today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Απεργία στο Βρετανικό Μουσείο 13 – 17 Φεβρουαρίου

Πονοκέφαλο προξενεί στο Βρετανικό Μουσείο η απεργία του προσωπικού του, που έχει εξαγγελθεί για τις 13 Φεβρουαρίου. Θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 17, γίνεται στο πλαίσιο διαμαρτυρίας συνδικάτων του δημοσίου, για αυξήσεις στους μισθούς και συμπίπτει με τις χειμερινές διακοπές των σχολείων. Αυτό σημαίνει πως μαθητές, σπουδαστές, γονείς και καθηγητές, μάλλον δεν θα μπορέσουν να το επισκεφθούν.

Στην ίδια απεργία θα μετάσχουν και άλλοι εργαζόμενοι σε μουσεία, αλλά και εργαζόμενοι στον πολιτισμό. Το προσωπικό σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι θα απεργήσει, ζητώντας αυξήσεις ίσες με τον πληθωρισμό (9.2%). Και ότι το 2% που τους έχει προταθεί, δεν είναι αρκετό.

Οι λογαριασμοί, το νοίκι και οι μετακινήσεις σού κοστίζουν ένα πόδι κι ένα χέρι;
Καιρός για σωστές αυξήσεις μισθών. Πάρε μέρος στην απεργία την 1η Φεβρουαρίου” λέει η αφίσα

Το μεγαλύτερο μουσείο που θα έχει προβλήματα από την απεργία, είναι το Βρετανικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι θα έχουν μεν προσωπικό ασφαλείας, δεν γνωρίζουν όμως ποιες αίθουσες θα κλείσουν. Καλούν το κοινό να συμβουλεύεται την ιστοσελίδα του Μουσείου, πριν από κάποια επίσκεψη.

Ανάμεσα στους απεργούς, θα είναι εργαζόμενοι στη Συλλογή Wallace, στην Ιστορική Αγγλία, στα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας και στο Εθνικό Μουσείο του Λίβερπουλ μεταξύ άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Επίσης, δημόσιοι υπάλληλοι  που εργάζονται για το Τμήμα Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS). Οι τελευταίοι μάλιστα, θα απεργήσουν και αύριο, 1η Φεβρουαρίου.

Υπολογίζεται πως περίπου 500.000 εργαζόμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν μέρος, καθώς και 100.000 μέλη της Ένωσης Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS), η οποία εκπροσωπεί εργαζόμενους σε κυβερνητικά τμήματα και άλλους δημόσιους φορείς. Υπέρ της απεργίας, τάχθηκε το 86,2% των μελών που ψήφισαν.

Οι απεργίες οργανώνονται από το PCS Culture Group, ένα παράρτημα του PCS Union, το οποίο περιλαμβάνει προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει σε δήλωση: «Αυτή η εργατική δράση αποτελεί μέρος μιας εθνικής διαμάχης σε όλο τον δημόσιο τομέα και επικεντρώνεται σε θέματα που είναι κοινά σε ολόκληρο τον τομέα και εκτός του ελέγχου του μουσείου. Έχουμε ένα προσεκτικά μελετημένο επιχειρησιακό σχέδιο για να ανταποκριθούμε σε τυχόν ελλείψεις προσωπικού την ημέρα. Αυτό το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στο ασφαλές άνοιγμα του μουσείου σε σταδιακή βάση. Θα προσπαθήσουμε να κρατάμε τους επισκέπτες ενήμερους για οποιαδήποτε διακοπή στον ιστότοπό μας με ενημερώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.» (σ.σ. πλαγίως, παραδέχεται πως θα κλείσουν κάποιες αίθουσες).

Ενδιαφέρον έχει η αφίσα της απεργίας. Παρουσιάζει το  άγαλμα του Διόνυσου από το ανατολικό αέτωμα  του Παρθενώνα και γράφει: “Οι λογαριασμοί, το νοίκι και οι μετακινήσεις σού κοστίζουν ένα πόδι κι ένα χέρι; (σ.σ. όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα τα μαλλιά της κεφαλής σου;)  Καιρός για σωστές αυξήσεις μισθών. Πάρε μέρος στην απεργία την 1η Φεβρουαρίου» Οι εργαζόμενοι στο Βρετανικό Μουσείο επιλέγουν ένα από τα διασημότερα έργα που έχουν, για να κάνουν πολιτική…

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ