today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Στην Πάτι Σμιθ το φετινό βραβείο του PEN America

Η Πάτι Σμιθ θα τιμηθεί με το βραβείο 2020 PEN America Literary Service Award και η βράβευση θα τελεστεί στο ετήσιο γκαλά του οργανισμού, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις 19 Μαΐου στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Η PEN America είναι οργανισμός ο οποίος ενώνει τη λογοτεχνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ταυτοχρόνως, προστατεύει την καλλιτεχνική έκφραση. Το ετήσιο βραβείο δίνεται σε άτομο με σημαντικό αντίκτυπο στην κουλτούρα και την ανθρώπινη κατάσταση. Στο παρελθόν, έχουν βραβευτεί ο «μαιτρ του τρόμου» συγγραφέας Στέφεν Κινγκ, η γνωστή μας από τον Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η ανεπανάληπτη Αφροαμερικανή συγγραφέας Τόνι Μόρισον, ο πολυδιαβασμένος στη χώρα μας Φίλιπ Ροθ και η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ (επίσης, με πολλές εκδόσεις έργων της στα ελληνικά).

«Σε όλες τις καταπληκτικές ενσαρκώσεις της – θεά της ροκ, ποιήτρια, εύγλωττη μάρτυρας στην μποέμ Νέα Υόρκη της νιότης της -, η Πάτι Σμιθ αποτελεί απόδειξη της μεταπλαστικής δύναμης της λογοτεχνίας στη ζωή της, και χρησιμοποίησε τη θέση της ως αστέρι της σύγχρονης τέχνης για να ενθαρρύνει τις λεγεώνες όσων τη λατρεύουν να διαβάζουν και να γράφουν» τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του PEN America, Τζένιφερ Έγκαν. «Πρότυπο για τα δικά μου εφηβικά χρόνια, έθεσε το παράδειγμα για σκληροτράχηλη γυναικεία δεξιοτεχνία, ζευγαρωμένη με ανθρωπιά εδρασμένη σε βαθιές αξίες, στην οποία εξακολουθώ να προσπαθώ να ανταποκριθώ» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ