today-is-a-good-day
17 C
Athens

«Ιστορίες αντικειμένων» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τρεις ιστορίες που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν αφηγείται ψηφιακά από σήμερα, 27 Μαΐου, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, συνεχίζοντας τις διαδικτυακές δράσεις που το κρατούν ανοιχτό και ζωντανό στο κοινό του, όπως όλα τα μουσεία στις συνθήκες της πανδημίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου www.gasmuseum.gr φέρνει λοιπόν «Ιστορίες αντικειμένων» από τη συλλογή του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, που συνδέουν τα αντικείμενα τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων και σκιαγραφούν μια ολόκληρη εποχή που απέχει μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα. Πλούσιο αρχειακό υλικό και εντυπωσιακά τεκμήρια εμπλουτίζουν τις διηγήσεις: για τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση, τη συμβολή του φωταερίου στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης, τη σχέση του καλλιτεχνικού ρεύματος της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας.

Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Η Δέσποινα Ανδριοπούλου, cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου.

Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή το φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, με την αφήγηση της βοηθά να ανακαλύψουμε τη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ