today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Μακεδονικό, η επόμενη ημέρα

Ο χθεσινός τραγέλαφος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, για την τραγική και επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία των Πρεσπών, για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, αποτελεί άλλο ένα θλιβερό επεισόδιο την εμμονή ενός παγκόσμιου συστήματος το οποίο καταρρέει με γοργό ρυθμό, αλλά αρνείται να το αποδεχθεί. Ταυτόχρονα αποτελεί μια ένδειξη ότι το πακέτο, Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και ΝΑΤΟ, δεν είναι πλέον και τόσο ελκυστικό στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι εάν αύριο στήνονταν κάλπη στις 27 χώρες της Ένωσης, ειδικά για την ΕΕ, με το ερώτημα, είστε υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης που εκπροσωπούν οι σημερινές Βρυξέλλες, θα επικρατούσε το ΝΑΙ. Μάλλον το αντίθετο. Για το θέμα του ΝΑΤΟ το θέμα λόγω του ότι πρόκειται για στρατιωτική – αμυντική συμμαχία, το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, αλλά και εκεί πρέπει άμεσα να υπάρξει προσαρμογή στη νέα εποχή και τις νέες ανάγκες, διότι εάν αυτό δεν συμβεί τότε είναι πολύ πιθανό να υποστεί και η Βόρειο – Ατλαντική Συμμαχία την απαξίωση που έχει υποστεί, και δεν εννοεί να χωνέψει, η ΕΕ των σημερινών γερμανικά ωθούμενων Βρυξελλών.

Για την επικράτηση του ΝΑΙ, στο χθεσινό φιάσκο των Σκοπίων, έπεσαν πάνω και βγήκαν ακόμα και από τη ναφθαλίνη Θεοί και δαίμονες, Η Μέρκελ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπούς, ο άσσος της παγκοσμιοποίησης, Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Στρατηγός Μάτις, ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Το χθεσινό αποτέλεσμα φιάσκο, απλά, όπως λέει ο απλός λαός, τους κάνει τη μούρη κρέας, και αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ότι οι επιλογές και επιθυμίες του συστήματος αποτυγχάνουν, πλέον, παταγωδώς να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των απλών πολιτών ακόμη και χωρών των οποίων η ύπαρξη στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το υπό κατάρρευση σύστημα.

Ταυτόχρονα το χθεσινό αποτέλεσμα φιάσκο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του αφηγήματος της κυβέρνησης στην Ελλάδα που κόντρα στην άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, προσπαθεί και συνεχίζει να προσπαθεί, να επιβάλλει, στην ουσία να υφαρπάξει, με καθαρά αντιδημοκρατικό τρόπο, την επικύρωση μιας, από χθες, συμφωνίας παρωδία και εξόχως αρνητικής για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, όσο αφορά την ονομασία των Σκοπίων.

Το ίδιο παρά τις φανφάρες, ισχύει και για τον Υπουργό Άμυνας, τον κ. Καμμένο, ο οποίος συνεχίζει να παρέχει στήριξη σε μια κυβέρνηση η οποία σε ένα μείζονος σημασίας εθνικό θέμα βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό λαϊκό αίσθημα. Το σήριαλ και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ, χθες, έλαβε τέλος, για τον κ. Καμμένο. Πρέπει άμεσα να πάρει θέση και εάν συνεχιστεί η προσπάθεια εκποίησης του εθνικού συμφέροντος να δώσει τη λύση που απαιτεί η δημοκρατία και το πνεύμα του Συντάγματος.
Το χθεσινό φιάσκο δεν αφήνει στο απυρόβλητο και κάποια δήθεν κόμματα στην Ελληνική Βουλή, τα οποία έχουν εξαϋλωθεί στην κοινωνία, και τολμούν να επιμένουν στη στήριξη μιας αισχρής για το εθνικό συμφέρον συμφωνίας.

Και πάνω από όλα, έχει παρέλθει πλέον ο χρόνος, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την πολυτέλεια να σιωπά. Πέρα από το γράμμα του Συντάγματος, υπάρχει και το πνεύμα που σε μια πραγματική δημοκρατία υπερτερεί. Κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει το δικαίωμα να πάρει κρυστάλλινη θέση απέναντι σε μια επιβλαβή για το έθνος συμφωνία, όταν μάλιστα η απόρριψή της στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Χθες συνέβη για μια ακόμη φορά το απροσδόκητο, το απίθανο, όπως έγινε με την εκλογή Τράμπ, και το Brexit. Ένας ακόμη λαός, έμεινε αδιάφορος απέναντι στις επιταγές και τις επιθυμίες ενός συστήματος αποκομμένου από την πραγματικότητα των κοινωνιών.
Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο ρόλος του συστήματος, κάποιοι το λένε βαθύ κράτος, της Ουάσιγκτον, στο χθεσινό φιάσκο. Αυτοί που ενέπλεξαν τον Αμερικανό Πρόεδρο, σε αυτή την παρωδία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να απαντήσουν σε αμείλικτα ερωτήματα. Και η ευθύνη για κάτι τέτοιο πέφτει βαριά στους ώμους, των πετριωτών της Ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ. Μετά το χθεσινό φιάσκο στα Σκόπια, θα πρέπει ήδη να έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, για να του παραθέσουν τα πραγματικά γεγονότα γύρω από τη συμφωνία παρωδία και το χθεσινό φιάσκο. Εμπορικές κουβέντες που ο Πρόεδρος Τράμπ καταλαβαίνει. Όχι κούφιες επιστολές και ανούσια action alert. Απαίτηση για face to face συνάντηση άμεσα, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το φίλτρο της γερμανοτραφούς βαθιάς γραφειοκρατίας του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Δεν αξίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ιστορία τους και τη δημοκρατία τους, η υποστήριξη μιας τέτοιας τερατογέννεσης.
Το χθεσινό φιάσκο στα Σκόπια, δεν μπορεί, όσο και να θέλει κανείς, να το χειριστεί με επικοινωνιακές αμπελοφιλοσοφίες. Η λογική βρέχει καρέκλες και θέλουν να λένε ότι ψιχαλίζει εξαντλήθηκε.

Όσο και να θέλουν κάποιοι να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το έκτρωμα των Πρεσπών κατέρρευσε. Το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων πρέπει να πάει άμεσα σε επαναδιαπραγμάτευση και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια κυβέρνηση και να το επικυρώσει μια Βουλή, που θα έχουν νωπή λαϊκή εντολή.
Οι εκλογές δεν είναι ζητούμενο πλέον, είναι αναγκαιότητα.

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ