today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

«Άγιε Βασίλη σε παρακαλώ, κάνε να είναι ξανά μαζί οι γονείς μου». Οδηγίες προς γονείς – Γράφει η Σύλια Θεοδοσοπούλου

3 στα 4 ζευγάρια τεκνοποιούν  (Neal & Neal, 2021) ωστόσο, σύμφωνα με το Office of National Statistics (ONS) 50% των ζευγαριών παίρνουν διαζύγιο. Επομένως, ένα εύλογο ερώτημα γονέων είναι τι θα απαντήσουν όταν το παιδί ζητήσει σαν χριστουγεννιάτικη ευχή την επανένωση των γονιών του.

Της Σύλιας Θεοδοσοπούλου *

Οφείλετε να είστε ειλικρινής με το παιδί σας και να του μιλάτε πάντα με βάση την ηλικία του σε αυτές τις περιπτώσεις! Πρώτο βήμα των γονιών είναι να αποενοχοποιήσουν το παιδί τους.  Πρέπει να ειπωθεί πολύ ξεκάθαρα από τους γονείς ότι ο χωρισμός τους δεν είναι φταίξιμο του παιδιού και ότι δεν θα μεταβληθούν καθόλου τα συναισθήματα των γονιών προς το παιδί. Πάντα θα το αγαπούν και θα μένει το παιδί τους!

Συχνά οι γονείς τα Χριστούγεννα (και όχι μόνο) προσπαθούν να «κερδίσουν» συναισθηματικά τα παιδιά. Αυτό μπορεί να είναι στο πλαίσιο αγοράς παιχνιδιών, ακριβά ρούχα (τα οποία δεν έχουν σχεδόν καθόλου αξία για τα παιδιά) και έτσι προσπαθούν να εξευμενίσουν το παιδί τους. Παρόλα αυτά, θα ήταν πιο ωφέλιμο αντί να «εξαγοράζετε» το παιδί σας, να απαντήσετε σε κάθε ερώτηση του και να του δείξετε πως είναι πολύ λογικό να θυμώνει και να νιώθει απελπισία. Φυσικά γιατί χάνει τον ένα γονιό του. Χάνει την καθημερινότητα του και ίσως το σπίτι του.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μείωση του άλλου γονέα. Φυσικά, μια τέτοια κατάσταση για κανέναν δεν είναι ευχάριστη όμως, ο γονέας που μειώνει τον άλλο γονέα, ουσιαστικά εκδηλώνει τον θυμό του δημιουργώντας τραύματα στα παιδιά.  Στον αγώνα για την περισσότερη αγάπη, περισσότερη εύνοια από τα παιδιά, ο γονέας εκτροχιάζεται και κάνει τα παιδιά του θύματα. Αν έχετε θυμό απέναντι στον άλλο γονέα, τότε καλύτερα τα παιδιά να μην ξέρουν για αυτό. Το καλύτερο θα ήταν να ακούν μόνο τα θετικά του άλλου γονέα από σας και να αποφύγετε κάθε άλλο σχολιασμό.

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα μείνετε στην ζωή του! Είτε αυτό σημαίνει εξόδους και βόλτες ή φαγητά μαζί σας. Είτε αυτό σημαίνει διανυκτερεύσεις σπίτι σας, τηλέφωνα, μηνύματα ή βίντεο-κλήσεις. Να είστε με κάθε τρόπο εκεί! Διότι αν δεν είστε, τότε το παιδί σας θα θεωρήσει ότι δεν είναι σημαντικό για σας. Επίσης θα νιώσει ότι στην πραγματικότητα δεν το αγαπάτε!

Αν το διαζύγιο είναι πρόσφατο για το παιδί σας να είστε αναλυτικοί με το τι είδους αλλαγές θα γίνουν στην ζωή του. Που θα μένει; Τι θα γίνει με το σχολείο; Κάθε πότε θα σας βλέπει; Όσα και ό,τι αποφασίσετε να πείτε στο παιδί σας, σας παρακαλώ να είναι ειλικρινή. Αν δεν είναι, τότε αποφύγετε να το πείτε. Ακόμα να ακούτε περισσότερο από ότι μιλάτε! Έχει βρεθεί ότι με ερωτήσεις τα παιδιά «ανοίγονται» και εμπιστεύονται πιο εύκολα.

Τέλος, αφήστε το παιδί σας να θρηνήσει! Δώστε του κίνητρα για να εκφράζει τα συναισθήματα του και ακούστε τα! Γνωρίζω πως είναι δύσκολο πολλές φορές αλλά αφήστε το να είναι ειλικρινές! Μπορεί να φοβάται μήπως σας στεναχωρήσει αλλά διαβεβαιώστε το πως είστε εκεί για να ακούσετε τον θρήνο του και πως καταλαβαίνετε γιατί πονά.

Ο καθένας μας άλλωστε αν ήξερε πως χάνει (δεν ξέρει για πόσο) ένα αγαπημένο του πρόσωπο, δεν ξέρει αν φταίει για αυτό, δεν ξέρει αν τιμωρείται, δεν ξέρει αν είναι σημαντικός/η, δεν ξέρει αν αγαπιέται, τότε όχι απλά θα πονούσε, αλλά θα σχιζόταν η ψυχή του! Για αυτό, οφείλετε να εξηγήσετε και να είστε ειλικρινείς, χωρίς εμφανές μίσος προς τον άλλο γονέα!

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και η νέα χρονιά να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε!

Βιβλιογραφία

Anderson, J. (2014). The Impact of Family Structure on the Health of Children: Effects of Divorce. The Linacre Quarterly, 81(4), 378–387.

Watling Neal J, Neal ZP (2021) Prevalence and characteristics of childfree adults in Michigan (USA). PLOS ONE 16(6): e0252528.

* Η Σύλια Θεοδοσοπούλου είναι Παιδοψυχολόγος

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ