today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης: Μεγάλες οι ευκαιρίες στην οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Βιετνάμ

Τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Βιετνάμ υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ελληνο-Βιετναμέζικο Επιχειρηματικό Φόρουμ που έλαβε χώρα σήμερα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, παρουσία της αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κας Vo Thi Anh Xuan.

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διασύνδεσης των επιχειρηματικών κόσμων Ελλάδας και Βιετνάμ, με το φετινό Φόρουμ να αποτελεί την τρίτη παρόμοια εκδήλωση. Η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί στο Ανόι, το 2018, με αφορμή επιχειρηματική αποστολή που είχαν διοργανώσει στην Ασιατική χώρα o ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή 16 ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Στην ομιλία του, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην τόνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, ως αποτέλεσμα της έναρξης ισχύος, το 2020, της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Ε.Ε – Βιετνάμ. Υπογράμμισε δε, ότι το άνοιγμα Επίτιμου Προξενικού Γραφείου του Βιετνάμ στον Πειραιά, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, αποτελεί ένδειξη των εξαιρετικών διμερών σχέσεων αλλά και της πρόθεσης αμοιβαία επωφελούς αξιοποίησης ενός εκ των μεγαλύτερων λιμανιών της Μεσογείου.

 

Ως προς τους τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες συνεργασίας, ο κ. Φραγκογιάννης προσδιόρισε τη ναυτιλία, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο του ελληνικού στόλου για τη μεταφορά των εισαγωγών και εξαγωγών του Βιετνάμ αλλά και τον κρίσιμο ρόλο των ναυπηγείων του Βιετνάμ για τη ναυπήγηση εμπορευματοφόρων πλοίων υψηλής τεχνολογίας.

 

Όσον αφορά τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε τα οφέλη ενσωμάτωσης της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στην καθημερινότητα των Βιετναμέζων καταναλωτών. Στο σημείο αυτό, ζήτησε τη συνδρομή των Βιετναμέζων αξιωματούχων για τη διευκόλυνση της εισόδου των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά του Βιετνάμ, για παράδειγμα μέσω μιας απλούστευσης των διαδικασιών για τις εισαγωγές.

Αναφορικά με τους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών και της ενέργειας, τόνισε τις προοπτικές προώθησης κοινών εγχειρημάτων με έμφαση στην ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών.

 

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης κάλεσε τους Βιετναμέζους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά στην Ελληνική αγορά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με Έλληνες επιχειρηματίες, ως ευκαιρία να διαπιστώσουν μόνοι τους πόσο έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ