today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Μαντόνα, Τζάστιν Μπίμπερ, Πάρις Χίλτον, και άλλοι, «προωθούσαν» αγορές NFT

Διασημότητες πρώτης γραμμής κατηγορούνται γιατί διαφήμιζαν, με τον δικό τους έμμεσο τρόπο, NFT. Η Μαντόνα, Ο Τζάστιν Μπίμπερ, η Πάρις Χίλτον, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Σερένα Γουίλιαμς και ο Τζίμι Φάλλον ανάμεσα σε άλλους, κατηγορούνται σε ομαδική αγωγή που έχει κατατεθεί εναντίον τους, για απάτη, με στόχο υποστήριξη σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το The Art Newspaper, στις 8 Δεκεμβρίου, η Scott + Scott Attorneys at Law με έδρα τη Νέα Υόρκη υπέβαλε καταγγελία εκ μέρους των εναγόντων Adam Titcher και Adonis Real ισχυριζόμενη ότι η Yuga Labs, πιο γνωστή για τη συλλογή Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT, παραβίασε τους νόμους περί αθέμιτου ανταγωνισμού ενθαρρύνοντας την προώθηση των ψηφιακών προϊόντων τους από διασημότητες. Οι αστέρες του Χόλιγουντ κατηγορήθηκαν πως αποδέχθηκαν αποζημίωση για την προώθηση των NFY, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή κρυπτογραφικών συναλλαγών ως ενδιάμεσο.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, τα στελέχη της Yuga Labs συνωμότησαν μαζί με τον Moonpay και τον μάνατζερ ταλέντων του  Χόλιγουντ , που εκπροσωπεί τους Bored Apes, για να συγκεντρώσει παράνομες εγκρίσεις διασημοτήτων, διογκώνοντας τεχνητά την αξία των NFT της BAYC και εμπνέοντας επενδυτές να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο που βυθίζεται.

«Η εκστρατεία προώθησης των κατηγορουμένων ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, δημιουργώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και μεταπωλήσεις», αναφέρουν τα επίσημα δικαστικά έγγραφα. «Οι κατασκευασμένες εγκρίσεις διασημοτήτων και οι παραπλανητικές προσφορές… μπόρεσαν να αυξήσουν τεχνητά το ενδιαφέρον και την τιμή των NFT της BAYC…, προκαλώντας τους επενδυτές να αγοράσουν αυτές τις κακές όπως αποδείχτηκε επενδύσεις σε δραστικά διογκωμένες τιμές».

Η ομάδα Scott + Scott έχει συγκεντρώσει ένα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων. Τον Νοέμβριο του 2021, για παράδειγμα, ο Moonpay δημοσίευσε ένα κλιπ από το μουσικό βίντεο του Ποστ Μαλόουν για το τραγούδι One Right Now , στο οποίο ο καλλιτέχνης φαίνεται να αγοράζει ένα BAYC NFT μέσω της εφαρμογής MoonPay. Η ανάρτηση είχε λεζάντα “αυτό μόλις συνέβη”, υπονοώντας σύμπτωση, παρά το γεγονός ότι στον καλλιτέχνη μεταφέρθηκε το ισοδύναμο των 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Ether έναν μήνα πριν.

Στις 11 Νοεμβρίου 2021, ο Τζίμι Φάλον προώθησε το Moonpay και τη συλλογή BAYC αναφέροντας ότι αγόρασε το πρώτο του NFT μέσω της εταιρείας κρυπτογράφησης, χωρίς να αποκαλύψει το οικονομικό του μερίδιο στην εταιρεία. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι ο Τζάστιν Μπίμπερ έλαβε ένα BAYC NFT αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για μια ανάρτηση στο Instagram που έδειχνε ότι αγοράστηκε με δικά του κεφάλαια.

Μια παρόμοια αγωγή περί προώθησης NFT απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από ομοσπονδιακό δικαστή. Η Κιμ Καρντάσιαν, ο Λάρι Ντέιβιντ, ο Τομ Μπρέιντι και άλλοι είχαν κατηγορηθεί ότι παραπλάνησαν τους οπαδούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αγοράσουν μάρκες EthereumMax, διογκώνοντας την αξία των NFT πριν πουλήσουν τα μερίδιά τους. Ο δικαστής Michael Fitzgerald συμφώνησε ότι η μήνυση εγείρει «εύλογες ανησυχίες», αλλά τελικά διαπίστωσε ότι οι επενδυτές έπρεπε να αποδεχτούν την προσωπική τους ευθύνη περί του ότι «βασίζουν τα στοιχήματά τους στο κέφι της στιγμής».

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ