today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ταξίδι προς την «Ελευθερία» με πυξίδα τη νέα ψηφιακή εποχή – Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας

Όταν τον περασμένο Ιανουάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την καθιέρωση κοινού Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, λίγοι περίμεναν ότι θα προκαλέσει εκτεταμένη συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ίδιου μήνα. Ακόμη λιγότεροι πίστευαν, ότι αυτή η πρόταση θα γίνει τελικά δεκτή από σύσσωμη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Του Δημήτρη Κούβελα *

Κι όμως, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανέδειξε την ανάγκη διευκόλυνσης των μετακινήσεων των εμβολιασμένων πολιτών, προχώρησε με ταχείς ρυθμούς την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που απαιτούνταν για την εφαρμογή του εγχειρήματος και διασφάλισε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τους πολίτες που θα κάνουν τη χρήση του πιστοποιητικού. Η  ιστορία, λοιπόν, θα γράψει ότι το covid green pass, αποτελεί κατάκτηση των Ευρωπαίων πολιτών, με υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού. Κυρίως όμως αποτελεί το διαβατήριο για ασφαλέστερα ταξίδια, φέτος το καλοκαίρι, όπου η ψηλή τουριστική κίνηση είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για τη χώρα μας.

Η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία Μητσοτάκη, οδήγησε σε αξιομνημόνευτη ευρωπαϊκή συνεργασία. Κυρίως όμως ανέδειξε ότι η Ελλάδα ήδη αλλάζει και αποτελεί εκκολαπτήριο ψηφιακών ιδεών, καινοτομίας και λύσεων. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών που πριν ένα χρόνο αποτελούσαν όνειρο θερινής νυκτός. Ήδη η ψηφιακή διακυβέρνηση στην Ελλάδα μειώνει τις ανισότητες και απομακρύνει τον πολίτη από τη βάσανο της αναμονής στο γκισέ κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Οικοδομείται μία άλλη χώρα βήμα-βήμα, με 1200 ψηφιακές υπηρεσίες ήδη διαθέσιμες και στο κινητό τηλέφωνο κάθε πολίτη. Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να κάνουμε ποιοτικότερη τις ζωή μας.

Ποιος περίμενε ότι, η Ελλάδα θα είναι κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών μία από τις χώρες πρότυπο για τον υπόλοιπο πλανήτη, όσον αφορά την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Κι όμως καταφέραμε πολλά. Μπορούμε να περηφανευόμαστε με ταπεινότητα. Η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία», αποτέλεσε ένα πρωτοφανές, για τα συνήθη ελληνικά δεδομένα, δείγμα ακρίβειας και τάξης. Οι περισσότεροι Έλληνες παραδέχονται ότι, ευτυχώς το καράβι στην πιο δύσκολη φουρτούνα έχει άξιο καπετάνιο.

Από την άλλη, το ζήτημα της υποχρεωτικότητας ή μη του εμβολιασμού προκαλεί συζητήσεις, προβληματίζει. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Όμως,  εδώ το κρίσιμο αγαθό είναι η δημόσια υγεία. Η υγεία του καθενός από εμάς. Ειδικά στις δομές υγείας, φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και τους χώρους συχνού και έντονο συγχρωτισμού, ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε αυτούς, είναι συνταγματικά επιτρεπτό και κοινωνικά επιβεβλημένο να είναι υποχρεωτικός. Μόνο έτσι θα προστατευθούν και οι ίδιοι αλλά και θα προστατέψουν αληθινά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε το απαιτούμενο τείχος ανοσίας ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου.

Το ταξίδι προς την ελευθερία ξεκίνησε, ο άνεμος είναι ούριος και η Ιθάκη μας, που δεν είναι άλλη από το να βρούμε τη νέα καθημερινότητά μας, ήδη φαίνεται στον ορίζοντα. Αν, επομένως, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών είναι μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας, ο εμβολιασμός αποτελεί την ασπίδα στον κορωνοϊό για την υγεία μας.

Είναι αρκετοί οι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να αισιοδοξούμε. Η πορεία που ανοίγεται μπροστά μας έχει ως πυξίδα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους μας. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το πλήρωμα στο καράβι και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να φουσκώσει τα πανιά του. Αρκεί να δουλέψουμε ενωμένοι χωρίς μικροκομματική μιζέρια. Αρκεί να εμβολιαστούμε για το καλό όλων.

* Ο κ. Δημήτρης Κούβελας είναι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ