today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Πανδημία ώρα μηδέν, η επόμενη ημέρα!

Καθώς με αργά αλλά σταθερά βήματα η Ελληνική κοινωνία βγαίνει από το βαρύ κλίμα της πανδημίας, αναδύονται ορισμένα σημαντικά θέματα και προβλήματα τα οποία παρά το γεγονός ότι υπήρχαν η παρατεταμένη καραντίνα αύξησε την έντασή τους. Το αύριο είναι αβέβαιο και σίγουρα θα είναι δύσκολο.

Προβλήματα τα οποία είναι βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να κυριαρχούν στη  καθημερινή ζωή των πολιτών και των οικογενειών τους, με άγνωστες αυτή τη στιγμή επιπτώσεις σε όπλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής.

Της Φωτεινής Ανέστη *

Η καραντίνα έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που τα ζευγάρια προσπαθούσαν να κρύψουν κάτω από το χαλί. Οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάστηκαν κάτω από συνθήκες όχι πεπατημένες, όχι γνώριμες, αλλά πάνω σε νερά που ούτε ψημένος καπετάνιος, δεν θα μπορούσε να δαμάσει.

Τα οικονομικά ζητήματα που έφερε η πανδημία έχουν επιβαρύνει πολλούς γάμους σχέσεις  και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των διαζυγίων αλλά και την διάλυση δεσμών αιώνιας αγάπης, έρωτα, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό είτε έχουν μειωθεί οι αποδοχές είτε είναι σε αναγκαστική παύση επηρεάζοντας  έτσι όλους τους τομείς  της καθημερινότητας τους.

Άρα ένας από τους σημαντικούς παράγοντες όσο και να θέλουν να το αρνηθούν και οι πιο ρομαντικοί είναι το χρήμα.. η κινητήριος δύναμη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, έχει σημειωθεί αύξηση ύψους 30% στις υποθέσεις διαζυγίου και τα νέα στοιχεία προβλέπουν πως αυτή η τάση  θα συνεχιστεί.

Οι ενήλικες αναθεωρούν την στάση τους στην ζωή στο γάμο στην <<αγέλη>> βάζοντας σε προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες προκειμένου να ισορροπήσουν πρώτα εκείνοι στα νέα δεδομένα και ενδεχομένως τα υπόλοιπα μέλη.

Έτσι πιο απενοχοποιημένοι από ποτέ, αλλά και μετά από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού οι άνθρωποι διαθέτουν τον χρόνο τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με διάθεση για αναζήτηση και ανάπτυξη σχέσεων με απόσταση ασφάλεια μηδενικό ρίσκο κάνοντας για ώρες εποικοδομητικές συζητήσεις ανταλλάσσοντας απόψεις.

Αλήθεια? Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων στις μεταξύ μας επαφές-σχέσεις? Το άγγιγμα, το φιλί, η αγκαλιά, η αμεσότητα της κουβέντας μεταξύ συντρόφων, εφήβων, παιδιών, των ανθρώπων γενικά έχει αντικατασταθεί από ένα ψυχρό πληκτρολόγιο, και σε αρκετές περιπτώσεις από μια web κάμερα, η οποία πέρα από το ψεύτικο και το ψυχρό, ενέχει και άλλους κινδύνους που πολλές φορές μπορεί να εκλάβουν και εγκληματικές διαστάσεις.

Και ακόμα πιο τραγικό, σε μια στιγμή που ακόμα και η επιβίωση του ίδιου του πλανήτη, του ίδιου του ανθρώπινου γένους αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή λόγω κλιματικής αλλαγής και άλλων κινδύνων που έχει προκαλέσει η ραγδαία πρόοδος των τελευταίων ετών, αυτό είναι το κοινωνικό πλαίσιο και η καθημερινότητα στην οποία θέλουμε να μεγαλώσουν και να ζήσουν, εάν μπορεί κανείς να το πει ζωή αυτό, τα παιδιά μας και οι νέες γενιές.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολη η επόμενη ημέρα της πανδημίας, διότι εντατικοποίησε, ανέδειξε και θα αναδείξει σε υπέρτατο βαθμό μια σειρά ζητήματα και προβλήματα, που τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχουν γίνει αντιληπτά από όλους μας. Και όσο δεν ανοίγει μια σοβαρή συζήτηση σε πολιτικό, κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο, η κατάσταση όχι απλώς θα επιδεινώνεται, αλλά θα εισέρχεται σε ένα καταστροφικό μονοπάτι χωρίς επιστροφή.

* Η κα Φωτεινή Ανέστη είναι Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας και Δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ