today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Μαθαίνοντας από την ενεργειακή κρίση, χαράσσουμε νέους δρόμους – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην Ουκρανία, λόγω της Ρωσικής εισβολής που τορπιλίζει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Παρακολουθούμε τις τραγικές συνέπειες του πολέμου, τις άδικες απώλειες ανθρώπων, τις άνανδρες επιθέσεις σε αμάχους, που αν ζήσουν, ξεριζώνονται και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Της Ασημίνας Σκόνδρα*

Πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης, που δημιουργεί η επίθεση στην Ουκρανίας, ταυτόχρονα  οι επιπτώσεις του πολέμου επηρεάζουν την διεθνή οικονομία, την εφοδιαστική αλυσίδα και οξύνουν την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021.

Οι επιπτώσεις τότε της πανδημίας, οδήγησαν σε συνεχιζόμενη έλλειψη ενέργειας και σε αλματώδη αύξηση των τιμών της, επηρεάζοντας σοβαρά ισχυρές οικονομίες όπως την Βρετανική και την Κινέζικη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς την χώρα μας.

Αναπόφευκτα, η αναδιάταξη του διεθνούς ενεργειακού χάρτη, δεν επηρέασε μόνο την επάρκεια των κρατών, αλλά οδήγησε σε υπέρογκες ανατιμήσεις, ανεβάζοντας το κόστος της ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δημιουργώντας καθεστώς δυσχέρειας και ανασφάλειας στους πολίτες και επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες.

Στην Ελλάδα, το 66,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε, αποτελείται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό μας καθιστά ενεργειακά εξαρτώμενους και μας επηρεάζουν καθοριστικά οι διεθνείς εξελίξεις και το χρηματιστήριο της ενέργειας. Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι η ενεργειακή σκακιέρα είναι ιδιαιτέρως ευμετάβλητη, οφείλουμε να προβούμε τάχιστα σε ενέργειες, που θα θωρακίσουν τη χώρα μας, την οικονομία μας και τους συμπολίτες μας, απέναντι στις όποιες αναταράξεις. Βεβαίως πέρα των εθνικών πρωτοβουλιών, κομβικής σημασίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση δημιουργίας πλαισίου ενεργειακής αυτονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη προτείνει στους ευρωπαίους εταίρους ένα Σχέδιο Έξι Σημείων για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης που παρατηρείται στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου. Στόχος του σχεδίου είναι να προστατεύσει και να επαναφέρει τις αγορές χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. και οι οικονομίες των κρατών-μελών της, δεν θα υποφέρουν επιπλέον σε μια περίοδο που ήδη χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις.

Η γενικευμένη ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών, ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη της Ελλάδας για αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση. Προεκλογικά ακόμα, η Νέα Δημοκρατία είχε αναδείξει και εντάξει στο πρόγραμμά της την ανάγκη αυτή, έχοντας σχεδιάσει πλαίσιο διεύρυνσης ενεργειακών υποδομών, με πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, δηλαδή της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη προϋπήρχε της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα, αφενός για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στη χώρα μας, όπως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αλλά και για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος θέσης της χώρας, η οποία μπορεί να καταστεί κόμβος περιφερειακής συνεργασίας, με  πρόσφατη εξέλιξη, την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες με 2 δις., προκειμένου να ανακουφιστούν εν μέρει από το δυσβάσταχτο κόστος των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Η στοχευμένη παροχή βοήθειας σε ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες είναι επιβεβλημένη, καθώς η ενέργεια αποτελεί βασική λειτουργική τους υποδομή. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι συνθήκες καταστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη, για αύξηση παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, ήτοι φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα, αξιοποιώντας φυσικούς πόρους και τεχνολογία, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Έτσι, θα επιτευχθεί μεγιστοποίηση της παραγωγής και αποθήκευσή της και θα αυξήσουμε το ποσοστό ενεργειακής επάρκειας της χώρας, μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος.

Στο πνεύμα αυτό, θα πρέπει να επισπεύσουμε την ολοκλήρωση έργων, που η αποπεράτωση τους καθυστέρησε, λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων και ατυχών πολιτικών αποφάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, με ετήσια παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 380GWh, που είναι άλλωστε προτεραιότητα της Κυβέρνησης και η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, που με τα επιμέρους έργα, π.χ. του φράγματος της Συκιάς, θα συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας.

Ταυτόχρονα, εξίσου απαραίτητη είναι η συμμετοχή της χώρας μας, σε διεθνείς οικονομικές και ενεργειακές συμμαχίες, που εξασφαλίζουν την σταθερότητα και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η αύξηση της επιδραστικότητας μας στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου.

Αυτή η ενεργειακή κρίση, ήρθε για να διδάξει και να χαράξει νέους δρόμους. Μαθαίνοντας λοιπόν, προχωράμε στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που θα μας οδηγήσουν στην εξασφάλιση ιδίων και διευρωπαϊκών ενεργειακών πόρων, με σκοπό την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία.

*Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα είναι Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ