today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Ευρωκοινοβούλιο αποκαθιστά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Γράφει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της σειράς συζητήσεων με τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», έρχεται σαν συνέχεια μιας διαχρονικής προσπάθειας για την αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα αφενός για την Ευρώπη, που είναι καθήκον της σήμερα να κάνει «βεβαιότητα τη σταθερότητα», και αφετέρου για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα μας καθημερινά, σε όλους τους τομείς.

Της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου *

Η Ελλάδα του 2022, όπως εξήγησε, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015, τότε που βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το Ευρώ, τότε που, ενώ η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, για ορισμένους το δημοψήφισμα αποτελούσε μία λογική λύση. Την τελευταία τριετία, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, αποκτά μεγαλύτερο κύρος και πρωταγωνιστεί στη διεθνή διπλωματική σκηνή, παρουσιάζοντας σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει σημαντικές προτάσεις που υιοθετούνται σε όλη την Ευρώπη και εκσυγχρονίζεται με μεταρρυθμίσεις, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ή ο προσωπικός ιατρός. Παράλληλα, αντιτάσσεται σε «νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων» και αναλαμβάνει «ρόλο γέφυρας» προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, με άλλα λόγια, αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, μία εικόνα που έχει ταυτιστεί με το πρόσωπό του και είναι πλέον γνωστή στην Ευρώπη με αποδείξεις και απτά αποτελέσματα, την οποία αναγνώρισε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber, κατά την παρέμβασή του.

Στον αντίποδα αυτής της αλλαγής, η αξιωματική αντιπολίτευση επιζητά διαρκώς αφορμές για να δυσφημεί την χώρα στο εξωτερικό και τελικά, αντί να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, αντιπολιτεύεται την Ελλάδα.

Η αντιπολίτευση, δια στόματος του συναδέλφου, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, θέλησε να μετατρέψει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, σε μικροκομματική αντιπαράθεση, με διαρκείς επιθέσεις, αβάσιμους ισχυρισμούς, λασπολογίες και συκοφαντίες, κατά της κυβέρνησης και του έργου της. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για δημοσιονομικά ελλείματα, για ολιγάρχες και «κολλητιλίκια», για «πάρτι αισχροκέρδειας», για έλλειψη ελευθεροτυπίας, για brain drain και όλα αυτά, μέσα από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπαθώντας, ματαίως βέβαια, να πλήξει την κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με σθένος σε όλες τις προσβολές, αλλά και στις φήμες και τα fake news, που αφορούν όχι μόνο στο έργο της κυβέρνησης, αλλά και στην Ελλάδα, με στόχο να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας και την αλήθεια, παρουσιάζοντας τα πραγματικά γεγονότα. Απάντησε για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα και αποδόμησε την έρευνα της ΜΚΟ “Reporters Without Borders”, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι κριτής των ζητημάτων που αφορούν στο κράτος δικαίου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι δύο πρώην Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Απάντησε, επίσης, και για την τουρκική προκλητικότητα και την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, βάζοντας ένα τέλος στις κατηγορίες περί «επαναπροωθήσεων», οι οποίες θα έπρεπε να εξετάζονται ως «προωθήσεις» από την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός, με την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ουσιαστικά συνέχισε να κάνει αυτό που με επιμονή και συνέπεια κάνει τα τελευταία τρία χρόνια, να αποκαθιστά, δηλαδή, την αλήθεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε αντίθεση βέβαια με τα όσα πράττει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κριτική της αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο της αξιωματικής, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη, όταν αυτή είναι εποικοδομητική και δεν ξεπερνά τα όρια. Ο Πρωθυπουργός, το έθεσε ορθά, από την αίθουσα της Ολομέλειας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανάρμοστο, μερικές φορές, να τίθενται σε αυτήν την αίθουσα ζητήματα που σχετίζονται με την εγχώρια πολιτική σκηνή», αναφερόμενος ακριβώς στην τακτική δυσφήμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

* Η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ