today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Η ελληνική πρόταση που ανοίγει δρόμους. Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα

Κατά την προσφιλή της μέθοδο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολέμησε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έκδοση ενός ενιαίου πιστοποιητικού εμβολιασμού, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για ακόμη μία φορά απέδειξε, μέσω της τοποθέτησης του αρχηγού του, κ. Αλέξη Τσίπρα, την πολιτική ανωριμότητα και τον στρεβλό ιδεολογικό κόσμο, στον οποίο κινείται. Χαρακτήρισε την πρόταση του Πρωθυπουργού «εξαιρετικά προβληματική», καταγγέλλοντας μάλιστα, ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα οδηγήσει σε παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των Πολιτών της Ένωσης. Δεν δίστασε μάλιστα, να χαρακτηρίσει τον Πρωθυπουργό «επιπόλαιο και πολιτικά ανίκανο», προαναγγέλλοντας. την απόρριψη της πρότασης, από τους ευρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, δε χρειάστηκαν να περάσουν πάρα λίγα μόνο εικοσιτετράωρα, και ο κ. Τσίπρας έλαβε την απάντηση, δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel. Τόνισε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν, για τη δημιουργία ενός τυποποιημένου και διαλειτουργικού πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Της Ασημίνας Σκόνδρα*

Είναι σαφές λοιπόν, ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε τη συζήτηση, για κάτι που αναπόφευκτα απασχολεί ,αφενός τους ηγέτες της Ένωσης και αφετέρου τους ευρωπαίους πολίτες.

Παρόλο που ο εμβολιασμός, παραμένει εθελοντικός και η συζήτηση για το πιστοποιητικό καλά κρατεί, βλέπουμε ήδη τις πρώτες μονομερείς κινήσεις υλοποίησης σχεδίων, για την ελεύθερη διασυνοριακή μετακίνηση εμβολιασμένων πολιτών.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, την εισαγωγή ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, με βασικό στόχο να διευκολυνθεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, να κινηθεί εκ νέου η εγχώρια οικονομία και να διευκολυνθούν τα επαγγελματικά ταξίδια. Παρόμοια σχέδια δρομολογεί και η Σουηδία, ενώ πολλές άλλες χώρες, προγραμματίζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Το πιστοποιητικό αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί ένα υγειονομικό διαβατήριο, αλλά ένα εργαλείο, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, επαγγελματικές, τουριστικές, οικογενειακές ή όποιας άλλης φύσεως. Αξίζει να αναλογιστούμε, ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί των μετακινήσεων, θα εκλείψουν οι καθυστερήσεις και το κόστος των διαγνωστικών τεστ, που σήμερα απαιτούνται. Πολύ σημαντικό επίσης, ότι δεν θα υποχρεούνται οι ταξιδιώτες σε καραντίνα, όταν φτάνουν στον προορισμό τους.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει βέβαια, για ακόμη μία φορά, να αγνοήσει τα οφέλη του εν λόγω πιστοποιητικού, και να αναλώσει τις δυνάμεις της, σε φθηνές και ανούσιες δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, με στόχο βεβαίως να πλήξει την Κυβέρνηση της Χώρας.

Επιδίδονται σε αγώνα αρνητισμού, καταγγελιών και φαιδρών υποσχέσεων, αλλά ξεχνούν τον βασικό κοινοβουλευτικό τους ρόλο. Τους θυμίζω, ότι οφείλουν, ως εκπρόσωποι μερίδας του ελληνικού λαού, να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην συνδιαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας, να υπερβεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτή την παγκόσμια δοκιμασία και τα επακόλουθα της.

Ως Κυβέρνηση υπήρξε αποτυχημένη και ακατάλληλη. Αλλά και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξίσου ακατάλληλη και αποτυχημένη παραμένει. Βάζει το μικροπολιτικό όφελος πάνω από τις ανάγκες και το συμφέρον της Χώρας.

Οι κομματικές παρωπίδες δεν της επιτρέπουν, να δουν τα οφέλη του εν λόγω πιστοποιητικού εμβολιασμού, στον ελληνικό τουρισμός και  κατ’ επέκταση στην εθνική μας οικονομία. Η Κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσηλωμένη σε συγκεκριμένους στόχους, προχωράει ταυτόχρονα, σε καίριους άξονες. Την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την θωράκιση του ΕΣΥ, την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, με παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την οργανωμένη και ταχύτατη εμβολιαστική διαδικασία του πληθυσμού και την  ανάκαμψη της οικονομίας, όπου καθοριστικό ρόλο για την κάλυψη μεγάλου μέρους από το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, θα παίξει ο Τουρισμός.

*Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα είναι Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ