today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Είναι αποδεκτή η πολιτική αβελτηρία σε μια σύγχρονη Δημοκρατία; – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα

Τα πεπραγμένα τρεισήμισι ετών περίπου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι γνωστά, καταγεγραμμένα και κατά γενική ομολογία, επιτυχή.

Τις τελευταίες μέρες, το δυστύχημα των Τεμπών, δημιούργησε ερωτηματικά, με βασικότερο το ποιός φταίει. Φυσικά το ερώτημα δικαιολογημένο, γιατί βιώσαμε ως κοινωνία ένα συλλογικό σοκ και κοινό πένθος.

Της Ασημίνας Σκόνδρα *

Πρώτος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και το κόστος, ως πραγματικός ηγέτης, για όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και τέσσερα χρόνια κυβερνά τη χώρα με σταθερή στάση, σθένος και πολιτική συνέπεια. Κάθε του υπόσχεση μετουσιώνεται σε πράξη, ανεξαρτήτως των εξαιρετικά δυσχερών συνθηκών.

Οι βαθιές και διαχρονικές παθογένειες και δυσλειτουργίες του κράτους, έχουν αρχίσει να διορθώνονται μέσα σε αυτό το διάστημα. Να παραδεχτούμε όμως ότι, είναι φύσει και θέσει αδύνατο, για μια Κυβέρνηση, όσο αποφασιστική και αποτελεσματική κι αν είναι, όπως η δική μας, να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα που συσσωρεύτηκαν τα παρελθόντα έτη, μόνο μέσα σε μια κυβερνητική περίοδο,και  να αντιμετωπίζει τόσες πρωτόγνωρες, εξωγενείς κρίσεις.

Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά την προσπάθεια που καταβλήθηκε με στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από κάθε κακή πρακτική, κάθε αναχρονιστική, συνδικαλιστική ή πελατειακή νοοτροπία που κρατά πίσω τη χώρα.

Υπάρχει σαφής εικόνα και άριστη γνώση, των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού αλλά και της χώρας μας εν γένει. Υπάρχει όμως, και συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισής τους, το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν έκρυψε ποτέ, το ακολουθούμε πιστά, με στοχοπροσήλωση και με ισχυρή πολιτική βούληση. Η στρατηγική απλώνεται στη θωράκιση της χώρας, στην οικονομία, στις θέσεις εργασίας, στις παθογένειες, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, στην υγεία και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

Παράλληλα συναντούμε μία σταθερή και συνεχή στάση, σε καθετί που νομοθετούμε και εφαρμόζουμε για την πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας. Την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Την πολιτική τους αβελτηρία και την αστείρευτη δίψα για την επανάκτηση της εξουσίας. Υιοθετώντας το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν κάθε συγκυρία, κάθε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, ακόμα και τις παγκόσμιες κρίσεις. Είναι αυτοί που λίγους μόλις μήνες πριν, αμφισβητούσαν τα εμβόλια, προέτρεπαν τους πολίτες να παραβιάσουν τα lockdown, αλλά και παλαιότερα θεωρούσαν καλή ιδέα να επιστρέψουμε στη δραχμή και να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα, λίγο πριν το τέλος της τετραετίας, είναι προφανείς οι σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αήθης πολιτική που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα την απαξίωση τους για το κοινοβουλευτικό έργο, απέχοντας από τις ψηφοφορίες και πιέζοντας για εκλογές, ακόμα και μετά το δυστύχημα!

Όλοι αντιλήφθηκαν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να εργαλειοποιήσουν, ως και την εθνική τραγωδία των Τεμπών, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Γιατί απλώς δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο. Έννοιες όπως η δημοκρατικότητα, ο παραγωγικός διάλογος, η συνεργασία, η σύμπνοια ιδεών, δεν ανήκουν στην πολιτική τους φαρέτρα. Έτσι επιτίθενται στην Κυβέρνηση, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο.

Ευτυχώς, οι περιορισμένες πολιτικές τους ικανότητες, δεν αρκούν για να κλονίσουν το δημοκρατικό οικοδόμημα. Γιατί – ευτυχώς – στις Δημοκρατίες, οι πολιτικοί κρίνονται στο τέλος από τους πολίτες. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι διαφορές είναι σαφείς και οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν και να κρίνουν. Να επιλέξουν τελικά μεταξύ μιας Κυβέρνησης, που εργάζεται αδιάκοπα για το καλύτερο και αναλαμβάνει τις ευθύνες της πλήρως και συλλογικά και ενός κόμματος, που συχνά σείεται εκ των έσω, καθώς τυγχάνει να στερείται προγράμματος, συνεκτικότητας, ψυχραιμίας και πολιτικής ηθικής.

Η επιλογή είναι προφανής. Σταθερότητα και πρόοδος και όχι πολιτική αβελτηρία.

* Η κα Ασημίνα Σκόνδρα είναι Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ