today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικογένεια

Η οικογένεια αποτελεί ένα σύστημα, όπου κάθε μέλος της είναι μέρος αυτού και υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Διανύουμε ίσως μία από τις “σκληρότερες” εποχές διαβίωσης, αυτή του Covid, στην οποία καλείται το κάθε άτομο να ανταποκριθεί στο νέο τρόπο ζωής, αυτό του λεγόμενου εγκλεισμού, την καθημερινή εφαρμογή μάσκας, την αποστασιοποίηση κοινωνικών επαφών και πολλών άλλων αλλαγών.

Της Μίκας Πανάγου *

Οι παραπάνω μεταβολές συνθηκών παρατηρείται να έχουν δημιουργήσει στο άτομο έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου, θυμού, εκνευρισμού, αβεβαιότητας, αγωνίας. Στηριζόμενοι στην αλληλεπίδραση, όπως προαναφέρθηκε, των μελών μίας οικογένειας, αναγνωρίζουμε ότι αυτή η εποχή του Covid έχει φέρει πολλές αλλαγές. Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλές επιπτώσεις που έχουν επέλθει λόγω της εμφάνισης του ιού, ωστόσο έχουν επιλεγεί κάποιες αρκετά σημαντικές.

Για τα παιδιά παρατηρείται αλλαγή της καθημερινότητας τους, της λεγόμενης ρουτίνας τους, χωρίς να υπάρχει χρόνος προσαρμογής, με ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης, σε αρχικό στάδιο διακοπή και μετέπειτα με τηλεκπαίδευση συνοδευόμενοι από πολλές δυσκολίες, διακοπή της επαφής τους με άλλα παιδιά, ώστε να παίξουν, να αγκαλιαστούν, να μιλήσουν, διακοπή των όποιων εξωσχολικών δραστηριοτήτων, άρα σταμάτησαν να ασχολούνται με κάτι που αγαπούν και τους βοηθάει να εκτονώνουν την ενέργεια τους. Περιορισμός επαφών με άλλα μέλη της οικογένειας, όπως παππούδες και γιαγιάδες. Φυσικό επακόλουθο λόγω εγκλεισμού και η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών/ διαδικτύου.

Στο άλλο μέρος του συστήματός μας, είναι οι γονείς. Καλέστηκαν από τη μια μέρα στην άλλη να ανατρέψουν την καθημερινότητα τους, να βρεθούν μέσα στο σπίτι για 24 ώρες με την αγωνία και τον φόβο του τι θα συμβεί. Κάποιοι είχαν την τύχη να συνεχίσουν την εργασία τους, άλλοι όμως βρέθηκαν παρέα με την αβεβαιότητα του τι θα γίνει στο μέλλον. Η πολύωρη παραμονή στο σπίτι οδήγησε πολλούς σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών, αύξηση φαινομένων ψυχικών διαταραχών, υπερκατανάλωση φαγητού με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός στην αλλαγή της εικόνας τους και περιορισμό των κοινωνικών τους επαφών μόνο διαδικτυακά.

Κλήθηκε λοιπόν η οικογένεια να αλλάξει όλη της την καθημερινότητα από την αρχή, με μια συνεχή αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό και τον επόμενο μήνα ο Covid θα έχει κλείσει ήδη 1 χρόνο από την εμφάνισή του στη χώρα μας.

Θα κλείσω με μια τεράστια αλλαγή που επήλθε, αυτή της εμφάνισης της μάσκας, με τη χρήση της οποίας παιδιά και ενήλικες έπρεπε να συμμορφωθούν. Η επαφή περιορίζεται πλέον μόνο στη βλεμματική, αφήνοντας τη φαντασία μας να διαμορφώσει την όψη των άλλων! Όμως σε κάθε “πρόβλημα” υπάρχουν πάντα και λύσεις. Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς, πώς μπορεί μια οικογένεια να το διαχειριστεί όλο αυτό…

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθεί σε όλα τα μέλη ένα πρόγραμμα. Να μην χαλαρώσουν τα όρια και να τηρούνται ώρες φαγητού, ανάπαυσης, παιχνιδιού, σταθερό διαιτολόγιο, άσκηση κ.α. Να ενισχυθούν και να προταθούν νέες δραστηριότητες, όπως κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια και μαγειρική με την συμμετοχή όλων των μελών κάποιες φορές.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η σωστή ενημέρωση των παιδιών από τους ίδιους τους γονείς και όχι από άλλα μέσα ενημέρωσης. Συζητάμε και λύνουμε κάθε απορία τους γύρω από το θέμα με ειλικρίνεια. Αν παρατηρήσουμε σημαντική απόκλιση στην συμπεριφορά κάποιου ή ακόμα και στην δική μας, απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό, ώστε να μας στηρίξει και να μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε. Προσπαθούμε να βρίσκουμε ώρες για σωματική άσκηση και ψυχική πολλές φορές. Διατηρούμε τους κανόνες, τις αξίες και τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειάς μας προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη νέα εποχή. Αν διατηρήσουμε την προσωπική μας ταυτότητα, την ψυχική και σωματική μας υγεία, τότε θα ενεργοποιηθεί η εσωτερική μας δύναμη και ποιος ξέρει, ίσως βγούμε περισσότερο δυνατοί και ενωμένοι απ’ αυτή την κρίση!

* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ