today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

«Θεσμική εκτροπή για ίδιον όφελος;» – O Γ.Γεωργαντάς γράφει στο ThePresident

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποκάλυψε με απροκάλυπτο τρόπο την καθεστωτική αντίληψη που επικρατεί στα κυβερνητικά του στελέχη αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι θεσμικές εκτροπές αλλά και οι παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης γίνονται πλέον χωρίς κανένα ενδοιασμό και παντού παρατηρείται μια υπερκινητικότητα για την επίσπευση κάθε «κομματικής τακτοποίησης».

Γράφει ο Γιώργος Γεωργαντάς*

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε δημόσια ότι η Κυβέρνηση του δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, άρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «οιονεί υπηρεσιακή». Αντί λοιπόν να διαχειριστεί μόνο τα τρέχοντα ζητήματα που έχουν επείγον χαρακτήρα , αποφάσισε τον ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Θα επιχειρήσει όπως διαφαίνεται μέσα στις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης της να αλλάξει με ριζικό τρόπο τον Ποινικό Κώδικα.

Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρότερο απ’ όσο μέχρι σήμερα έχει αξιολογηθεί καθώς πλην των άλλων αποχαρακτηρίζει σοβαρά οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου από κακουργήματα σε πλημμελήματα και με τον τρόπο αυτό μειώνει σημαντικά την ποινική απαξία παράνομων πράξεων κάθε δημόσιου λειτουργού. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι στην έννοια των δημόσιων λειτουργών συμπεριλαμβάνονται και τα κυβερνητικά στελέχη και ανώτεροι και κατώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τους μη νομικούς πρέπει να επισημάνω ότι μια τέτοια τροποποίηση του Κώδικα γι’ αυτά τα αδικήματα ακόμη και μόνο μια μέρα αν ισχύσει εφαρμόζεται με βάση τις γενικές αρχές του Δικαίου για κάθε σχετικό έγκλημα που θα έχει τελεστεί μέχρι εκείνη τη μέρα.

Κι όλα αυτά τα επιχειρεί μια Κυβέρνηση που δύο μέρες μετά θα προκηρύξει εκλογές. Είναι υποχρέωση τόσο του πολιτικού , όσο και του νομικού κόσμου να εναντιωθεί κατηγορηματικά σε μια τέτοια προσπάθεια ευτελισμού του νομοθετικού έργου και απαξίωσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Το τραύμα από μια τέτοια παρέμβαση όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά αναδεικνύει την αρνητικότερη πλευρά του πολιτικού προσωπικού που αποτελεί σήμερα την θλιβερή πλειοψηφία που θα μας κυβερνά για λίγες ακόμη μέρες.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς είναι βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ