today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η εκκωφαντική σιωπή των κακοποιημένων γυναικών… – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα

«Φοβάμαι, έχω δύο παιδιά… πού να τα αφήσω; τί θα απογίνουν; Περνάει όμως η ζωή με βία με πόνο, με πίκρα;». Μπορεί να είναι η διπλανή σου στο λεωφορείο. Μπορεί να συμβαίνει στη συνάδελφο σου. Να το βιώνει η γειτόνισσά σου. Μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα.

Μια συνθήκη για την γυναίκα, που δυστυχώς ισχύει ακόμα και σήμερα, εν έτει 2022. Θεωρείται υποδεέστερη και τιμωρείται από τον «κυρίαρχο» σύζυγο, σύντροφο, εργοδότη.

Της Ασημίνας Σκόνδρα *

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο βαθιά κοινωνικό και η αδιαφορία ισοδυναμεί με συνενοχή. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωκοινοβουλίου, το ένα τρίτο των γυναικών στην Ε.Ε. έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία.

Υπολογίζεται πως 50.000 γυναικοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη, που αντιστοιχεί σε 137 γυναίκες κάθε μέρα κατά μέσο όρο, δηλαδή 1 κάθε 10 λεπτά. Συνολικά 75% των γυναικών, έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε επαγγελματικό περιβάλλον. Αριθμοί που υποδηλώνουν μια «σκιώδη πανδημία» που οξύνθηκε σημαντικά μετά το ξέσπασμα του COVID-19.

Θύματα οι γυναίκες, θύματα και τα παιδιά, που ως σιωπηλοί μάρτυρες, σημαδεύονται από τραυματικά βιώματα που τα ακολουθούν σε όλη την ανήλικη και ενήλικη ζωή τους. Η έμφυλη βία διαπερνά τα όρια της φυλής και της κοινωνικής τάξης και στοχοποιεί τις γυναίκες, απλά και μόνο για το φύλο τους.

Μείζον πρόβλημα η σιωπή. Τα θύματα, υπό τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού, κρύβουν το πρόβλημα και δεν καταγγέλλουν το θύτη τους. Τα στερεότυπα, η προκατάληψη και η οικονομική εξάρτηση είναι βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και οι δράσεις της Πολιτείας μπορούν να συντελέσουν καταλυτικά στην ελαχιστοποίηση και εξάλειψη του φαινομένου. Οι γυναίκες – θύματα πρέπει να νιώσουν γύρω τους δίχτυ προστασίας για να σπάσουν την σιωπή τους.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων 2021 – 2025. Ορίζει το πλαίσιο ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου μέσα από πολιτικές, που έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών να ζητήσουν κάθε είδους βοήθεια. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη οι γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, να νιώσουν ασφαλείς και ανεξάρτητες. Να συμμετέχουν ισότιμα στην αγορά εργασίας. Να ενημερώνονται και να στηρίζονται ουσιαστικά, μέσα από οργανωμένες δομές, εξειδικευμένους επαγγελματίες και με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δράσεις που απευθύνονται σε γυναίκες, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων η δημιουργία ξενώνων, κέντρων ψυχολογικής και νομικής στήριξης, αλλά και προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, την ανέχεια και εντέλει την οριστική απομάκρυνση από τον κακοποιητή τους.

Ακούγοντας την σιωπή των κακοποιημένων γυναικών, μου ήταν αδύνατον να αδιαφορήσω. Αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι εγώ, η μητέρα, η κόρη, η φίλη μου

Έτσι, ξεκίνησα στην Περιφέρεια μου, την Καρδίτσα, ένα ενημερωτικό πρόγραμμα σχετικά με την βία κατά των γυναικών. Να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και πως μπορούν να προστατευθούν. Που μπορούν να απευθυνθούν για να είναι ασφαλείς οι ίδιες και τα παιδιά τους. Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι συμπολίτες μου, άντρες, γυναίκες, νέοι και έφηβοι. Γιατί στην επαρχία η σιωπή είναι εντονότερη, τα στόματα ανοίγουν δυσκολότερα, ο στιγματισμός είναι πιο εύκολος και ο κοινωνικός αποκλεισμός καιροφυλακτεί.

Θέλω να ξέρει κάθε γυναίκα ότι δεν είναι μόνη, καμία δεν είναι απροστάτευτη. Στη Ν.Δ. στεκόμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη, έτσι κι εγώ βρίσκομαι δίπλα σε κάθε γυναίκα και ακόμα περισσότερο, σε εκείνη που θυματοποιείται, που κινδυνεύει, που κακοποιείται.

*Η κ. Ασημίνα Σκόνδρα είναι Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ