today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η τρίτη ηλικία σε κίνηση, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς

Μια κρυφή ματιά στον κόσμο των συνταξιούχων γυναικών στα ΚΑΠΗ και τις ΛέσχεςΦιλίας του Δήμου της Αθήνας, ρίχνειηΔανέζα φωτογράφοςPernille Koldbech Fich με την έκθεση της«Preparing for the Beach», από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Μέσα από 43 φωτογραφίεςπου συνοδεύονται από φράσεις και ηχογραφήσεις από τις καθημερινές σκηνές στα ΚΑΠΗ,η έκθεση αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στο χρόνο, την ηλικία και τη ματαιοδοξία.

Η τρίτη ηλικία απαθανατίζεται στις Λέσχες όπου οιηλικιωμένοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα γυμναστικής και αυτοάμυνας από διακεκριμένους άντρες αθλητές που έχουν πια αποσυρθεί. Οι μνήμες, η φαντασία και η πραγματικότητα μπλέκονται σε μια υπενθύμιση της θνητότητας αλλά και της μεταβλητότητας της ζωήςενώη επανάληψη των σωματικών ασκήσεωνβοηθά να διατηρηθεί το σώμα υγιές, τις αναμνήσεις ζωντανές,τη συνέχεια της ίδιας τους της ζωής, τελικά.

Για τη διαδικασία της φωτογράφισηςη Pernille Koldbech Fichσημειώνει:

«…στα ΚΑΠΗ…ήταν σαν να βρίσκεσαι στο θέατρο ή να παρακολουθείς μια ταινία που ήταν ταυτόχρονα video γυμναστικής αλλά και δραματική ταινία σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Όλες οι ασκήσεις έχουν προκαθορισμένη σειρά και όπως και οι οδηγίες του καθηγητή, σαν να ακολουθούν κάποιο σενάριο∙ σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνω. Οι φωτογραφίες είναι σαν στιγμιότυπα από αυτή την ταινία. Δε γνωρίζω τους ηθοποιούς, αλλά ακόμη κι έτσι, φαντάζομαι την ιστορία της ζωής τους απλώς κοιτάζοντας τους και σκέφτομαι πώς είναι οι ζωές τους. Ποιοι είναι εκτός του οριοθετημένου χώρου που τους συναντώ;».

Η έκθεση«Preparing for the Beach» διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα. Και θα διαρκέσει έως τηνΚυριακή 22 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ