today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Τόλμη, ταχύτητα και κυρίως πιο ουσιαστική Ένωση είναι τα ζητούμενα για μια ενωμένη, πιο αποτελεσματική, Ευρώπη – Γράφει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πριν λίγες ημέρες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως κάθε Σεπτέμβριο, πραγματοποίησε την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης». Συγκεκριμένα, παρουσίασε, ενώπιον του Σώματος, τις νομοθετικές και πολιτικές της προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά, παρουσία και της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας, Ολένας Ζελένσκα.

Της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου *

Κυρίαρχα ζητήματα, όπως είναι φυσικό, ήταν ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Κατέστη δε σαφές ότι οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία θα συνεχίσουν να υφίστανται. Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει στρατηγική σε αυτό.  Σημαντικά θέματα στην ευρωπαϊκή ατζέντα θα είναι, επίσης, η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Η διεύρυνση της Ε.Ε. σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον, που οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες αλλάζουν, είναι πράγματι ένα θέμα, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα και υψηλή προτεραιότητα. Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, πιστεύω ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στον τομέα του εμπορίου, όπως έγινε με τις σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με τη Χιλή, το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο νέος νόμος για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πυροσβεστικής ικανότητας, η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και νέα μέτρα για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη αποτελούν πρωτοβουλίες σημαντικές και προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ήδη καθυστερήσει αρκετά, αλλά φαίνεται ότι έφτασε και η στιγμή για μια Ευρωπαϊκή Συνέλευση. Ιδιαίτερα ευχάριστη εξαγγελία, που θα δουλέψουμε όλοι για να γίνει πράξη.

Στο πιο επίκαιρο και δύσκολο θέμα, αυτό της ενέργειας, τα νέα μέτρα ήταν βασισμένα, σε μεγάλο βαθμό, στις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρόταση «6 σημείων», για τη ρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, την οποία είχε θέσει στην κα Φον ντερ Λάιεν από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, ώστε να αποσυνδεθούν οι τιμές του αερίου από αυτές του ρεύματος, η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, το ανώτατο όριο τιμών στη χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου, με στόχο τη σημαντική μείωση των τιμών, αλλά και η ρύθμιση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, είναι παρεμβάσεις κρίσιμης σημασίας.

Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με το σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύοντας στην ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το ίδιο ισχύει και για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Τι άλλο παρά αναγνώριση της επιτυχημένης πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού αποτελεί το γεγονός ότι ζητήθηκε να κινηθούμε ως Ε.Ε., με την ίδια ταχύτητα που υλοποιήθηκε το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό την περίοδο της πανδημίας, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία, φέρνοντας ολόκληρη την Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα. Πολλές φορές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στην Ευρωομάδα της ΝΔ διατυπώσαμε από πολύ νωρίς την άποψη ότι η καλύτερη, αν όχι η μόνη, λύση θα είναι μια και πάλι κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις. Αυτό είναι το «μάθημα» που πήραμε από την πρόσφατη πανδημία. Το ίδιο διδασκόμαστε και από την ενεργειακή κρίση. Αυτά τα «μαθήματα» θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη τόλμη, μεγαλύτερη ταχύτητα και κυρίως περισσότερη και πιο ουσιαστική Ένωση.

* Η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ