today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Το παιχνίδι άρχισε, Τραμπ εναντίον ΝτεΣάντις –  Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αμερική έγινε αυτό που εδώ και καιρό ανέμεναν όσοι παρακολουθούν από κοντά της πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της υπερδύναμης. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρόν ΝτεΣάντις, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024. Και το έκανε με ένα πρωτότυπο τρόπο, στο Twitter, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ο βασικός του αντίπαλος για το χρίσμα, πρώην Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε κατά κόρον, το 2016, κάνοντας την έκπληξη, κερδίζοντας το Λευκό Οίκο. Πλέον το παιχνίδι έχει αρχίσει και εκτός απρόοπτου τα φαβορί στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων είναι δύο. Τραμπ εναντίον ΝτεΣάντις.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη * 

Για να κερδίσει, ο ΝτεΣάντις πρέπει να αρπάξει τους ψηφοφόρους του Τραμπ.

Πρόσφατα, μπροστά σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε, ο Ντόναλντ Τραμπ, προπαγάνδιζε τη δημοσκόπηση για το Νιου Χάμσαϊρ, την πρώτη πολιτεία που θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, “Είμαστε 33 πόντους πάνω”, αναφώνησε καταχειροκροτούμενος. Η έρευνα, που διεξήχθη από την JL Partners, έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στο 51%. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, με 18%.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο ο κυβερνήτης της Φλόριντα μπαίνει στην κούρσα. Άλλες δημοσκοπήσεις είναι επίσης αρνητικές. Ο Τραμπ προηγείται με 15 μονάδες στην Αϊόβα και 23 μονάδες στην Αριζόνα. Παρόλα αυτά, εάν κοιτάξει κανείς πίσω από τα νούμερα, υπάρχει μονοπάτι μέσω του οποίου, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, μπορεί να ανατρέψει το μομέντουμ του Τραμπ.

Όπως ήδη ανέφερα, εάν η κούρσα περιοριστεί σε δύο άλογα, οι πιθανότητες του ΝτεΣάντις, βελτιώνονται δραματικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Αϊόβα, το προβάδισμα του Τραμπ στην αναμέτρηση μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ στις 8 μονάδες. Ο ΝτεΣάντις κλείνει ομοίως τη διαφορά στο Νιου Χάμσαϊρ και την Αριζόνα, μειώνοντας το προβάδισμα του Τραμπ κατά 12 και 6 μονάδες, αντίστοιχα.

Σε καμία πολιτεία ο Τραμπ, δεν βελτιώνει σημαντικά το προβάδισμά του, όταν η επιλογή περιορίζεται σε δύο. Έχει μεγιστοποιήσει την υποστήριξή του στη βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Τώρα, ο ΝτεΣάντις πρέπει να κλείσει το χάσμα.

Η κοινή σοφία στις εκλογές είναι να προσελκύεις τους αναποφάσιστους. Αλλά το 10% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων σε αυτή την προκριματική αναμέτρηση δεν είναι οι τυπικοί ταλαντευόμενοι ψηφοφόροι που περιμένουν να αποφασίσουν. Είναι η παλιά φρουρά των Ρεπουμπλικάνων. Δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ικανότητα ενός υποψηφίου και δεν ενδιαφέρονται για τον πόλεμο κατά του «woke» (θεωρία της ακύρωσης).

Τρομοκρατούνται από οποιαδήποτε από τις επιλογές που προσφέρονται. Οι υποψήφιοι για τους οποίους είναι πιο πιθανό να αισθάνονται θετικοί είναι ο κυβερνήτης του Νιού Χαμσάϊρ, Κρίς Σουνούνου, και η γερουσιαστής της Αριζόνα, Κίρστεν Σινέμα, και οι δύο απίθανο να κερδίσουν το χρίσμα στο σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ακόμα κι αν ο ΝτεΣάντις κέρδιζε με επιτυχία την υποστήριξη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, δεν θα ήταν αρκετό για να του δώσει μια νίκη είτε στο Νιου Χάμσαϊρ είτε στην Αριζόνα.

Ο ΝτεΣάντις δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει μια τολμηρή και άμεση προσπάθεια προσέλκυσης των ψηφοφόρων του Τραμπ. Πρόκειται για μια δύσκολη πρόκληση, με δεδομένο το στρατό των πιστών υποστηρικτών  του πρώην προέδρου. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι εφικτό.

Στην πραγματικότητα, οι μισοί ψηφοφόροι του Τραμπ δηλώνουν τον ΝτεΣάντις ως δεύτερη επιλογή τους. Στην ερώτηση τι πιστεύουν για τον κυβερνήτη της Φλόριντα, οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων στο Νιου Χάμσαϊρ, χρησιμοποιούν τις λέξεις, είναι ισχυρός, ικανός, ηγέτης και έξυπνος.

Στο Νιού Χαμσάϊρ, ο ΝτεΣάντις θεωρείται, επίσης, ως ο καταλληλότερος για τα τρία πιο σημαντικά θέματα για αυτούς τους ψηφοφόρους. Είναι ικανός, προστάτης των παραδοσιακών αξιών, και μπορεί να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. Ο ΝτεΣάντις προηγείται του Τράμπ, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος έχει προβάδισμα 33 μονάδων στις δημοσκοπήσεις.

Παρόμοια είναι η εικόνα στους ψηφοφόρους του Τράμπ που αναφέρουν τον ΝτεΣάντις ως δεύτερη επιλογή τους, με τον ΝτεΣάντις να προηγείται του Τραμπ στο “θα αντισταθεί στις αξίες του woke (θεωρία της ακύρωσης)”, το πιο σημαντικό θέμα για αυτούς μακράν.

Βέβαια είναι πολλές οι παγίδες που περιμένουν τον ΝτεΣάντις. Η παρουσία πολλών άλλων υποψηφίων, μπορεί να βοηθήσει τον πρώην Πρόεδρο, να ξεφύγει και να αρπάξει το χρίσμα.

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα μονοπάτι. Όπως ανέφερα, για να πάρει το χρίσμα, ο ΝτεΣάντις πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους του πρώην προέδρου. Με μια συνεπή και λέιζερ εστίαση σε αυτά τα τρία σημεία, παραδοσιακές αξίες, ικανότητα και ότι μπορεί να κερδίσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έχει την ευκαιρία να το κάνει.

Αν ο ΝτεΣάντις καταφέρει, να γίνει ο πολέμιος του woke culture, ο εργάτης και ο εξολοθρευτής του Μπάιντεν, τα αποτελέσματα των επόμενων προκριματικών δημοσκοπήσεων μπορεί να μην είναι τόσο συντριπτικά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ