today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Κανείς μας δεν περισσεύει… – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα

Άγνωστο, πως θα αποτυπώσει ο ιστορικός του μέλλοντος, τα όσα διαδραματίζονται στην υφήλιο, κατά την διάρκεια της πανδημίας του Κορωναϊού. Ένας επιθετικός και θανατηφόρος ιός, που ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, τα κράτη και τους λαούς.

Αρχικά, η εικόνα ήταν συγκεχυμένη. Άγνωστος, αόρατος και ύπουλος εχθρός, που κανείς δεν γνώριζε. Οι επιστήμονες παγκοσμίως ξεκίνησαν αγώνα, ενάντια στον χρόνο, σε αναζήτηση πρόληψης και θεραπείας.

Της Ασημίνας Σκόνδρα*

Παράλληλα σύσσωμη η ιατρική κοινότητα, κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια, να σωθούν άνθρωποι που νοσούσαν.

Οι κυβερνήσεις των κρατών, αφενός προσπάθησαν να ανακόψουν την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και αφετέρου, διέθεσαν τεράστιους οικονομικούς πόρους στην έρευνα, για την ανακάλυψη του εμβολίου και στη συνέχεια, για την επαρκή προμήθειά του.

Η αισιοδοξία επέστρεψε, όταν οι επιστήμονες πρόσφεραν στην ανθρωπότητα το εμβόλιο. Την πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική ασπίδα προστασίας, ενάντια στη βαριά και ενίοτε θανατηφόρα εξέλιξη της νόσου.

Η ανακούφιση όμως μετριάστηκε, όταν σημαντικό μέρος των κοινωνιών, δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα σε πολλά κράτη και στην Ελλάδα, να υστερεί η ποθητή δημιουργία του τείχους ανοσίας.

Η παραπληροφόρηση, η γνώμη μη ειδικών, η παρερμηνεία θεολογικών παραδόσεων, ο παραλογισμός και τα σενάρια συνωμοσίας, που βρήκαν βήμα κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησαν καχυποψία, φόβο, αμφισβήτηση και ανασφάλεια. Παρέσυραν σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, στο να μην εμβολιάζονται. Επιπλέον, υπάρχουν και οι εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές, όπως και αυτοί που συστηματικά αντιδρούν, θεωρώντας ότι έτσι εκδικούνται το κατεστημένο.

Και αναρωτιέσαι, πως είναι δυνατόν, ακόμη και αν δεν πιστεύουν τίποτα και κανέναν, να μην πείθονται από τους αριθμούς;

Στην χώρα μας, από την 1η Ιουλίου δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους από κορωναϊό, περισσότεροι από 4.500 συμπολίτες μας, εκ των οποίων το 90 % περίπου, ήταν ανεμβολίαστοι.

Είναι σεβαστό το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης στη Δημοκρατία, όμως η ίδια Δημοκρατία ορίζει, ότι μαζί με τα δικαιώματα υπάρχουν και υποχρεώσεις, τόσο των πολιτών όσο και της πολιτείας και είναι αμφίδρομα.

Οι πολίτες δικαίως απαιτούν παροχές και ασφάλεια από την πολιτεία, ταυτόχρονα οφείλουν να ανταποκρίνονται και στις υποχρεώσεις τους. Και αποτελεί υποχρέωση όλων μας, σε αυτόν τον υγειονομικό πόλεμο, να λάβουμε ενεργό μέρος, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών ιατρών και την στρατηγική της Κυβέρνησης.

Έχουμε χρέος απέναντι στη δική μας ζωή, που είναι δώρο θεού, στην οικογένεια και τον περίγυρό μας, αφενός να τους προστατέψουμε και αφετέρου να μην μας στερηθούν.

Η πολιτεία οφείλει να θωρακίζει και να ενδυναμώνει την δημόσια υγεία, για να παρέχει άρτιες υπηρεσίες στους πολίτες της. Δεν είναι όμως σωστό, ούτε δίκαιο, κάποιοι από εμάς, αφού μπορούν να προλάβουν, να επιβαρύνουν το ΕΣΥ, στερώντας πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, υποδομές και παροχές, από άλλους ανθρώπους που τις έχουν απόλυτη ανάγκη, όπως χρόνια νοσούντες, καρκινοπαθείς, τραυματίες και άλλα έκτακτα περιστατικά.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι επιβαρυμένη. Το δημόσιο σύστημα υγείας, δέχεται εκ νέου ισχυρή πίεση. Όμως από τους συνανθρώπους μας, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι και ένας πλήρως εμβολιασμένος. Από τους εμβολιασμένους δε, 9 στους 10 έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Το ανθρώπινο δυναμικό ιατρών και επαγγελματιών υγείας, σε αριθμό και δυνάμεις, αρχίσαν να εξαντλούνται. Το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε, εξακολουθεί να παραμένει το εμβόλιο.

Η κοινή λογική και η ηθική της ατομικής ευθύνης επιτάσσουν, να σπεύσουμε άπαντες. Εμβολιασμένοι και μη, για την τρίτη και πρώτη δόση, αντίστοιχα. Η «Ελευθερία» του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση για όλους.

Άλλωστε, όλες οι δράσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υγειονομική μέριμνα, ενδυνάμωση του ΕΣΥ, οικονομική στήριξη, σχεδιασμός μέτρων, αγκαλιάζουν όλη την ελληνική κοινωνία. Μακριά από εμάς ο διχασμός, ο λαϊκισμός, η κομματική εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.

Οι χυδαίες αντιπολιτεύτηκες επιθέσεις, ο φαιδρός ιδεολογικός αναχρονισμός, οι πολιτικές σκοπιμότητες, ο μηδενισμός, το ψέμα, η υποκρισία και η στείρα άρνηση, είναι βαθιά κεκτημένα προνόμια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να μας εμπιστευθούν, ζητάμε ενότητα, ομοψυχία, αλληλεγγύη στη πράξη και όλοι μαζί, να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί, για να ανακόψουμε το δράμα, που εξελίσσεται μπροστά μας και στο οποίο, δεν επιτρέπεται να μείνουμε αμέτοχοι θεατές.

 

* Η Α.Σκόνδρα είναι Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ