύπα του Κούβελα» έβαλε δυναμικά και αποφασιστικά στην ατζέντα της πόλης, την ανάγκη για κατασκευή ΜΕΤΡΟ. Από τότε το μεγαλόπνοο έργο πέρασε από… σαράντα κύματα. Τώρα όμως είναι η στιγμή που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το υπερσύγχρονο έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη παίρνει σάρκα και οστά. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνει στην άκρη την εύκολη ρητορική και τις δικαιολογίες «θέλαμε να το κάνουμε αλλά δεν προλάβαμε» και συνεχίζει με «το είπαμε και το κάνουμε». Ένα έργο που, όπως έδειξε η μέχρι τώρα πορεία του, μόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει την ικανότητα να ολοκληρώσει στην κυριολεξία και όχι εικονικά, εγκαινιάζοντας μουσαμάδες.

Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας*

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι, ούτε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει την άποψη όσων υποστηρίζαμε εξαρχής ότι, η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων είναι βέλτιστη τεχνικά, συμφέρουσα οικονομικά κι επιτυγχάνει τον επιθυμητό στόχο όλων, δηλαδή να έχουμε «και αρχαία, και μετρό», σταμάτησε κάποιους να βάζουν μικροπολιτικές τρικλοποδιές στο μεγαλύτερο ίσως συγκοινωνιακό και αναπτυξιακό έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα μας. Η κοινωνία και οι φορείς της πόλης δεχτήκαμε πριν λίγες μέρες με ανακούφιση την απόρριψη του αιτήματος προσωρινής διακοπής των εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου, που κατέθεσαν πολίτες ισχυριζόμενοι ότι δήθεν θίγεται το «δικαίωμά τους να απολαμβάνουν το μνημείο ακέραιο και αυθεντικό».

Επιτέλους, το έργο δεν προσφέρεται για επιπλέον πολιτική αντιπαράθεση ή προσωπικές βεντέτες. Πολύ απλά, οι Θεσσαλονικείς δεν αντέχουμε άλλες καθυστερήσεις που κόστισαν σε πολλούς συμπολίτες μας την περιουσία τους, την ελευθερία στην κίνησή μας, την ομαλή συγκοινωνία στην πόλη. Ας πάψουν πια να χρησιμοποιούν τον πολιτισμό ως άλλοθι αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για τις σημαντικές καθυστερήσεις έως σήμερα. Οι άγονες αντιπαραθέσεις, που επιδιώκει να προκαλεί μια μικρή ομάδα ανθρώπων, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση του έργου.

Η ανακάλυψη εξάλλου των επίμαχων πολιτιστικών θησαυρών οφείλεται στις εργασίες για το μετρό και είναι αυτό που θα συμβάλει και στην ανάδειξή τους για πάντα, καθώς με την επανατοποθέτηση τους στο σταθμό Βενιζέλου θα δημιουργηθεί ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Ήδη, στον σταθμό της Αγίας Σοφίας επιστρέφουν οι αρχαιότητες στη θέση τους, με άρτια τεχνικά και επιστημονικά μέθοδο.

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει πλέον στην πρώτη γραμμή και τρέχει με γρήγορες ταχύτητες. Το Δεκέμβριο του 2023 θα επιβιβαστεί στο πιο σύγχρονο ΜΕΤΡΟ της Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται η επέκταση του στις δυτικές συνοικίες. Προχωράμε μπροστά με πείσμα, γνώση και δουλειά για την Ελλάδα που αλλάζει με επίκεντρο τους πολίτες της!

*Ο Δημήτρης Κούβελας είναι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. και Δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ